FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-25

Bezárt az OMÉK 2017

A 78. OMÉK-on az eddigieknél több kiállító szerepelt. A díszvendég Japán volt. Az állami erdőgazdaságok az A csarnokban közös standdal, a Kincsem Parkban pedig a megismételt Erdővarázzsal voltak jelen. Ezen túl konferencia volt az erdőn kívüli fákról, valamint több az erdészet számára érdekes kiállító is jelen volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit - mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záróünnepségén. A 2017-ben szakmai nappal kibővített OMÉK szeptember 24-én, vasárnap zárta kapuit.

Az ötnapos szakvásár előtt még 0., szakmai nap is volt különböző konferenciákkal.

 

Kövér László házelnök megnyitó beszédében hangsúlyozta: az OMÉK ma már nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb agrárgazdasági rendezvényévé nőtte ki magát. "Amit nemzetgazdasági értelemben elvontan agráriumnak nevezünk, az nem más, mint közel kétszázezer magyar gazda értékteremtő munkájának eredménye. Olyan eredmény, amelyet ugyan jelentősen befolyásolnak külső tényezők, mint az időjárás, vagy a piaci viszonyok, de mégiscsak az elvégzett munka minőségében gyökeredzik" - fogalmazott Kövér László.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében az elmúlt évek agrárgazdasági törekvéseit is kiemelte. Mint elmondta, "2010-ben a kormány fontos célul tűzte ki, hogy állítsák talpra a magyar vidéket, a gazdák találjanak megélhetést és legyen olyan kiegyensúlyozott mezőgazdasági politika, amely ismét a magyar gazdák érdekeit helyezi a középpontba." Fazekas Sándor ennek egyik legkézzelfoghatóbb eredményét éppen az OMÉK újbóli életre hívásában látja. "Ezen gondolkodás jegyében rendeztük meg hosszú évek kihagyása után 2011-ben újra az OMÉK-ot amely azóta, kétévente ismét a magyar mezőgazdaság ünnepe lett" - mutatott rá a tárcavezető.

A miniszter beszédében abbéli örömének is hangot adott, hogy mára az agrárium a nemzetgazdaság húzóágazatává vált. A mezőgazdaság kibocsátása hat éve emelkedik és évről évre rekordértéket ér el. Tavaly meghaladta a 2619 milliárd forintot. Az ágazat kibocsátása hat év alatt folyó áron 55,3 százalékkal, változatlan áron pedig 33,1 százalékkal bővült. Növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport is. Az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal növekedett.

A 78. OMÉK partnerországa Japán, a két ország nagy múltú és gyümölcsöző agrárgazdasági kapcsolatokkal rendelkezik. Az OMÉK megnyitóján Masaaki Taniai japán miniszterhelyettes beszédében kiemelte, hogy Japán partnerországi megjelenése a már egyébként is jól működő japán-magyar agrárgazdasági kapcsolatoknak további lendületet adhat. A miniszterhelyettes a látogatókat a közel 300 négyzetméteren elterülő japán stand meglátogatására invitálta. "Örömmel hívom a vásár vendégeit, hogy kóstolják meg standunkon az eredeti wagyu marhát, vagy ízletes szakéinkat sok más finomság mellett. Kívánom emellett, hogy a két ország üzletemberei előremutató agrárgazdasági kapcsolatokat építhessenek e kiállítás alkalmával."- zárta beszédét a miniszterhelyettes.

 

A megnyitón Kövér László Házelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tizennégy kategóriában adta át az OMÉK-díjakat. Az Erdei Élelmiszer Termék Díjat Kutasi Tamás őstermelő kapta erdei virágmézéért.

 

 

A megnyitó utáni miniszteri látogatás természetesen a japán standon kezdődött, majd több más kiállítónál is jártak, de a miniszter az erdőgazdasági standig nem jutott el.

 

 

Erdészeti téren az állami erdőgazdaságok jelen voltak jelen az "A" csarnokban közös standdal.

 

 

Ugyanakkor a Kincsem Lovasparkban újra felállították a szeptember elején a Szabadságtéren volt Erdővarázs sátrakat a gyerekek és az erő iránt érdeklődők részére.

 

A belépés a Kincsem Parkba és az Erdővarázs interaktív programokat kínáló sátraiba ingyenes volt. A szeptember elején a Szabadság téren tartott II. Erdővarázs Családi Nap sátrai most az OMÉK-ra költöztek. A 22 állami erdőgazdaság sátraiban szervezett, a hazai erdők érdekességeivel, értékeivel és a magyar erdészek mindennapi munkájával foglalkozó, az egész családnak szóló ismeretterjesztő bemutatók és interaktív játékok voltak.

 

 

Az Erdővarázs 14 tematikus sátrában a természetvédelem, az ökoturizmus, a hazai erdők különleges és egyedi növény- és állatvilága, az erdészek rendkívüli munkája, az erdei vasutak, az erdészeti erdei iskolák, az erdei éléskamra, és többek között az idén újraindult Erdei Vándortábor program is mind-mind volt megismerhető.

