FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-12

Átadták "Az év ökoturisztikai élménye 2018" díjakat

Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett közös pályázaton 21 szervezet 33 pályázattal vett részt. A négy győztes között van a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

"Az év ökoturisztikai élménye 2018" díjra 21 szervezet 33 pályázatot nyújtott be. A beérkezett pályamunkákat az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Végül négy kategóriában hirdettek győztest.

 

 

Az év "együtt-élő" ökoturisztikai élménye - "Élmény a helyiekkel" - Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye.

Az év "családbarát" ökoturisztikai élménye - "Élmény a családnak"- Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.: Budakeszi Vadaspark.

Az év "hozzáférhető" ökoturisztikai élménye - "Élmény korlátok nélkül"- Szombathelyi Erdészeti Zrt.: Jeli rododendronvirágzás.

Az év "digitális" ökoturisztikai élménye - "Digitális öko-élmény." - Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: Tettyei Mésztufa-barlang.

 

 

A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve a programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú megmérettetésére. A verseny így elsődlegesen a turisták által a természetben átélhető élményekre fókuszált. A cím elnyerésére többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak, több kategóriában.

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, a csütörtökön Budapesten megtartott díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy az ökoturizmus, a gazdasági érdek, valamint a védendő értékek megőrzése, és bemutatása összehangolható. Rácz András hangsúlyozta: a hazánkban működő 10 nemzeti park "az ökoturizmus legnagyobb letéteményese" Magyarországon. A nyilvántartott körülbelül 700 létesítmény, tanösvény több mint felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik. Az államtitkár kiemelte, ezeket a helyeket 1,6 millió regisztrált látogató keresi fel évente, de valójában ennél sokkal nagyobb az érdeklődők száma. Olyan programlehetőségek is vannak ugyanis, amelyekre nem kell jegyet váltani. Hozzátette: a nemzeti parkok növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy 10 év alatt 80%-kal bővült a látogatók száma, amihez a természetvédelemért dolgozók áldozatos munkája mellett az európai uniós támogatások is hozzájárultak.

Rácz András arra is rámutatott, hogy nemzeti parkokon keresztül az előző uniós költségvetési ciklusban 11 milliárd forint értékben valósultak meg ökoturisztikai fejlesztések. Ennek eredményeként 53 új létesítmény épült meg és 16 korábbi került teljes megújításra. 2020-ig több mint 60 milliárd forintból részesül a természetvédelem. Ebből a forrásból jelentős rész jut majd a természetvédelmi bemutatási tevékenységre és az ökoturizmusra is. Az államtitkár hangsúlyozta megépülhet például a látogatóközpont a Kis-Balatonnál, Dömösön ökoturisztikai bemutatóhely létesülhet, a bükki Szeleta Parkban pedig a kőkorszaki kultúrának lesz egy egyedülálló bemutatóhelye.

A rendezvényen a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a minőségi turizmus fejlesztésére hívta fel a figyelmet. Gajda Tibor beszélt arról is, hogy a pályázaton olyan kezdeményezéseket díjaztak, amelyek a maguk területén úttörők és innovatívak. Magyarország sokkal több élményt kínál annál, mint amit a Balaton vagy a hazai fürdők jelentenek. Éppen ezért nagyon fontos a természetközeli élményeket biztosító turisztikai termékek világa, ahol hangsúlyosan megjelenik az ökológiai szemlélet is - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Forrás: Agrarminiszterium
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Kiegészítés:

 

Az idei "Az év családbarát ökoturisztikai élménye" díj elnyerésével a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő vadaspark immár másodszor bizonyítja, hogy a minket körülvevő állatvilág bemutatásán túl egy komplex családi élményt kínáló látogatóközpont funkcióit is képes betölteni.

 

 

A Budakeszi Vadaspark a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatvilág bemutatása mellett tudatosan fejleszti szolgáltatási hátterét is. Ennek köszönhetőek a pályázatban értékelt megoldások is: a baba-mama kuckó, az ingyenesen kölcsönözhető terepbabakocsik, az erdő játékos megismertetését szolgáló tematikus játszóterek és tanösvények, valamint a digitális platformok, mint például a több korosztály igényeit is kiszolgáló applikáció, vagy a Facebook-oldal és az Instagram-profil tudatos használata.

 "A Budakeszi Vadaspark a játszva tanulás, és az erdőélmény központba állításával egy interaktív ökocentrum létrehozásán dolgozik. A különböző szolgáltatás- és területfejlesztéseinkkel egy olyan komplex családi központ kialakítása a célunk, ahol egy igazi közösségi térben jól érzik magukat a gyerekek és a szülők egyaránt, miközben kapcsolatba kerülnek a természettel. "Az év családbarát ökoturisztikai élménye" díj megerősít minket abban, hogy fejlesztéseinkkel jó úton járunk a családi élménypark kialakítása felé, valamint lendületet és inspirációt ad a következő időszak terveinek megvalósításához. Ezúton is köszönöm az Agrárminisztériumnak és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a megtisztelő elismerést, valamint a látogatóinknak, akik visszajelzéseikkel segítenek nekünk a folyamatos megújulásban." - mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Forrás: BKVP Np. Kft.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.