FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-06-18

Bezár a Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem

Nem dönthettek másként, veszteséges volt a nyírbátori üzem. A tradicionális üzem bezárása gyökeresen megváltoztathatja az ott dolgozók életét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Nyírerdő Zrt. és a jogelődje is fennállása óta a mindenkori törvények betartása mellett végezte és végzi tevékenységét. A nyírbátori fafeldolgozó évtizedek óta komoly veszteséget okozott a társaság gazdálkodásában, ezért az üzem fafeldolgozási tevékenységét megszünteti az év második felétől - erősítette meg a hírt Vereb István, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. kommunikációs munkatársa.

Munkát kínálnak számukra: Azoknak a munkavállalóknak, akik továbbra is szeretnének a Nyírerdő Zrt.-nél dolgozni, a társaság mindkét félnek megfelelő munkalehetőséget biztosít, megoldva ezzel további foglalkoztatásukat - tette hozzá Vereb István. Nyírbátor körzetében több olyan társaság kezdte meg a működését az utóbbi időszakban, ahol akár elhelyezkedhetnek az üzem dolgozói. Élhetnek a munkavállalók azzal a lehetőséggel is, amelyet a térség jelentős faipari cégei ajánlanak.

A fafeldolgozási tevékenység továbbra sem szűnik meg a Nyírerdő Zrt-nél. - A baktalórántházi, a nyíregyházi, a hajdúhadházi és a gúthi erdészetnél működő feldolgozóüzemek folyamatosan kiszolgálják a hazai, valamint a külföldi igényeket, így a nagyon keresett, magas hozzáadott értéket nyújtó akáctermékek továbbra is eljutnak Nyugat-Európába - tette hozzá végezetül Vereb István.

Forrás: szon.hu
Szerző: LTL

Az üzem területe:

 

 

Az üzemet a Nyírerdő Zrt. így mutatja be honlapján:

 

A Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem a NYÍRERDŐ Zrt. lombosfa alapanyagot feldolgozó egysége. Az üzem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Debrecent és Mátészalkát összekötő 471-es főút mellett helyezkedik el, Nyírbátor város északkeleti részén. Az 1966-ban jelentőssé váló üzem több fejlesztési ütemen van túl. Jelenlegi formáját 1999-ben nyerte el, amikor korszerűsítették a továbbfeldolgozó technológiát. A rönkfelvágást az üzem két keretfűrészgéppel (gatter) végzi, a feldolgozó kapacitás egy műszakban 60 m3, ami két műszak esetén a feldolgozandó alapanyag fafaj- és méretösszetételétől függően évi 15-20.000 m3-re bővíthető.

 

A termelt fűrészáru egy része értékesítésre kerül, nagyobbik részét bútoripari illetve parkettagyártási alapanyaggá dolgozza fel az üzem. Ezt a továbbfeldolgozást egy kéttengelyes COSTA, egy hagyományos PKSN sorozatvágó után KINEMATIC optimalizálóval és 7 szalagfűrésszel végzett lécdarabolás fejezi be. Az 1996-ban telepített NARDI szárítóberendezés 100 és 50 m3-es kamráival évente cc. 3.000 m3 fűrészelt termék megbízható szárítását képes elvégezni. Ennek a szárítókapacitásnak 1/3-át köti le az üzem saját csaphornyos parketta gyártása, amely így megfelelő szárazságú és a LEDINEK típusú parkettagyártó gépsorral szelvényben és a végeken is jól megmunkált csaphornyos parkettát állít elő. A feldolgozott fafajok megoszlása:

- akác 54%

- tölgy 36%

- kőris 6%

- egyéb 4%

 

Az üzem, mint a Nyírerdő Zrt. fafeldolgozási egysége megfelel az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer előírásainak. Magyarország Európai Unióba történt belépést követően a CEI BOIS nemzetközi faipari szervezet a Nyírbátori Faipari Üzemet elsők között ellenőrizte az Uniós környezetvédelmi és munkavédelmi előírások szempontjából. Megállapították, hogy ezeknek az üzem jó színvonalon megfelel. A természetkímélő, a folyamatosan újratermelődő fa nyersanyaggal gazdálkodó Nyírerdő Zrt. tevékenységéhez kapcsolódóan a Fafeldolgozó Üzem is ezen szempontok szerint végzi tevékenységét. A nemzetközileg elismert FSC minősített alapanyagból dolgozó, ugyanezt a minősítést elnyert üzem termékei is rendelkeznek a tartamosságot és természetközeliséget igazoló FSC minősítéssel. Az üzem erőssége a pontos megmunkálás és a korrekt minőségi osztályozás. A feldolgozott fafajokból a termékkínálat:

- szélezetlen és szélezett fűrészáru nyers, illetve műszárított állapotban

- export és belföldi minőségű bútorléc és parkettfríz

- fűrészelt oszlopok és karók, hegyezett kivitelben is

- az összeszáradás veszélye nélkül beépíthető jó minőségű csaphornyos parketta.

 

A szabad kapacitásunk terhére vállaljuk fenyő és lombos rönk bérfűrészelését, fenyő és szélezetlen lombos fűrészáru bérszárítását. Faanyag importőrök részére vállaljuk ukrán és román viszonylatból beérkező faanyagok kamionról való lerakását, minősítését, tárolását és kamionra való felrakását.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.