FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-11

II. Erdővarázs Családi Nap: zöldbe borult a Szabadság tér

Több száz iskolás gyermek élénk nyüzsgése közepette kezdődött meg a II. Erdővarázs Családi Nap, ahol az állami erdőgazdaságok két napon keresztül a vadregényes magyar erdők értékeit és az erdészek izgalmas munkáját mutatták be.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A tavaly nagy sikerrel zárult FM szervezésű Erdővarázs Családi Nap után az állami erdőgazdaságok idén másodszorra is kiköltöztek a budapesti Szabadság térre, hogy a tavalyinál is több, immár 15 tematikus sátorban mutassák be a hazai erdők titkait és a magyar erdészek mindennapi munkájának sokféle vetületét. Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a tartamos erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10%-ról mára a 20%-ot is meghaladó arányúra nőtt hazánkban az erdővel borított területek nagysága.

A II. Erdővarázs Családi napon a természetvédelem, az ökoturizmus, a hazai erdők különleges és egyedi növény- és állatvilága, az erdészek rendkívüli munkája, az erdei vasutak, az erdészeti erdei iskolák, az erdei éléskamra, és többek között az idén újraindult Erdei Vándortábor program is mind-mind interaktívan, testközelből volt megismerhető.

 

Fotó: Csatlós Norbert, OEE

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitó beszédében kiemelte: "Az állami erdőgazdaságok 2010. óta 14,5 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre. Azt is kihangsúlyozta,hogy Magyarország területének mintegy 20%-a erdővel borított, hazánk erdőterülete meghaladja a 2 millió hektárt, amelynek közel 60 %-a állami tulajdonban van. Az állami erdők Magyarország természeti értékeinek jelentős és meghatározó részét adják, ezért is tartoznak a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé. Az állami erdészeti társaságok felismerték azt a fontos tényt, hogy a társadalomnak nagy szüksége van az erdőben eltöltött időre. Ezek az erdőgazdaságok jelentős társadalmi szerepvállalás mellett komoly anyagi ráfordítást igénylő közérdekű feladatokat, valamint közjóléti szolgáltatásokat is ellátnak, például természetvédelmi, erdővagyon őrzési, telepítési, génmegőrzési, fenntartható vadgazdálkodási, természeti kárkezelési, műemlékvédelmi tevékenységeket és társadalmi szerepvállalást erősítő törekvéseket."

 

Fotó: Nagy László, OEE

 

Miniszteri megnyitóbeszéd:

 

 

Riport a miniszterrel:

 

 

A növekvő turisztikai és szabadidős tevékenységek igényeinek kielégítése érdekében az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre. A miniszter hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztériumban kiemelt feladatként kezelik az erdőgazdaságok működtetését, a 22 állami erdőgazdaság a vidék meghatározó foglalkoztatóiként összesen mintegy 5.600 fő állandó munkavállalót foglalkoztat, valamint az országos közfoglalkoztatási program keretében további 6.700 főnek adnak munkát.

 

Fotó: Nagy László, OEE

 

A sokszínű ismeretterjesztő programok, interaktív bemutatók és foglalkozások mellett a kétnapos rendezvényen a tavalyinál gazdagabb koncertkínálat várta a látogatókat: pénteken a Budapest Bárból és a Specko Jednóból is ismert Rutkai Bori saját zenekarával, a Rutkai Bori Bandával érkezett, valamint a szájharmonika virtuóz Ferenczi György az Első Pesti Rackákkal adott lendületes koncertet, míg szombat este a Góbé zenekar is fellépett.

 

Fotó: Csatlós Norbert, OEE

 

A gyermekeket ezen túl még a Csörömpölők és a Kiskalász zenekar koncertjei, a Budakeszi Vadaspark exkluzív Állatijó Bemutatója, valamint utca- és bábszínház is várta.

