FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-22

Bauhaus áruház nyílhat Budaörsön

Budaörsön tervezik az ország negyedik Bauhaus áruházának a megnyitását, Dunakeszi, Maglód és Szigetszentmiklós után.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

2016. májusában mi írtunk először arról, hogy Budaörsön, a Baross utcában élő lakók egy csoportja (a "Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés") aláírásgyűjtő akcióba kezdett a tervek ellen. Szeptember 20-án több országos médiában hírek jelentek meg az ügyről különböző tálalásban, az önkormányzat reagált ezekre. A Budaörsi Infó szeptemberi nyomtatott számában a fejlesztés kommunikációs osztályát kérdeztük a pontos részletekről. Most ezt a cikkünket közöljük online is.

 

A lakók a beruházás ellen már demonstráltak, voltak közmeghallgatáson, írtak nyílt levelet és a szeptemberi bizottsági ülésen is részt vettek, hogy elmondják a véleményüket. Elmondásuk szerint már több mint 1200, egyes információk szerint 1500 aláírást gyűjtöttek.

Az építtető azzal érvel, hogy a terület magántulajdonban van, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy élhető környezetet hozzanak létre. A legutóbbi önkormányzati bizottsági, illetve testületi ülésen arról is döntöttek, hogy két lakossági fórumot is tartanak majd a témával kapcsolatban.

 

Miért pont ezt a helyszínt választották?

"A terület kiváló kereskedelmi-logisztikai adottságokkal rendelkezik, többek között az autópálya közelsége - így egyszerű megközelíthetősége - és a már kiépült kereskedelmi parki infrastruktúra miatt."

 

Milyen fejlesztéseket szeretnének Budaörsön megvalósítani?

"A fejlesztési terv fontos eleme egy új, korszerű pihenőpark kialakítása az áruház melletti területen, de jelentős csereerdősítés is szerepel a tervben az önkormányzattal és az illetékes hatóságokkal egyeztetett helyeken, mennyiségben.

Forgalomtechnikai fejlesztéseket is tervezünk a kereskedelmi parkon belül, amelyek gyorsabbá, egyszerűbbé teszik a közlekedést, továbbá 30 millió forint értékben egy helyi játszótér felújításához kívánunk hozzájárulni."

 

Milyen egyedi szolgáltatásokat kínálna az áruházuk?

"A Bauhaus negyedik magyarországi szakáruháza a több mint százezerféle minőségi termék mellett olyan extra szolgáltatást is tervez Budaörsön, mint például a drive-in arena - ahol a nagy tételben, például építőanyagot vásárlók autójukat bevásárlókocsiként használva vásárolhatnak -, vagy a több mint 5 ezer négyzetméteres kert osztály.

Az áruház szervizcsomagot kínál majd szakemberek, szakiparosok és vállalkozók számára, de lehetőséget fog nyújtani gépkölcsönzésre, festékkeverésre, lapszabászatra, illetve igényelhetők lesznek kivitelezési szolgáltatások és 3D-s fürdőszoba látványtervezés is. Mindemellett Budaörsön is indítunk majd barkácsolással kapcsolatos közösségi rendezvényeket, workshopokat."

 

Az áruház megnyitását 2019-re tervezik. A munkálatok mikor kezdődnének? Járna útlezárással, fennakadással, lakosokat érintő nehézségekkel? Ha igen milyennel, körülbelül mikor?

"Az engedélyeztetési és egyéb adminisztratív folyamatoktól függően előreláthatólag 2019 elején indulhat el az áruház építése, jelenleg a tervek előkészítése, illetve véglegesítése zajlik az önkormányzat és az illetékes hatóságok bevonásával.

A területrendezés és a forgalomtechnikai átalakítások korábban, leghamarabb 2018 tavaszán, nyarán indulhatnak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az építkezés és az áruház jövőbeli működése ne terheljék a környezetet, a környéken élőket. Amennyiben forgalomkorlátozásra lesz szükség az építkezés ideje alatt, akkor folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot és a környéken közlekedőket."

Ha jól tudjuk egy pihenőpark kialakítását is tervezik? Ennek kivitelezése mikor és hol kezdődne? Mikorra készülne el?

"1 hektár nagyságban, magas színvonalon rendezzük a jelenleg kihasználatlan területet, és pihenőparkká alakítjuk át - korszerű közösségi terekkel, tűzrakó helyekkel, padokkal, illetve közvilágítással ellátott sétautakkal. A pihenőpark a kereskedelmi park nyugati részén, a Bazsalikom utca és az autópálya közötti területen, a szakáruház szomszédságában kap helyet. A pihenőpark építése 2018 második felében kezdődhet meg."

