FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-05-10

Egererdő hírcsokor

Erdészek adták vérüket / Csemeteültetés / Vándortábor vezetők / Kisvasutak / Erdészverseny 2018.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


 

Erdészek adták vérüket

 

Az EGERERDŐ Zrt. Pazsagi Turistaháza adott otthont a május 8-ai tavaszi véradó napnak, ahol ismét az erdészek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az önkéntes véradáson nem csak az EGERERDŐ Zrt, hanem az ÉSZAKERDŐ Zrt. kollégái is részt vettek, ami jó példát mutat az erdészek összefogására.

 

 

A kollegáknak számos kérdésre kellett választ adniuk egészségi állapotukat érintő témákban, hogy a regisztráción túljutva helyet foglalhassanak a véradó székbe. A szűrés a közelmúltbeli kullancscsípésre is vonatkozott, így a Magyar Vöröskereszt szakemberei sajnos több kollegát kizártak a véradásból a szigorú szabályok szerint.

A csodálatos kora nyári természetben a véradó nap sikerrel zárult, összesen 68 fő befejezett véradásával. Az önzetlen segítségnyújtást az erdőgazdaság, mint vendéglátó majálisi hangulattal és finom ebéddel köszönte meg.

 

 

Bízunk benne, hogy az EGERERDŐ Zrt. véradó napja mellett még sok hasonló rendezvény lesz az országban, ahol a zöldruhás szakemberek nyújthatnak segítő kezet a rászorulóknak.

 


 

Erdész szemmel - Csemeteültetés vége

 

Az EGERERDŐ Zrt. területén már csak a Bükk-fennsíkon, a tavalyi hókárban károsodott erdőkben folyik a csemeteültetés. A Szilvásváradi Erdészet területén a hókár által sújtott erdőkben 140 ezer bükk csemete kerül a talajba, hogy ezzel biztosítsuk a kidőlt fák utánpótlását.

Az erdőben sétálva a téli fakitermelések rakatait, sarangjait még több helyen lehet látni. Ezúton is felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy ezekre rámászni szigorúan tilos és balesetveszélyes!

 


 

Vándortábor vezetők képzése Fenyvespusztán

 

Az Erdei Vándor program nagy népszerűségnek örvend. A mátrai útvonal Siroktól indul és Bátonyterenye, melletti Tar-Fenyvespusztáig fut a Mátra gerincén, érintve Parádot, a Felsőtartjánkai-ház mellett fekvő tisztást és Galyatetőt. A legnomádabb erdei tisztástól, a legmodernebb turistacentrumig változnak az egyes táborhelyek, viszont a felejthetetlen élmény mindenhol garantált!

A vándorcsoportokat vezető pedagógusok képzése folyamatos, idén tavasszal a képzésre 700 fő jelentkezett, akikből 30 fő Fenyvespusztán vesz részt az oktatáson, aminek része Antal József kollégánk, a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola vezetőjének erdőpedagógiai foglalkozása is. 

 

 


 

Kisvasutak

 

Köszönjük annak a több ezer látogatónak, akik a hétvégén kisvasútjainkat választották. Az időjárás szépnek ígérkezik, így a menetrend szerint közlekedő kisvonatok szombat, vasárnap is szeretettel várnak mindenkit. Következő rendezvény a Gyereknap a Mátravasúton, 2018.05.27-én, amire erdei sportágválasztóval készülünk! Különböző erdei sportokat, tájékozódási futást, segway-t, monsterrollert és még sok mást kipróbálhatnak a gyerekek, akik 14 éves korig díjmentesen utazhatnak!

 

 


 

Erdészverseny 2018.

 

Erdészek versengenek a Pétervásárai Erdészetnél. A helyi versenyben az EGERERDŐ Zrt. munkatársai vesznek részt, akik közül a győztes az Év erdésze versenyben képviselheti az erdőgazdaságot. A versenyszámok az elméleti és a szakmai tudást is felmérik.

 

 

A nap elején, a folyamatosan változó jogszabályi előírások ismeretéről egy szakmai tesztben adnak számot az erdész kollégák. Ezt követik a terepi munka, ami a szakemberek mindennapi feladatára épül.

A gyérítésjelölés során egy középkorú erdőben ki kell választaniuk azokat a faegyedeket, amik már most kivágásra kell, hogy kerüljenek, betegség, károsodás, stb. miatt.  

A fakitermelések során fontos a meglévő fakészlet mennyiségének becslése is.  A verseny keretin belül természetesen nem egy több hektáros erdőt kell felvételezni a kollegáknak, hanem egy kijelölt fának kell megbecsülniük a magasságát, átmérőjét és köbtartalmát. 

A választékolás a versenyen külön feladatban szerepel. A kivágott fának minősége határozza meg, hogy milyen választék válik belőle, kisarkítva tűzifa vagy a hordógyártásban használt értékes dongarönk. A kidöntött teljes fa "feldarabolását" is az erdész szakemberek irányítják, azaz hosztolják, hogy a magyarországi szokványoknak és a szerződött vevők elvárásainak megfelelő minőségű faanyag kerüljön a rakatba.

Az erdő része a vadállomány is, így az erdőgazdálkodási feladatok ellátása mellett az erdészek a vadgazdálkodással is foglalkoznak. A vad etetésén és a vadlétszám apasztásánál túlmenően nekik kell megbecsülniük a vad trófeáit is, ami a versenyen szintén szerepelni fog.

Forrás: Egererdő
Fotó: Egererdő Zrt. honlapja, Vígh Ilona

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.