FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-27

Füzéren volt a MEGOSZ idei Nagyrendezvénye

Csodaszép helyet választott a MEGOSZ idei Nagyrendezvényéhez. Sajnos az időjárás nem kedvezett, de így is sokan összegyűltek és megvitatták a magánerdőkkel kapcsolatos ügyeket, illetve kitüntetést adtak át az arra érdemeseknek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

A rendezvény vezénylője Duska József, a MEGOSZ főtitkára, az esemény házigazdája pedig Horváth Jenő, Füzér erdész végzettségű polgármestere volt, aki egyben MEGOSZ tag is.

 

 

 

Dalvári Vince FM osztályvezető felolvasta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét.

 

 

Őt Jakab István, az Országgyűlés alelnökének beszéde követte. Kiemelte, hogy gazdától a földet, erdésztől az erdőt nem kell félteni.

 

 

Jakab István a sajtótájékoztatón kiemelte: az új erdőtörvény elfogadásával azonos elbírálás alá kerültek az állami és magánerdők gazdálkodói. 1945 óta ez volt az első törvényalkotási folyamat, amely érdemben foglalkozott a magánerdő tulajdonosok ügyeivel. A szeptember elején életbe lépett új erdőtörvény eredményeként a magánerdőkben gazdálkodók is megkapják a lehetőséget a megfelelő támogatások eléréséhez.

 

 

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője.

 

 

 

A köszöntő beszédek sorát Mocz András a MEGOSZ elnöke zárta.

 

 

Mocz András a Megosz elnöke elmondta: Magyarországon körülbelül ötszázezerre tehető az erdőtulajdonosok száma, az erdőterületeken gazdálkodók száma pedig becslések szerint 38 ezer és 45 ezer között van. A rendszerváltás óta a magánerdő tulajdonosok kétszázezer hektárnyi erdőt telepítettek, hozzájárulva ahhoz, hogy az erdőterületek aránya 20 százalék fölé emelkedjen. A szövetség célja, hogy legkésőbb 2050-ig 27 százalékra növeljék ezt az arányt. Hozzáfűzte: nagy segítség volt, hogy tavasszal a vidékfejlesztési program pályázatai megnyíltak az erdőgazdálkodók előtt, pályázhatnak például ültetvények telepítésére, de lehet támogatást kérni az erdőt ért károk felszámolására is. A támogatások azért is fontosak, mert a magánerdők feltőkésítése az elmúlt évtizedekben elmaradt, hiányzik például az erdő ápolásához szükséges gépesítés, vagy a közjóléti feladatok ellátásának finanszírozása.

 

 

A beszédeket a kitüntetések átadása követte.

 

A Rimler Pál emlékérmet az idén Somogyvári Vilmos kapta.

 

 

 

Luzsi Józsefet, a MEGOSZ előző elnökét az elnökség döntése alapján tiszteletbeli elnökké avatták.

 

 

 

 

Végül emlékplakettet nyújtottak át Jakab István alelnöknek, Győrffy Balázs NAK elnöknek, Zambó Péter OEE elnöknek, Támba Miklós korábbi MEGOSZ alelnöknek, valamint távollétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Bitay Mátron Örs államtitkárnak és Szalai Károly erdészeti referensnek.

 

 

A beszédek, kitüntetések után középkori, reneszánsz zenei és prózai műsor következett, majd ebéd.

 

 

 

Délután elsőként Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár "Az erdőtörvény módosítás célja, fontossága és szerepe a magyar vidék életében" címmel tartott előadást.

 

 

 

Őt követte dr. Mezei Dávid az "Ipari célú fás szárú ültetvények támogatása a Vidékfejlesztési Program keretében" című előadásával.

 

 

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni - közölte Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) által szervezett országos találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren. Kiemelte, hogy a 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdőgazdálkodókat. A pályázati lehetőségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdőtelepítési támogatás most kibővült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdőtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdőgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él. Az ilyen ültetvények támogatásával azt kívánják elérni, hogy enyhüljenek a természetes erdőkre nehezedő iparifa-alapanyag igények - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: újra divatba jött a fa, mint természetes alapanyag és az ipar részéről világszerte egyre növekvő igényre számít az ágazat, különösen az olyan fejlődő piacokról, mint Kína. Ezt a növekvő keresletet egyre kevésbé szeretnék a természetes erdőkből fedezni. Ehelyett mezőgazdasági területeken létrehozott nemenysár, vagy akácfa ültetvények segítségével teremtenék elő a szükséges iparifa-mennyiséget, ezek a földek a kitermelést követően újra visszaalakíthatóak mezőgazdasági hasznosításra.

 

 

Győrffy Balázs, a nemzeti Agrárkamara elnöke bemuttata mindazt a szolgáltatást, amit a NAK nyújt az erdőgazdálkodó tagjainak, valamint a NAK és a MEGOSZ együttműködését, majd áttért a hamarosan bekövetkező kamarai tisztújítás ismertetésére.

 

 

 

Végül Horváth Iván, a Pro Silva Hungaria egyesület elnöke "Fenntarthatóság vagy tartamosság? - a környezet állapota és az erdokezelés" címmel tartott előadást.

 

 

 

Az előadások végén Duska József elégedetten tekintett az órájára, hiszen nagyon pontosan az előre eltervezettek szerint sikerült megtartani a rendezvény beszédekből, kitüntetésből és előadásokból álló részét.

 

 

Eztán a Valtra és a STIHL gépbemutatót tartott, majd volt aki még ott aludt és másnap, mire valamivel jobb idő lett, kirándulni mentek a várba.

 

 

Az alábbi képkapcsoló segítségével pedig összesen 81 fotó tekinthető meg az eseményről:

 

Forrás: A helyszín, MTI, Hazai Erdész
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

A meghívó: A MEGOSZ Nagyrendezvénye Füzéren lesz 09. 23-án FATÁJ 2017-09-04

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.