FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-07-24

4. Faápoló Magyar Bajnokság

Augusztus 24-26. között lesz a 4. Faápló Magyar Bajnokság Budapesten, a Városmajor parkban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az időtartam egészen pontosan: Aug. 24., 8:00-Aug. 26., 11:00

 

Térkép a verseny helyszínéről:

 

 

Kedvcsinálónak íme a tavalyi, III. Faápoló verseny összefoglaló filmje. (Kattintson az alábbi képre a film elindításához.)

 

 

A IV. Faáppoló Verseny FB oldala, ahol lehet jelezni az érdeklődést.

 

A verseny története

Faápoló bajnokságot először 1976-ban tartottak az Egyesült Államokban. Kezdetben jamboree volt, egy jó találkozási lehetőség a famászóknak, azonban évről évre több ember érdeklődött ezek után, így hamar kinőtte magát. A kezdeti három versenyszámot ötre cserélték. Az Nemzetközi Faápoló Szövetség, az ISA, (International Society of Arboriculture) szervezésében részletes szabályrendszert készítettek. 1994-ben Európa is belépett a versenysorozatba, amely komoly innovációt jelentett a famászó technikákban.

Jelenleg a világon szinte mindenhol tartanak famászó-faápoló bajnokságokat. A főbb versenyeket Észak-Amerikában, Európában, csendes-óceáni-ázsiai régióban rendezik. Európában a regionális bajnokságok zárása az Európa Bajnokság, melyet minden évben valamely tagország rendez, valamint a Világbajnokság, melynek Amerika valamelyik állama ad otthont.

Hazai vonatkozása 2014-óta van. Ekkor még egy, a Magyar Faápolók Szövetségének szervezésében tartott baráti összejövetel volt Budán, de 2015-ben, Szegeden, Lajkó Bendegúz szervezésében már a rendes szabályrendszer szerint volt az I. Faápoló Magyar Bajnokság. Itt 17 versenyző mérte össze tudását. 2017-ben már 33 versenyző regisztrált, a III. Faápoló Magyar Bajnokságra, köztük több külföldi vendég is. A megnövekedett érdeklődés és az indulók létszáma ekkor már indokolta, hogy az addig saját erőből versenyszervezésekhez partnert keressünk, amelyet a 2017-es verseny lebonyolításában az akkor fennállásának 150. évét ünneplő FŐKERT személyében meg is találtuk. Segítségükkel a verseny a budapesti Népligetben, Európa hírű színvonalon lehetett megtartani.

 

 

A verseny ismertetése

A faápoló bajnokság öt versenyállomása úgy van felépítve, hogy a mindennapi munka során alkalmazott technikákat kell bemutatni. Az öt állomás öt különböző fán zajlik.

A verseny első napja a versenyzők regisztrációja után a versenyállomások bejárásával kezdődik, majd a versenyzők felszereléseinek ellenőrzésével folytatódik. Mindenki a saját felszerelésével versenyzik, azonban azok állapotát, biztonsági hitelesítésüket, érvényességét a bírók ellenőrzik.

A verseny mások napja a selejtező, mely az öt állomás teljesítéséből áll. Az állomások változatosan gyorsasági és ügyességi számokból állnak.

 

 

Az selejtező állomásai:

 

Imitált munkamászás:

A versenyen nincs favágás, sőt a versenyen használt kézifűrész éle le van ragasztva, biztonsági okból. Ez az állomás a versenyző ügyességét méri föl, a mindennapi munkát imitálva. A levágandó ágak helyét szalaggal megjelölt harang jelzi, melyet kézifűrészével meg kell érintenie. A fán négy állomás található, mely úgy van elhelyezve, hogy a lehető legtöbb technikát kelljen alkalmaznia. Egy plusz állomás, a célba ugrás található a földön. Ezen az állomáson nem a leggyorsabb versenyző nyer, hanem az, aki a legbiztonságosabb munkát mutatja be. A nem biztonságos mozdulat, vagy akár egy leejtett kézifűrész is azonnali kizárással járhat.

Társmentés:

Ez a munkát a magasban kell elvégezni, éles eszközökkel, a világ második legveszélyesebb szakmájaként tartják számon. Nem csak a versenyen, hanem a való életben is fontos ismerni azokat a technikákat, amellyel a bajba jutott, vagy sérült társat le tudják menteni.

A versenyen előre kitalált forgatókönyv szerinti sérültet kell, előre meghatározott időkorláton belül megmenteni. A sérültet egy 85 kg-os bábú imitálja. A versenyzőnek fel kell mérnie a veszélyeket, a sérülés mértéket, értesíteni a mentőket, meg kell közelítenie a "sérültet", a sérülése szerint ellátnia és lementenie a fáról, mindezt 7 perc alatt.

