FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-12

Fiad új fűrészüzeme

A kis somogyi zsáktelepülésen 3d-s nyomtatóval gyártják majd hallókészülékek illesztékeit, és fűrészüzemet is alapítottak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Különleges ötletetekkel szüntették meg a munkanélküliséget a faluban szociális szövetkezetek segítségével.

 

Sivított a fűrész, darabolta a feketefenyőt és erdeifenyőt az új fiadi fűrészüzemben. Nagy volt a zaj, és szállt a fűrészpor, de a munkások elégedettek. A munkanélküliségből vezetett az útjuk a fűrésztelepre. Torma József postás volt Igalban és Kisbárapátiban, de dolgozott már fával.

 

- Megbirkózunk vele! - jelentette ki magabiztosan Fábián Attila is, akinek az eredeti szakmája géplakatos, de a vasútnál is alkalmazták már. - Jó munka ez, mert itt van helyben. A zaj és por nem zavaró, mert van védőfelszerelésünk. A balesettől nem félünk, mert gépkezelésből kioktattak bennünket.

 

Sikeres próbaüzem zajlott, a gépek beállítása után hamarosan megkezdődhet a termelés. Két évbe telt, amíg sikerült tető alá hozni az üzemet. A közfoglalkoztatottak létszámát folyamatosan csökkenteni kellett, és ez az egyik megoldás, magyarázta Gyurik Attila polgármester. Két szociális szövetkezet alapítottak, ahová átkerültek a dolgozók. Az egyik helyi szociális szövetkezet foglalkozik gombatermesztéssel és a faüzemmel. Gombával kezdték, be is vált, de a felvevő piacoktól messze vannak. Emiatt a szállítási költség elvinné a hasznot, ezért csak 40-50 kilométeres körön belül értékesítik a laskagombát, emiatt egyelőre elmaradt a remélt haszon.

 

Ezért kezdtek gondolkodni azon, hogy a gomba mellett mit tudnának még helyben csinálni. Így jött a fűrészüzem ötlete. A környékbeli erdőkből származik a fa, amit a SEFAG Zrt.-től vásárolnak. Egyszer használatos raklapokat gyártanak belőle, speciális méretben. Az erősített, több tonna terhelést kibíró raklapok értékesítésére már szerződést is kötött az együttműködő partnerük. A fűrészüzem megvalósításához pályázaton nyertek 57 millió forint támogatást. A dolgozók már állományban vannak, ez már nem közfoglalkoztatás, rendes fizetést kapnak, egyelőre minimálbért, ami a teljesítmény függvényében feltehetően nőhet majd, tudtuk meg a vezetőktől.

 

A 150 lelkes Fiadon nyolc férfinak ad munkát az új fűrészüzem, nyolc nő pedig egy másik helyi szociális szövetkezet segítségével talált különleges munkát. Nagyothalló készülékek fülillesztékét gyártják, hamarosan három dimenziós nyomtatással.

- Az illesztéket előkészítjük: polírozzuk, lefaragjuk, lecsiszoljuk, utána belakkozzuk, aztán tesszük az UV-gépbe, ahol megköt - mutatta az egyik dolgozó, a 27 éves Kósáné Bogdán Veronika. - Megnézzük a kész illesztéket, hogy van-e hibája vagy nincs, ha van, akkor újra elkészítjük, ha nincs, akkor postázzuk a megrendelőnek. Egy éve dolgozom itt, jó a hangulat és segítünk másokon.

Néhány hónap múlva hat gyártó munkásra bővül a létszám, és egy logisztikussal és egy művezetővel is kiegészülnek. A hallókészülékeket megrendelésre készítik, az ország minden pontjáról érkezhet megrendelés. Ehhez a hallásvizsgáló centrumokban a páciensek füléről személyre szabottan leveszik a mintát. Abból készítenek három dimenziós fájlokat, amelyeket interneten megküldenek Fiadra, és megkapja a háromdimenziós nyomtató. Így készülhetnek a legmodernebb technológiával a hallókészülékek alkatrészei a somogyi kistelepülésen.

 

Forrás: SONLINE

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.