FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-07-06

Fekete gólya fiókákat gyűrűztek a Pilisi Parkerdőben

A Parkerdő Zrt. és a DINP Igazgatóság együttműködése alapján Pilismaróton és Esztergomban összesen hat fekete gólya fiókát gyűrűztek meg a szakemberek. A pilisi élőhelyek gazdagságának, és a közös természetvédelmi munka eredményességének újabb bizonyítéka az erdőben fészkelő fekete gólyák sikeres utódnevelése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

2018-ban már két fekete gólya pár költötte ki eredményesen fiókáit a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén. A fészkek az Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen találhatók. A fokozottan védett madárfaj elterjedését szemmel láthatóan segítik a Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távú élőhelyfejlesztési programjai, mint például a vizes élőhelyek védelme. A program keretében az erdészek mesterséges és természetes kistavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években.

 

 

A néhány tíz négyzetméter nagyságú vízfelületek a helyi kétéltű- és hüllőfauna fontos szaporodóhelyét jelentik, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre a térségben. A táplálékbőség mellett szükség volt a biztonságos fészkelő helyek fenntartására, ezért a két szervezet irányításával műfészket, valamint megfelelő védelmi zónákat alakítottak ki és ezek folyamatos védelmével biztosították a költéskor szükséges nyugalmat a madarak számára. A munka meghozta gyümölcsét, hiszen a két fészkelő párnak már három-három, azaz összesen hat fiókája kelt ki az idei nyár elején.

 

 

 

A további nyomonkövetés, és a természetvédelmi munka szempontjából kiemelten fontos információszerzés érdekében a fiókákat a fészek elhagyása előtti időszakban, június utolsó napjaiban meggyűrűzték a szakemberek. Hasonlóan a szintén fokozottan védett rétisas fiókák egy hónappal korábbi megjelöléséhez, a mostani munka is különösen nehéz volt a nagy, 10-15 méteres magasságban lévő fészkekben. A gyűrűzés során az egyik szülőt is sikerült lencsevégre kapni. Mivel a madarak nem a szaglásuk alapján azonosítják fiókáikat, a gyűrűzés nem jelent kockázatot a fiókák további nevelése szempontjából, a szülők már vissza is tértek a fészekre, és tovább etették a már most közel 1 méteres szárnyfesztávolságú kicsinyeket. A fiatal madarak várhatóan július folyamán hagyják el a fészket, és kezdenek el önállóan táplálkozni.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a rétisas és a fekete gólya védelme mellett a vándorsólymoknál is tervezi a közös program folytatását. Sajnálatos, hogy május elején a Pilisben kifosztottak egy vándorsólyom fészket. A két szervezet vizsgálja, hogy milyen módszerekkel (például további kamerák kihelyezésével, fokozottabb közös terepi ellenőrzésekkel) lehetne hatékonyabbá tenni a ritka ragadozó madarak fészkeinek védelmét.

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.