FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-02-12

A rönk harmada import Rétyen

A Schweighofer cég rétyi üzeme a rönk 35%-át importból szerzi be. Nem elég a romániai fa és olcsóbb az import.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Érdekes cikk jelent meg a Háromszékben, íme:

 


 

2015 augusztusi indulása óta először nyitotta meg kapuit a helyi és regionális magyar sajtó előtt a rétyi fűrészüzem. A Holzindustrie Schweighofer csoport 150 millió eurós háromszéki beruházása kapcsán egyebek mellett a termelés volumenéről, az alkalmazottakról és társadalmi felelősségvállalásról is szó esett tegnap délelőtt a vállalkozás székhelyén szervezett találkozón.

A közel hetven hektáron fekvő rétyi fűrészüzemről Vucic Zsigmond projektvezető bemutatója és terepszemléje nyújtott átfogó képet. Mint mondta, pillanatnyilag 460 alkalmazottat foglalkoztat a jelenleg kapacitásának 70 százalékán működő gyár. 2017-ben közel 598 ezer köbméter rönkfát dolgoztak fel, ami kevéssel, de elmarad a 800 ezer köbméteres engedélyezett termelési célkitűzéstől. Foglalkoztatottjaik jelentős része sepsiszentgyörgyi (a megyén kívüliek aránya elenyésző, mindössze 2 százalék), Rétyről - amint a település polgármestere említette - mintegy negyvenen, mások 15-20 km-es körzetből (a legtöbben Zágonból, Csernátonból, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Papolcról, Zaboláról) járnak be dolgozni a telephelyre, ehhez a gyár hat díjmentes autóbuszjáratát vehetik igénybe. Elismerte, a munkaerő átlag 2,6 százalékos szezonális vándorlása őket sem kerüli el, nyár kezdetén vannak, akik külföldön vállalnak munkát. A rétyi fűrészüzemben egyébként két váltásban - a munkaidő napi 12 óra -, a hét minden napján dolgoznak.

A bérekről Vucic Zsigmond lapunk érdeklődésére elmondta, a termelésben fizetett átlagbér tavaly az országos bruttó minimálbér 167 százaléka volt, emellett munkatársaik különféle kiegészítő - termelési, év végi - juttatásokra is jogosultak, ételjegyet is kapnak, és magán egészségügyi biztosításra jogosultak. Ugyanakkor 2015-től 230 kollégájuk továbbképzését finanszírozták.

 

Fotó: Albert Levente

 

Naponta 30-50 teherautónyi rönkfa gördül be a rétyi üzem hatalmas udvarára, a szállítmányok eredetét és útját indulástól érkezésig szigorúan követik egy erre kidolgozott rendszer révén. Nyersanyag tekintetében az előző évben felvásárolt mennyiség 683 ezer köbméter rönkfa (lucfenyő) volt, ennek 35 százaléka külföldről - Finnországból, Szlovákiából, Csehországból, illetve Lengyelországból - érkezett vasúton a rétyi Schweighofer-gyárba. Vucic lapunk kérdésére rámutatott, azért szorulnak behozatalra is, mert a szigorodó törvénykezés miatt bizonyos beszállítókat kiszűrtek, kevesebb fa van a piacon, másrészt ott olcsóbb a nyersanyag, mint Romániában. A Rétyen előállított fűrészárut tavaly 27 országban értékesítették, jelentős mértékben - 44 százalék - Romániában, továbbá 21 százalékát Japánban, 10 százalékát az Amerikai Egyesült Államokban, s 7 százalékkal szerepel a piaci részesedésben Ázsia többi része.

A találkozón jelen lévő rétyi önkormányzati vezető, Dombora Lehel lapunknak elmondta, ingatlanadóként tavaly 1,2 millió lejt fizetett be a község kasszájába a Schweighofer-gyár, idén ez az összeg kissé magasabb. Hozzáfűzte, ez a pénz három-négy Réty méretű község éves saját bevételének felel meg.

A társadalmi felelősségvállalás kapcsán Vucic Zsigmond megemlítette, közel 600 ezer eurót fordítottak eddig közösségi fejlesztésekre, támogatásukkal egyesületek és intézmények működését segítették, többek közt a megyei és a kézdivásárhelyi kórházat, a bodoki nemzetközi fogathajtó­pályát, de a rétyi délutáni oktatást, valamint szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó egyesület programjait is. Jelenlegi hosszabb távú projektjük a Pro Wood regionális faipari klaszter és a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjainak bevonásával zajlik: a megyei tanács alárendeltségébe tartozó szociális intézmények számára készül bútorzat az üzem által felajánlott bútor­lapokból.

Szerző: Demeter Virág Katalin


Forrás: 3szek.ro

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.