FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-04

Kulcstényező a munkaerő megtartás

Kedvez a faipari, fémipari és műanyagipari vállalkozásoknak az uniós pályázatok széles palettája, de a közbeszerzési eljárás sokuk életét megkeseríti. A cégek többsége kevesebb ügyintézésre és a munkaerő megtartásának ösztönzésére vágyik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A gépforgalmazó partnerek örömmel vették, hogy számos olyan pályázat jelent meg, amelyen ügyfeleik indulni tudtak, ugyanakkor egybehangzóan állítják, szükséges lenne a közbeszerzési kötelezettség újragondolása, enyhítése - ismertette a Világgazdasággal a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet felmérésének tanulságait Tóth Ádám Ferenc ügyvezető. A legtöbb megkérdezett faipari, fémipari és műanyagipari cég már nyert egy vagy több pályázaton a 2014-2020-as ciklusban, iparágtól függetlenül pedig minden válaszadó kis- és középvállalkozás üdvözölte, hogy a pályázat benyújtása és elbírálása között egyre rövidül az idő, továbbá az előleg lehívása gyors és gördülékeny volt - tette hozzá.

 

A hosszabb ideje pályázó ügyfelek 93 százaléka a későbbiekben is tervezi pályázat benyújtását annak ellenére, hogy a nagyobb összegű felhívásoknál tapasztalható lassú elbírálás bizonytalanságra ad okot. A 2007-2013-as ciklus kritikája elsősorban az elhúzódó határidőket illette, a 2014-2020-as időszakban pedig a kereskedők véleménye szerint a közbeszerzések megkövetelése speciális termelőeszközök beszerzése esetén nem észszerű, nem hatékony és óriási terhet jelentő kényszer. Tóth Ádám Ferenc a kutatást összegezve kiemelte, hogy a pályázati rendszerben folyamatosak a változások, ezeknek alkalmazkodniuk kellene az ügyfelek igényeihez: kevesebb dokumentáció, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés mellett a munkaerő megtartását fokozottabban kellene támogatni.

Mi a rosszabb annál, ha képzed az embereidet, mégis elmennek tőled? Az, ha nem képzed őket, és nálad maradnak - vetette fel Gotthárd Imre, a Giga 2003 Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években 12 pályázaton nyertek, ennek köszönhetően ma már 110 fős létszámmal, 41 darab CNC-géppel dolgoznak saját tulajdonú gyártócsarnokban. Mint mondta, a későbbiekben is terveznek olyan fejlesztéseket, amelyekhez pályázati pénzt kívánnak bevonni.

Szerszámgépek, fröccsöntő gépek és ipari robotok beszerzése során is sok esetben a pályázati lehetőségek biztosítják, hogy a partnereknek ne kelljen kompromisszumot kötniük az elképzelt gyártóegység képességeiben - erre már Mezei Tamás, a Fanuc Hungary Kft. ügyvezetője mutatott rá. Így a legnagyobb tudású, legjobban felszerelt gépeket választhatják, kiemelkedve ezáltal a versenytárs gyártócégek közül.

Egységes vélemény ugyanakkor a fémiparból, hogy az elbírálás lassúsága és kiszámíthatatlansága nehezíti a későbbi fejlesztések hosszú távú előtervezését, a korábban megnyert pályázatok végső kifizetése késik, elhúzódik. A cégek tapasztalatai szerint egy-egy változásbejelentés alkalmával a 30 napos türelmi idő 60-90, de akár 120 napra is elnyúlik. Arra is felhívták a figyelmet, hogy míg az alapanyag- és energiaárak, illetve a bérköltségek nőnek, vásárlói elvárás az árak csökkentése, így viszont nehéz fejleszteni az egyre alacsonyabb támogatási intenzitás mellett.

A műanyagipar uniós beruházásait bemutatva Konkoly-Thege Máté, a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője kiemelte: a projektek 20-30 százaléka irányul gépparkbővítésre, 20-30 százalék jut frissítésre, a fennmaradó 30 százalék pedig a Nyugatról áttelepített gépek aránya. Úgy látja, a műanyagipar, ezen belül is leginkább a fröccsöntőipar felfutóban van, érezhető az autóipar stratégiai támogatottsága és a hazai beszállítói hálózat tudatos fejlesztése. Mint mondta, a kkv-szektorból érkező partnereik jelentős többsége még mindig EU-s forrásból ruház be, de fontos pillér a hazai nagyvállalatok számára biztosított kiemelt kormányzati támogatás is.

Forrás: vg.hu

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.