 

 

1. FÁTÓL Z-IG - Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról, és a fák hasznosságáról

2. ÉLMÉNYERDŐ - Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás

3. ERDEI KINCSESTÁR - Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények tárják ki a magyar erdők kincsestárának kapuit

4. MUNKÁRA FEL! - Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?

5. VIGYÁZZ RÁM! - Az erdők fontos tényezők a klímaváltozással járó változásokhoz történő tudatos alkalmazkodásban, az erdészek pedig nem gazdálkodnak velük, hanem gondozzák és védik őket

6. VIGYÁZZ A TŰZZEL! - Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!

 

 

7. ERDÉSZ-HÁZ - Turistaházak, szálláshelyek, vendéglátás az állami erdőkben

8. VADKALAND - Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata

9. BAKANCSLISTA - Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus

10. ÖRÖKERDŐ - A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket

11. ZAKATOLÓ - Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre

12. EHETŐ-ERDŐ - Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak

13. ERDÉSZ LESZEK! - Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig

14. TÚRÁZNI MENTEM! - Az idén újra indult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

 

Csütörtökön erdészeti konferencia volt az erdőn kívüli fák témájában.

 

 

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár (FM Állami Földekért felelős Helyettes Államtitkársága) - Az erdőn kívüli faállományok

 

 

A helyettes-államtitkár kiemelte, az erdő az általa biztosított haszonvételi lehetőségek, illetve számos egyéb közérdekű, védelmi, és közjóléti szolgáltatása révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk, kiemelkedő jelentőségű nemzeti kincsünk. Közölte, az erdőtörvény módosítása után első lépésként egy fásítási programot szeretnének indítani, mivel a legfrissebb statisztikai adatok szerint Magyarország erdősültsége a 3 évvel ezelőtti szintre csökkent. Arra is emlékeztetett, hogy a klímaváltozás ellen hatékony eszköz, hogy a megtermelt faanyagot minél további faipari célra hasznosítsuk, illetve egyéb fásítási célokra, amelyekkel növelni tudjuk az ország fával borítottságát.

Ugron Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy távlati célként nem csak erdőtelepítéseket szeretnének létrehozni, hanem más fásításokat is a rossz minőségű mezőgazdasági területeken. Elsősorban az agroerdészeti rendszerek innovatívabb bevezetésére, melyek közül az újra bevezetés körébe tartoznak a mezővédő erdősávok. Véleménye szerint ezek többre hivatottak, mint amire most használjuk őket. Mindezekben természetesen a földtulajdonosok, gazdálkodók közreműködésére számítunk, akik a programban nélkülözhetetlenek - folytatta a helyettes-államtitkár.

 

Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár (Miniszterelnökség Agrár-Vidékfejlesztési Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága) - A fásszárú ültetvények és a rendezvény témájával kapcsolatos támogatások

Dr. Borovics Attila intézetigazgató (NAIK Erdészeti Tudományos Intézet) - Agrárerdészet

Dr. Frank Norbert egyetemi docens (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar) - Mezővédő erdősávok út menti fásítások

 

 

A konferencia végén a hallgatóság kérdéseire válaszoltak az előadók.

 

 

Hazai Erdész riport Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkárral az OMÉK-on:

 

 

Az OMÉK-on a Silvanus Forestry bemutatta gyorsnövésű akác fajtáit és más erdészeti képességeit.

 

 

Láthattunk Tajfun tűzifa daraboló és hasító gépeket.

 

 

Az Oleomacot képviselő cég standján e márka láncfűrészei és kertészeti gépei voltak láthatóak a legegyszerűbb hobbitól a profi gépekig. No meg egy faszobrász láncfűrésszel készült szobrai is érdekesek voltak.

 

 

A Paulownia Planet a Paulownia Cotevisa2 hibridet mutatta be. Nem csak a csemeték, de deszka és e fajtából készült - a csatolt igazolás szerint a világ legkönnyebb - pingpongütő is látható volt standjukon.

 

 

A Nádland Kft. detektívtükrös madármegfigyelő házakat mutatott be. Az egyik fűtéssel, kamerákkal, távirányítással is felszerelt, s Máté Bencével közösen fejlesztették. Ehhez mYnest néven madármegfigyelő, telefonra letölthető applikáció is tartozik.

 

 

A "B" épületben, ahol az állatbemutatók voltak pedig a Budakeszi Vadaspark hozott létre mini állatkertet.

 

A vásár záróünnepségén Nagy István és Daróczi László átadta az OMÉK Közönségdíját, valamint a Miniszteri Nagydíjat is. A Közönségdíjat minden évben az a kiállító nyerheti el, aki a látogatóktól a legtöbb szavazatot kapja. Idén a Tej Terméktanács standján található tejtermékeket népszerűsítő kamion nyerte el leginkább a látogatók tetszését. Az OMÉK Miniszteri Nagydíjat a Kőrös-Maros Biofarm alakor búzából előállított biosöre kapta.

Forrás: kormany.hu, Hazai Erdész, vásárlátogatás
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.