FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-25

105 éves a Kálmán Bútor Kft.

István alapította 1913-ban, majd adta fiának Imrének, ő is a fiának Istvánnak, aki szintén a fiának, Attilának. Mára 105 éves a Kálmán Bútor Kft.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A 105 év rövid története:

 

1913-ban Újpesten egy egészségtelen szuterénben indította el id. Kálmán István a vállalkozást. Jött az I. világháború, majd három év orosz hadifogság, ennek ellenére 1925-től új telepen, több segéddel és tanulóval már komoly termelés folyt. Stíl és stilizált bútorok készültek magas minőségben. A negyvenes évekre Újpest egyik jelentős asztalos üzeme lett a cég. id. Kálmán István elnyerte az aranykoszorús mester címet. 1945 után szomorú korszak következett. Az üzem nagy részét bérbe vette az Egyesült Izzó szocialista nagyüzem raktározási célra, így lehetett elkerülni az épületek államosítását. Ennek ellenére a nagyobb és komolyabb gépek egy részét elvitték. A megmaradt területen a fiú Kálmán Imre kisiparosként  működött tovább. Főleg egyedi megrendelésre magas igényű stíl és stilizált bútort készített. Kis sorozatban időnként export gyártás is folyt. Kálmán Imre megkapta az ipar kiváló mestere címet.

 

 

1980-ban az újpesti rekonstrukció áldozata lett a telephely. A staféta botot az unoka Kálmán István faipari mérnök vette át. A cég visszakerült újra egy szuterénba. A kör bezárult, de ki kellett törni belőle. 1984-ben felépült az új telephely szintén Újpesten. Saját tervezésű egyedi bútorgyártás és lakberendezés történt. Rendszerváltás után a kereskedelem felé fordult az érdeklődés, mert a műhely fejlesztést és korszerűsítést az adott területen nem engedélyezték. 1992-ben megnyílt a Bútoripari Szaküzlet, 1995-ben Rákospalotán megalakult az újpesti műhellyel együtt a Kálmán Bútoripari Kft., ahol főleg a felületkezelés, ragasztás és csiszolás technika anyagait és szerszámait forgalmazzák. 2001-ben új iroda és raktárbázis épült ki a rákospalotai központ közelében. 2006-ban a központi telephely épült tovább korszerű, EU szabványoknak megfelelő raktárakkal. 2009-ban az operatív ügyvezetést a dédunoka Kálmán Attila szintén okl. faipari mérnök vette át. A cég jelenleg a kereskedelem mellett magas igényű, fából készült belső épület burkolatokkal és lakótér kialakításokkal is foglalkozik. Jelenleg tervezés és engedélyezés alatt van a központi telep szomszédságában egy új bázis kiépítése.

 

Itt pedig 5 perces fim a a cég 105 évéről:

 

Forrás: Kálmán Bútor Kft.
Írta és a filmet készítette: Kálmán István

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.