FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-08-29

Az erdőtüzek megelőzése közös felelősségünk

A klímaváltozás hatására az elmúlt két évtizedben Magyarországon is jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. A szárazabb években korábban mintegy 20 ezer erdő- és vegetációtűz keletkezett hazánkban, melyek mintegy 500 millió négyzetméternyi területet érintettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Számos más országhoz hasonlóan nálunk a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik. A tavalyi évben és idén, az eddigi tavaszi-nyári, kiemelten tűzveszélyes időszakban nem fordult elő nagyobb erdőtűz, köszönhetően többek között a Firelife erdőtűz-megelőzési programnak, amelyhez az utóbbi években a STIHL is csatlakozott.

 

A Firelife program keretein belül az elmúlt években országosan közel 2 000 táblát helyeztek el erdőkben, tűzrakó helyeken és túraútvonalak mellett, valamint több százezer plakát, tájékoztató anyag és játékos feladatlap készült, amelyek a felelős szabadtéri tűzhasználat szabályaira hívják fel a figyelmet. Az erdőtüzek megelőzése érdekében elengedhetetlen a folyamatos edukáció, hiszen hazánkban sajnos majdnem minden tűz emberi gondatlanság következménye, miközben például egy leégett erdő felújítása akár 50-100 évet is igénybe vehet. "Örömmel támogattuk a Firelife programot, amelynek keretein belül oktatási anyagot készítettünk az erdészeknek és plakátokat helyeztünk ki az oktatási intézményekbe, hiszen a természet megóvását az egyik legnagyobb küldetésünknek tekintjük" - mondta Szentesi Levente, a STIHL marketingvezetője.

 

A nyári időszakban a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak, elsősorban a felelőtlenül gyújtott tüzek, eldobott csikkek hatására. A július-szeptemberi hónapokban főként a fenyőerdők, borókás nyárasok veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűz alakul ki akár egy kisebb avartűzből is. A nyári tüzek nagy része főként az Alföldet érinti, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megye száraz termőhelyű fenyveseiben is szinte minden évben keletkezik erdőtűz.

 

Az erdőtüzek intenzitása a klímaváltozás egyik következményeként folyamatosan nő, a lángok egyre gyorsabban terjednek. A nagykiterjedésű erdőtüzek csupán vízzel már nem olthatók el, mert sem elegendő víz, sem elegendő szállító eszköz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a tűzoltók és erdészek az éghető anyagot, a biomasszát távolítják el a tűz útjából, és tűzpásztákat alakítanak ki, amelyekre támaszkodva ellentüzet vagy kiégetéseket alkalmaznak.

 

Az erdőtüzek elleni védekezés leghatékonyabb módszere a tüzek megelőzése, amely során egyrészt odafigyelünk a tűzhasználat szabályaira, másrészt fenntartható módon végzett erdőgazdálkodással, kertgazdálkodással, tájhasználattal környezetünket úgy gondozzuk, hogy ne alakulhassanak ki végzetes méretű erdőtüzek.

 

A programról bővebb információ a www.erdotuz.hu oldalon érhető el.

 

Forrás: Andreas Stihl Kft.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.