FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-29

Építőipari cégek támogatói okiratokat vettek át

Kilenc építőipari cég vezetője összesen 1 milliárd 810 millió forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatást igazoló okiratot vett át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől csütörtökön Budapesten, az Építőipari támogatási programban (Étp) keretében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az első kilenc építőipari vállalat, akik támogatásban részesültek: Hídtechnika Kft., Thermál Építő Kft., Szilaj 2000 Kft., Nyír-Wetland Kft., Nyisztor és Társa Kft., PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft., Cs-Ker Tranzit Építőipari és Szolgáltató Kft., Garage Ingatlanfejlesztő Kft., Ubrankovics Gerenda -és Készházgyártó Kft.

"A kormány ígéretének, a tavaly novemberben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével kötött megállapodásnak megfelelően 20 milliárd forintos támogatást biztosítunk az építőipari vállalkozások technológiai megújulására, gépeszközök fejlesztésére és beszerzésére" - mondta Varga Mihály a támogatói okiratok ünnepélyes átadásán.

A februárban elindult pályázat keretében tíz és 250 fő közötti kis- és középvállalatok nyújthatnak be kérelmet legalább 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forint támogatásra. A tárcavezető kiemelte, hogy a 20 milliárdos forrásból javítani lehet az építőipari vállalkozások technológiai felkészültségét és hatékonyságát, így ezek a cégek magas műszaki színvonalú teljesítménnyel tudnak megfelelni a Magyarországon erőteljesen növekvő piaci igényeknek. "Hozzá kívánunk járulni ahhoz is, hogy az építőipari vállalatok mérete jobban illeszkedjen a magas szintű szakmai elvárásokhoz".

A pályázat első kilenc nyertes cége csütörtökön 50 és 535 millió forint közötti támogatásokról vett át okiratot. A legnagyobb összegű támogatásban eddig a Hídtechnika Kft. részesült.

"Az építőipar az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazatunk, amely tavaly a GDP mintegy 4 százalékát adta. Öröm számunkra, hogy az ágazat 60 ezerrel több embert tudott foglalkoztatni és a szektorban dolgozók létszáma már meghaladja a 320 ezret, de tovább kell növelni az építőipar súlyát a magyar gazdaságban. Ez alapvetően magyar vállalkozásokat jelent" - szögezte le Varga Mihály.

A miniszter az eseményen beszélt a gazdaság egyre javuló teljesítményéről. "Sikerült egészségesebb növekedési szerkezetre átállni, ma már számos ágazat húzza a magyar gazdaságot, az építőipar mellett a turizmus, a járműipar vagy a gyógyszeripar is. Tavaly 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, az utolsó negyedévben ez már 4,9 százalék volt, amivel az EU-tagországok között a második helyen voltunk. Idén is várhatóan egy 4 százalék körüli növekedést tudunk elérni" - mondta.

Kitért arra, hogy a 2016 novemberében kötött hatéves adó- és bérmegállapodás 1 százalékponttal növelte a magyar gazdaság teljesítményét. Elmondta, hogy továbbra is a kormány tervei között szerepel a személyi jövedelemadó mértékének egyszámjegyűre csökkentése.

Arról is szólt, hogy 2017-ben 6440 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon, mintegy 38 ezer építési engedélyt adtak ki, 14 400 lakás épült, ami soha nem látott mértékű, 44 százalékos bővülés éves összehasonlításban. Hozzátette: a kedvező adatokhoz hozzájárult az új építésű lakások áfakulcsának 5 százalékra való csökkentése, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése.

Varga Mihály elmondta, hogy segíti az ágazat fejlődését a teljesítésigazolási szakértői terv létrehozása, amellyel a korábbi mintegy 400 milliárdos lánctartozás a felére mérséklődött, és jelentősebb tartozások már nem kerültek a rendszerbe.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az átadón hangsúlyozta: a program 2018-ra eső része 8 milliárd forint, a következő időszakban mintegy ötszáz pályázat benyújtására lehet számítani. Mint mondta, az ágazattól elvárt kapacitásbővülést egyedül nem tudják megoldani, ezért rendkívül fontos számukra a kormány által biztosított program.

A megállapodásban vállalt feladatokat mindkét fél időarányosan teljesíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium betanítási-képzési programjára építőipari és tervezőcégek is pályázhatnak, az ÉVOSZ az épületépítésekre kidolgozta a általános szerződési feltételeket, szerdai elnökség ülésén pedig megoldási javaslatokat terjesztett a kormány elé az építőipar 2018. évi súlyponti problémáira. Kidolgozták az idei évre a minimális építőipari rezsióradíj összegét is, ami legalább 3300 forint.

A támogatási programmal minimum 15 százalékos volumennövekedést tud idén elérni az építőipar - mondta Koji László.

 

Forrás: MTI

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.