 

Milyen forgalomtechnikai átalakításokat terveznek? Ezek kivitelezése mikor kezdődhet el és hol?

"A tervezett átalakítás fő koncepciója a kereskedelmi központot délen határoló út (déli szervizút) jellegében gyűjtőúttá történő átalakítása, fejlesztése. Ennek köszönhetően a budaörsiek gyorsabban kijuthatnak majd a sztrádára, amellyel évtizedes lakossági igény valósulhat meg. A gyorsuló forgalom kevesebb torlódást és kevesebb átmenő forgalomból adódó légszennyezést jelenthet. A fejlesztés emellett gördülékenyebbé teszi majd a közlekedést a kereskedelmi parkban, segítve ezzel az átmenő forgalmat Budapest és Budaörs között, illetve tehermentesí Budaörs belső útjait."

 

A forgalmi rend átalakítása 3 elemből áll:

"A Budapest felől, az aluljáróból kivezető útnál új körforgalom épül, amely minden irányban kétirányú kapcsolatot biztosít majd a kapcsolódó utakhoz, közöttük az eddig egyirányú déli szervizúthoz.

A szervizút Auchan Korzóval szembeni szakaszán a jelenlegi nem egyértelműen felismerhető csomópontot körforgalmú csomóponttá építjük át, megszüntetve ezzel a jelenleg kedvezőtlen és balesetveszélyes helyzetet. Új háromágú körforgalom épül a déli szervizút és az Árok utca sportáruház melletti szakaszának találkozásánál. A kis csomóponti távolság miatt a sportáruház felé új helyen, az épülettel egy vonalban lehet majd behajtani. A tervezett Bauhaus szakáruház személygépjármű bejárata pedig ehhez igazodva az útpálya másik oldalán lesz.

A forgalomtechnikai fejlesztések előreláthatóan 2018 nyarán indulhatnak az engedélyeztetési és egyéb adminisztratív folyamatoktól függően."

 

A terveik szerint 6 hektárnyi erdős terület létrehozását tervezik. Ezt Budaörs mely területén fogják megvalósítani?

"A részben csökkenő fás terület kétszeresének megfelelő nagyságban új erdőt telepítünk az önkormányzat iránymutatásával, az illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott helyen és mennyiségben. A csereerdősítéssel várhatóan 3 hektár új, jó minőségű, egyebek mellett pl. tölgyfákból álló erdőt létesítünk majd a budaörsi lakosság számára, Budaörs határain belül. A pihenőpark kialakítása emellett további 1 hektár lakosság számára használható zöld területet jelent, továbbá a környező hegyekben további 3 hektárnyi erdőt ültetünk, amelynek pontos helyét az erdészeti hatóság szabja meg."

Levegő illetve porszennyezési mérést folytattak a területen? Milyen eredményeket kaptak?

"A leendő építtető és üzemeltető mindent megtesz annak érdekében, hogy védje a lakosságot a zaj- és környezetterheléstől. A parkoló és a tehergépjármű bejárat éppen ezért az autópálya felé, a déli szervizútról nyílik majd.

A Baross utcán továbbra is tilos lesz a tehergépjármű-forgalom, az áruszállítást pedig teljes egészében a déli szervizúton végzik majd. Lényeges, hogy a szakáruház mögötti mintegy 10 méteres, jelenleg is meglévő és a fejlesztést követően is megmaradó erdősáv a legtöbb helyen szinte teljesen eltakarja majd az épületet.

Az erdősáv és az épület együttesen jelentős zajvédőként is szolgálnak majd az autópálya morajával szemben, érezhetően mérséklik majd a zajterhelést, illetve a porszennyeződés egy részét is felfogják majd. Ezzel kapcsolatban itt is fontos megemlítenünk, hogy az önkormányzat és az erdészeti hatóság iránymutatásával és jóváhagyásával erdőtelepítést is végzünk, amely 3 hektár új, jó minőségű erdőt jelent Budaörs számára.

Emellett az új pihenőpark további 1 hektár használható zöld területet jelent a lakosságnak, de a környező hegyekben is lesz erdősítés, további 3 hektárnyi területen pedig a környező hegyekben ugyancsak lesz erdősítés."

 

Mi az, amit még fontosnak tartanak elmondani a beruházásról?

"A parkolóban az előírásokat jelentősen meghaladó mértékben, vagyis minden hatodik helyett minden negyedik parkolóhely után fát ültetünk.

A fejlesztéssel párhuzamosan 30 millió forinttal kívánunk hozzájárulni egy folyamatban lévő önkormányzati játszótér felújításához a Nádasdűlő utcánál."

 

Forrás: Budaörs Info

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.