FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-03

Tölgy és bükk lemezrönk statisztika

Érdekes dolog a statisztika, pláne ha a sok számot összerendezi valaki grafikonba. Most az állami erdőgazdasági kör tölgy és bükk lemezrönk adatait mutatjuk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdei fatermékek termelése és készletváltozása (OSAP 1259) adatközlés, illetve az ebből készülő idősor az állam tulajdonában álló erdőgazdasági zrt-k által, a saját gazdálkodási területükön kitermelt vagy bérmunkában kitermeltetett faanyagból származó fontosabb erdei fatermékek éves nyitókészletét, termelését, beszerzését, felhasználását, értékesítését (belf/exp) és az értékesítésből származó árbevételt (belf/exp) mutatja. Rengeteg sok szám.

A 2007-2016. évekre a teljes fenti adatsor bárki részére nyilvánosan rendelkezésre áll. Ugyanakkor gratulálni fogok annak, aki megtalálja, hogy hol. (Akik részt vettek a vonatkozó minapi értekezleten, nekik nem ér súgni a többieknek. :-) )

Nos, essünk neki, mit lehet ebből kihámozni. Vegyük elsőre a legelső két sort, a tölgy és bükk lemezrönköt. Ha lesz rá elég energia, apránként majd a többi is sorra kerül. Nyilván a mennyiségi adatok is érdekesek, azonban ez az egyetlen olyan lap, amin az értékesítés árbevétele is szerepel, s így számítható az egységérték. Igaz, ez nem ár: a konkrét tételeknek, daraboknak van ára, de a 22 cég összesenjére számított egységérték is mutat valamit.

A táblázatok sok adatát egyszerre idősorban mutatni nem lehetne még egy-egy választéknál sem, így kiragadtam a termelés és értékesítési adatokat.

 

A tölgy és bükk lemezrönk grafikonjai az alábbiak. A jobb olvashatósághoz rákattintva mindkettő nagyítható. Gondolom mindenki mást és mást olvas ki belőle, összeveti saját adataival, hümmög, majd jut valamilyen következtetésre.

 

 

A T lemezrönknél figyelemre méltó, hogy a termelés mindig jelentősen alacsonyabb, mint az értékesítés. Persze anyag általában nem vész el és nem keletkezik csak úgy, a magyarázat az átminősítésben van. A különbözet nyilván fűrészrönkben "született".

 

 

A bükk esetében a termelés és értékesítés mennyisége már jobban összhangban van. E fafajnál más szokások érvényesülnek, mint a tölgynél.

 

Az egységértékek elemzésébe pedig inkább nem bonyolódom bele.

 

A termelés és belföldi értékesítés 2009-2010-re jelentős visszaesésének oka, hogy a Budapest Furnér Művek (BFM) 2010-re megszüntette termelését, s szintén 2010-re (a 2008. óta felszámolás alatt álló) az Újkígyósi Falemezüzem Bt. (ÚFA) sem termelt. 2010. végére ugyanakkor Újkígyóson újraindult a termelés a Bek-Holz Kft. által.

Forrás: A hivatalos, nyilvánosan elérhető
statisztikából készítette: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.