FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-12-15

Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben

A Magyarország-Horvátország Interreg Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló "Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben" c. projekt nyitó rendezvényére került sor 2017. december 13-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A konferencián a projektgazda Mecsekerdő Zrt. és horvát partnere, a Nasicei Erdőgazdaság képviselői bemutatták az "Oak protection" projektet, amelynek átfogó célja a határ-menti térségek őshonos - főként kocsányos tölgyes - erdőállományainak megóvása, az erdőpusztulások és fertőzések hátterének feltárása, valamint a talaj termőképességének megőrzése.

 

 

Kiss Milán, a Mecsekerdő Zrt. fejlesztési és pályázatkezelési munkatársa a projekt részleteinek ismertetése során hangsúlyozta, hogy az Európai Unió által támogatott projekt hosszú távon szolgálja a természetvédelmi és erdőgazdálkodási célokat. A telepítendő talajvíz szondák segítségével olyan adatok válnak díjmentesen elérhetővé, amelyeket a kutatók és a Dráva-síkon gazdálkodók is egyaránt hasznosítani tudnak. Burián Endre erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető kiemelte, hogy a tömegesen megjelenő özönnövények (mint a bálványfa vagy a gyalogakác) olyan kihívások elé állítják az erdőgazdálkodókat, amire jelenleg még nem rendelkeznek kiforrott megoldásokkal. A szükséges beavatkozások elmaradása nemcsak veszélyezteti az őshonos fafajokból álló erdeinket, hanem jelentős gazdasági kárt is eredményez. A projekt révén több mint 155 hektáron lesz lehetőség visszaszorítani a nem kívánatos fafajokat erdeink eredeti ökológiai állapotának fenntartása érdekében.

 

 

Natasa Rap a Nasicei Erdőgazdaság ökológiai osztályvezetője beszámolt arról, hogy a horvát erdőgazdaság területén már közel 20 éve nyomon követik a talajvízmozgást, mivel a vízhiány következtében a Koskai Erdészet területén évente több mint tízezer köbméter tölgypusztulást regisztrálnak. A projekt keretében olyan döntéstámogató modellt kívánnak létrehozni, ami elősegíti a hatékony vízkormányzási tevékenységet az erdőterületeken.

 

 

Az esemény zárásaként Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mutatta be a Dráva-sík természeti értékeit. Előadásában részletesen kitért a Dráva-síkot jellemző gazdag növény- és állatvilágra, amelynek megóvását a projekt is szolgálja.

 

Projekt címe

Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben
Protection of the English oak in the cross-border area

Projekt azonosító

Oak protection

Program

Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020
2-es prioritási tengely: A biológiai sokféleség és a talaj megóvása, helyreállítása valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások elősegítése, többek között a NATURA 2000 és a zöld infrastruktúrák révén

Vezető partner

Mecsekerdő Zrt. 

Partner

HRVATSKE ©UME d.o.o. Zagreb, Uprava ąuma, Podruľnica Naąice

Projekt összköltsége (EUR)

638 644,62

EU támogatás (EUR)

542 847,92

Időtartam

20 hónap

 

A projekt átfogó célja a határ-menti térségben az őshonos erdőállományok (legfőképp a kocsányos tölgyesek) megóvása, az erdőpusztulások és fertőzések hátterének feltárása, és a talaj termőképességének megőrzése.

A cél elérése érdekében a 2 fő tevékenység:

1) Közös, határon átnyúló talajvíz-monitoring rendszer kiépítése a talajvizek mozgásának numerikus modellezése céljából, azaz összesen 43 új megfigyelő kút és 7 db meteorológiai állomás telepítése a két erdőgazdaság területén (Mecsekerdő Zrt. vállalása ebből 38 db kút és 2 db meteorológiai állomás). A monitorozás során gyűjtött adatok egy on-line adatbázisban lesznek elérhetők, adataira támaszkodva hosszútávon komplex vízkormányzási tevékenység alapozható a vízügyi hatóságokkal szoros együttműködésben.

2) A projekt másik célkitűzése az özönnövények visszaszorítása a Natura2000 területeken. A tevékenység során a Mecsekerdő Zrt. koordinálásával horvát területen is felmérik az inváziós fajokat, majd a feltérképezett fajokra vonatkozóan elkészül az azok visszaszorítására vonatkozó kézikönyv. Emellett magyar oldalon is az inváziós fajokat ténylegesen visszaszorítják mintegy 155,17 ha területen (a környezetvédelmi előírások betartása mellett).

 

Az esemény megvalósulását az Európai Unió támogatta.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.