FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-02-23

Erdészek a környezettudatos nevelésért

Megkezdődött az Ipoly Erdő Zrt. és a Szlovák Állami Erdészet, a LESY SR közös projektje Léván és Somoskőn.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Léva és Somoskő helyszíneken közös projektben erdei iskola fejlesztéseket valósít meg a LESY SR. és határon túli partnere, az Ipoly Erdő Zrt. Az SKHU/1601/1.1/009. sz. "Erdészek a környezettudatos nevelésért"  INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Az erdei iskolai fejlesztések célja, hogy a fiatalabb generáció számára bemutassa, a környezeti nevelés és az erdőpedagógia eszközeivel a határ menti térség különleges természeti értékeit.

Emellett az "Erdészek a környezeti nevelésért" projekt elvárása és célja az, hogy felkeltse a Léva és Salgótarján környékén élő lakosság érdeklődését a határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, és így nem kis hatással támogatni az idegenforgalmat is.

 

A két erdőgazdaság, az FM és a Kormányhivatal képviselői mutatták be a projektet.

 

Az erdészek a határ mindkét oldalán már hosszú ideje felismerték azt a tényt, hogy az ember viszonya a kulturális értékekhez, de kiváltképpen a természeti értékekhez nagy mértékben befolyásolja az ember tudatosságát és a nyilvánosan hozzáférhető információkat. Azt is tapasztalják, hogy a nagy nyilvánosság nem érti a fenntartható erdőgazdálkodás jelentőségét. Ebben a határtérségben egyelőre hiányoznak olyan létesítmények, ahol a környezeti oktatást és az erdőpedagógiát hatékonyan alkamazni lehetne.

A LESY SR és az Ipoly Erdő Zrt. ezért úgy döntöttek, hogy a határmenti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó fenntartható gazdálkodását, amely biztosítja az erdők megmaradását a jövő generációi számára.

 

A Lévára tervezett épület.

 

A Lévai erdei iskola a 4.100 m2 területén egy egészen új felfogással, bent a városban épül fel, interaktív természeti bemutató tereket alakítanak ki az épületben, az udvaron kis zöld szigetet, mini arborétumot, használva a vizuális megfigyelés lehetőségeit egyben segítik a gyakorlati ügyességek fejlesztését. A Somoskői erdei iskola és a látogatóközpont, több mint 5.900 m2 területtel a magyarországi hálózat bővítéséhez járul hozzá. A térség földrajzi fekvése révén - Somoskői vár, Salgó vára, Novohrad- Nógrád Geopark, magas arányú erdőterület, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet - alkalmas helyszín a központ programjának egész éves betöltésére.

A pályázat teljes költségvetése 1.438.788,96 euro, ebből a LESY SR., mint vezető partner 723.011,04 euro, az Ipoly Erdő Zrt. 715.777,92 euro összegben valósíthatja meg a pályázatban meghatározott célokat.

 

Az épületbővítés terve Somoskőn. (A sárga és az alsó szürke részek lesznek az új elemek.)

 

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében, 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. E működési terület hazánk legerdősültebb tája. Magába foglalja foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaságunk által kezelt erdők 52 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Itt elsődleges rendeltetés a védelem, minden mást ennek a célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint az ezekhez kapcsolódó és a turizmussal összefüggő szolgáltatások. Az erdők hosszú távú fennmaradását, fenntartható fejlődését az erdészeink nem csupán közvetlen szakmai tevékenységükkel garantálják - a jövő nemzedékek környezeti nevelését szolgálva, aktívan részt vesznek az ifjúság környezettudatosságának kialakításában is. Társaságunk fontos stratégiai célja: közelebb hozni a társadalmat az erdőhöz. Ezt szolgálja a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása, ezért kiterjedt közjóléti és turisztikai infrastruktúra-hálózatot működtetünk. A teljesség igénye nélkül - ide tartoznak a vendégházak, az ifjúsági- és bakancsszállások, az erdei vasutak, az erdei iskolák, kirándulóközpontok, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, kilátók, tanösvények, pihenőhelyek. Az ökoturizmus szolgálata az utóbbi másfél évtizedben a társaság egyik fő tevékenységévé vált, szoros együttműködésben a szakterületen érdekelt, legnevesebb társadalmi szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel.

A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította.  A vállalat célja a közérdekek ellátása, legfőbb feladata pedig a Szlovák Köztársaság tulajdonában lévő erdei és egyéb vagyon kezelése. A vállalat hagyományos erdészeti tevékenységek mellett, közhasznú tevékenység keretében üzemelteti a Vydrovo-i Erdészeti Skanzent és több, mint 35 erdei tanösvényt tart fenn, továbbá gyermekek környezeti nevelését biztosító 250 erdőpedagógust foglalkoztat, akik a tanulókat megismertetik az erdővel, az erdészek munkájával és egyéb természeti értékeket mutatnak be számukra.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A sajtóközlemény tartalma nem képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Forrás: Ipolyerdő Zrt.
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.