Dobózsinór használata:

A munka elvégzéséhez fel kell jutnunk a fára, ehhez egy vékony zsinórt, és egy kis babzsák szerű súlyt használunk. Ezzel dobjuk át a fa azon villáját, melyre fel szeretnénk húzni a kötelünket. Fontos, hogy a faápoló nem törhet le ágakat ahhoz, hogy kötelét jó helyre telepítse, a dobásának pontosnak, és tisztának kell lennie. Ezen az állomáson két különböző fán vannak azonos pontértékű, de eltérő ágvillák kijelölve. A pontérték az ágvilla magasságával, és a dobás nehézségével nő. A versenyző 2 szett kötelet, és 3 szett dobózsinórt használhat. A limitidő mindig 6 perc. Ez idő alatt korlátlan számú dobásra van lehetőség, de csak két db villa beépítése lehetséges. A megengedettnél nagyobb ág letörése azonnali kizárással jár. A gyors beépítés plusz pontokat érhet, de a limitidőn túl a fán felejtett, fennakadt zsinór, vagy kötél pontlevonással jár.

Gyorsmászás:

Felső biztosítással mászás előre kijelölt útvonalon. A pálya végét a 18 m-en elhelyezett harang jelzi. Ezen az állomáson a leggyorsabb versenyző nyer. Hiba lehet az útvonaltól eltérés, vagy a kötélbe esés, vagy tiltott ág használata is. Fontos a gyorsaság, és az ügyesség is. Limitidő: 1 perc.

Footlock:

Tradicionális kötélmászás, mely lábkulcsos technikát takar. Párhuzamosan lelógó két kötélen kell felmásznia 15 métert a versenyzőnek az ott elhelyezett harangig. A versenyző ezen az állomáson is felső biztosítással mászik. A versenyzőnek speciális csomót kell alkalmazni a felmászó kötélen, melyre a felmászás közben nem foghat rá, és nem nyúlhat fölé. Limitidő szintén 1 perc.

 

Az öt selejtező szám teljesítése végén a legtöbb pontot gyűjtött öt legjobb hazai, és három legjobb külföldi mászó kerül be a döntőbe, az un. Masters Challenge-be.

 

A Masters:

 

Ez olyan állomás, melyen a versenyzők már nem látják egymást, ide izoláltan érkeznek. A versenyzőnek az elkerített területre belépés után fel kell mérni a fa állapotát, a lehetséges veszélyforrásokat, fel kell dobnia a dobózsinórját, majd fel kell húzza a kötelét. Saját magának kell a standpontját kiépítenie a fa koronájában és innen bejárnia az állomásokat. A teljesítés után le kell telepítenie minden kötelet a fáról. A bírók mindent pontoznak, a vizuális favizsgálattól kezdve a pontos dobáson át, az állomásokon való egyensúlyig, a biztonságos fűrészkezelést és a kötélvezetést is. A selejtezőben megszerzett pontok nem számítanak bele a döntő pontjaiba, így bármelyik, idáig eljutott versenyző megnyerheti a bajnokságot.

 

A VERSENY EREMÉNYEI

A faápoló bajnokságok remek lehetőséget biztosítanak az e szakmában dolgozóknak, hogy egymással találkozzanak, bővítsék mind technikai, mind szakmai tudásukat, megismerjék a legújabb technikákat, felszereléseket.

Ezen alkalmakkor több kiállító, támogató mutatja be termékeit, fejlesztéseit, előadásokat és bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A magyar versenyzők külföldön is szép eredményeket értek el eddig. Kmety Krisztián a legeredményesebb, ő Ausztriában él, ahol immáron negyedszer lett osztrák bajnok. Versenyzett több Európa bajnokságon, és a tengerentúlon is. Lajkó Bendegúz 14 nemzetközi versenyen vett rész, ahol több versenyszámban is aranyérmes, de bőven van ezüst, és bronzérme is. Két Európa bajnokságon vett részt eddig. Ő a megalapítója, főszervezője, és főbírója a Faápoló Magyar Bajnokságnak. Tóth Balázs szintén megjárt már Európa bajnokságot, valamint főszervezője a Légi Favágó versenysorozatnak. Az első bajnokság nyertese és így az első Magyar Bajnok Tóth Norbert lett 2015-ben, őt Hajnal Efraim Gábor követte 2016-ban, 2017-ben pedig Székely István állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A versenyek mellett nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra, szemináriumokra, melyben nagy segítséget nyújt a Magyar Faápolók Egyesülete. Nemzetközileg is elismert képzések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy európai szintű faápolók dolgozhassanak itthon. Az Európai Faápoló Szövetség (ESA) és a Nemzetközi Faápoló Szövetség (ISA) által is elismert képzéseket a magyarok már nem csak tanulják, hanem oktatják is. Az ausztriai Arbor Technical Institute-Kreitl oktató cégben több magyar is oktat, Székely István ETW-SKT-C, Pete Krisztián ETW-SKT-B, Lajkó Bendegúz SKT-B. Ezek a képzések immáron itthon is elérhetőek.

 

A szakma fejlődésének és elismerésének jó példája, hogy hazánkban elindult a faápoló szakmérnöki képzés és a faápoló szakképzés is. A szakma sikerének kulcsa a faápoló kollégák, vállalkozások közötti összetartás, közös képzés és innováció. A Magyar Faápolók Egyesületével és a szakcégekkel együttműködés a szakma továbbfejlődését nagymértékben elősegíti, ezáltal teremtve lehetőséget arra, hogy a munkánk megfeleljen a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is. Ez a verseny a legjobb alkalom a faápolásban érdekeltek találkozására, egymás megismerésére, e nagyon szép szakma megismerésére, hírnevének öregbítésére.

Forrás: Az esemény FB oldala

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.