FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-07-17

Erdők és fák: egy fenntartható jövő őrzői

Hunyja le a szemét és képzeljen el egy fát: egy édes illatú fenyőt, egy hatalmas tölgyet, vagy egy part menti szomorúfüzet. Bevillanhat egy gyermekkori fára mászás emléke, egy hintázás a szabadban, vagy a gyümölcsfák illata a kertben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Majd képzelje el ezt a fát egy hatalmas erdő részeként, ahogy a többi fával együtt beborítják az egész világot, és szegélyezik az utat a fenntartható jövő felé. Mert ez az, amiben a fák és erdők a legjobbak, az emberiség számára élhető környezetet nagy részben ugyanis nekik köszönhetjük: a tiszta levegőt, biztonságos élelmiszert, az ivóvizet, védelmet és orvosságot.

 

Bármilyen fejlesztési tervet nézünk, a fák és az erdők meghatározó szerepet játszanak mindegyikben, köztük a fenntartható fejlődési célokban is, melyek a szegénység és az éhezés felszámolását, környezetünk védelmét, kiegyensúlyozott társadalmi és gazdasági fejlődést célozzák.  

 

Gondoljunk bele, hogy hány millió ember él az erdőkből, amint például fa üzemanyagot, élelmiszert és orvosságot gyűjtenek és értékesítenek. Mintegy 50 millió indiai háztartás kizárólag az erdei gyümölcsökből táplálkozik - ami mellesleg tökéletesen példázza, hogy mekkora szerepet játszanak az erdők az egyik legfontosabb globális fejlődési cél elérésében, az éhínség felszámolásában. Milliók használnak fát főzéshez vagy víz melegítéséhez.

 

A minden ember számára létfontosságú tiszta levegőt is az erdők biztosítják: a szárazföldi területének egyharmadát lefedő erdők évente 2,6 milliárd tonna káros üvegházhatású széndioxidot nyelnek el. Ez a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből felszabaduló összes szén-dioxid egyharmadát jelenti.

 

Az erdők szerepe megkérdőjelezhetetlen az olyan kulcsfontosságú fenntartható fejlődési célok elérésében mint a földek minőségének megőrzése, az elsivatagosodás elleni küzdelem és a talaj termékenységének és minőségének javítása egy stabilabb és termelékenyebb mezőgazdaságért.

 

A nők millióinak nyújtanak megélhetést számára az erdők, fontos szerepet játszva a nemek közötti egyenlőség előmozdításában, növelve a nők érdekérvényesítő képességét. Nyugat-Afrikában például mintegy 5 millió nő él a shea dió begyűjtéséből, feldolgázásából és értékesítéséből. Mivel ők az erdőből származó jövedelmüket nagy valószínűséggel élelmiszerekre és más, a családot szolgáló árukra költik, mellyel hozzájárulnak az éhezés felszámolásához és gyermekeik jobb egészségügyi és oktatási esélyeihez.

 

A városi környezetben a fák árnyékot és friss levegőt adnak. A bolygó édesvízkészletének 75%-a származik erdei vízgyűjtőkből, a világ legnagyobb városainak egyharmada közvetlenül ezekből tölti fel vízkészleteit. A tengerpart mentén a fák meggátolják a talajeróziót, beljebb a szárazföldön a természeti katasztrófák elleni védenek.

 

Ezen számtalan előny ellenére több veszélynek vannak kitéve erdeink, köztük például a folyamatos erdőirtásnak. Ennek mértéke egyes térségekben, különösen Afrikában és Latin-Amerikában még mindig aggasztó. Jó hír azonban: az erdőirtás mértéke globálisan jelentősen csökkent a közelmúltban: a nettó éves erdőterület-veszteség 7,3 millió hektár volt 2000-ben, ami 2015-re már "csupán" 3,3 millió hektárra mérséklődött.

 

Derűlátásra adnak még okot az olyan projektek mint a Nagy Zöld Fal, melyek zöld foltokkal pettyezné be a teljes afrikai kontinenst, vagy az olyan klímapolitikai kezdeményezések, melyek az erdők széndioxid-elnyelő képességét igyekszik megőrizni.

 

Összegezve, fáink és erdeink elengedhetetlenek a földi élethez és a fenntartható célok eléréséhez - reményt adva egy szebb holnapra.

A cikk Hiroto Mitsugi, a FAO erdészeti osztályáért felelős főigazgató-helyettese véleményét tükrözi.

 

Forrás: FAO

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.