FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-01

Ismét látogatható a felújított Makovecz-kilátó

A hétvégétől újra látogatható kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével újították fel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. között született megállapodás alapján az Alapítvány önkéntesei és a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói három hónapon keresztül jelentős részt vállaltak az 1983-ban épített Makovecz Imre-kilátó felújításában.

 

A munkálatok során a kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, 6 méter magas építményen visszabontották a korlátokat, majd a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezet megerősítése után stabilabb korlátokat helyeztek a lépcsősorra és a kilátó tetejére is, majd az egész építményt lefestették. Az erdőgazdaság a kilátó közvetlen környezetét is megújította: kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet.

"A pályája elején Édesapánknak hosszú vesszőfutása volt az állami tervezővállalatoknál, ezután talált menedéket a Pilisi Parkerdőnél, Madas László igazgatónál, ami új fejezetet nyitott az életében. Az erdőgazdaságnál az építési lehetőségekben bizonyos korlátokat figyelembe kellett venni, így jelent meg az építészetében ilyen markánsan a fa. Ez a kilátó is szinte teljes egészében fából készült, ami jól szimbolizálja az ő munkásságát. A mostani felújítás pedig jól mutatja azt, hogy a Pilisi Parkerdő a mai napig komolyan veszi és gondozza Makovecz Imre életművét, amiben örömteli módon egymásra találtunk, és a mostani felújítás során is szellemi munkával, kétkezi munkával össze tudtuk adni azt, ami a miénk." - mondta Makovecz Pál, az építész fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnöke a felújított kilátó átadásával kapcsolatban.

 

Az őszi szezonra megújult Makovecz Imre-kilátó Budapest II. kerületében található, a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményre felkapaszkodva többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai várat, valamint a Citadellát is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei a Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást.

A kilátó legkönnyebben a Szépjuhásznétól induló sétautakon közelíthető meg. Előbb a zöld körtúra jelzésen északkeleti irányba kell indulni, majd a Kis- és a Nagy-Hárs-hegy nyergében lévő elágazásnál jobbra fordulni a sárga háromszög jelzésre, ahonnan már alig öt perc alatt elérhető a kilátó.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.