A 15 tematikus sátor kínálatáról és a további programokról a 2017. szeptember 8-9-én megrendezett II. Erdővarázs Családi Nap honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

A 15 állomás:

FÁTÓL Z-IG - Ebben a sátorban izgalmas részleteket tudhatunk meg a fa második életének ezerféle alakjáról, és a faanyag hasznosságáról

ÉLMÉNYERDŐ - Az erdei iskolák tematikus sátra, ahol azt mutatják be, miképp válik az erdőben élménnyé a tanulás

ERDEI KINCSESTÁR - Vadgyümölcsök, gombászás, erdei méhészet és gyógynövények tárják ki a magyar erdők kincsestárának kapuit

MUNKÁRA FEL! - Vajon hányan tudják, milyen jelentős szerepet játszanak a magyar erdők a kisvállalkozások életében és a vidéki munkahelyteremtésben?

VIGYÁZZ RÁM! - Az erdő fontos tényező a klímaváltozással járó változásokhoz történő tudatos alkalmazkodásban, az erdészek pedig nemcsak gazdálkodnak vele, hanem gondozzák és védik

ELŐZD MEG AZ ERDŐTÜZET - Csak Te segíthetsz abban, hogy megelőzzük hazánkban a pusztító erdőtüzeket!

NAGYON VADON - A hazai erdők állatfaj-gazdagságával és a városokban élő állatokkal ismerkedünk

ERDÉSZ-HÁZ - Turistaházak, szálláshelyek, vendéglátás az állami erdőkben

VADKALAND - Vadgazdálkodás, erdő és vad kapcsolata

BAKANCSLISTA - Országos Kékkör, bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus az állami erdőkben

ÖRÖKERDŐ - A fenntartható állami erdőgazdálkodás, amely felkészíti a magyar erdőket a klímaváltozásra és megerősíti természeti jövőképünket

ZAKATOLÓ - Sokunk kedvencei, az erdei kisvasutak is kizakatolnak a Szabadság térre

EHETŐ-ERDŐ - Vadhúsok, szörpök, fűszerek, lekvárok, méz és még megannyi finomság, amit mind-mind a hazai erdők nyújtanak

ERDÉSZ LESZEK! - Az erdészek bemutatják, munkájukkal hogyan szolgálják a közjót, hogyan terveznek 100-150 évre előre, hogyan kezelik az erdőt a csemetétől a famatuzsálemig

TÚRÁZNI MENTEM! - Az idén újraindult, szervezett hazai Erdei Vándortábor program részletei, kínálata és élményei

 

Fazekas Sándor miniszter állami erdőgazdaságok kiállítói standjait megtekintő bejárásáról és a rendezvényről további fényképeket az OEE Híralbumok képgalériában böngészhet.

 

Fotó: Csatlós Norbert, OEE

 

"Az Országos Erdészeti Egyesület az idei évben egy országos reprezentatív közvélemény kutatással térképezte fel a magyar emberek erdőkkel kapcsolatos ismereteit. Kiderült, hogy honfitársaink jelentős többsége számára az erdő kiemelt érték, azonban arra is fény derült, hogy az ismeretek messze elmaradnak a fontossághoz képest.  Ez megerősítette, mennyire hasznos a "belvárosba vinni az erdőt", így az idei Erdővarázs szervezésének kétszeres lelkesedéssel láttunk hozzá. Az idei rendezvényünk 15 tematikus sátrában egyedülállóan teljes képet alkothattak a látogatók az erdők életéről, működéséről, valamint a magyar erdészek több mint másfél évszázados hagyománnyal rendelkező munkájáról. Öröm volt tapasztalni, hogy a rendezvény két napja során végig teltházzal működtek a sátrak, s hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is nagyok sok új, hasznos információt és élményt tudtunk adni." - mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

 

 

Ugron Ákos Gábor, helyettes államtitkár pedig így nyilatkozott:

 

 

A II. Erdővarázs Családi napon a természetvédelem, az ökoturizmus, a hazai erdők különleges és egyedi növény- és állatvilága, az erdészek rendkívüli munkája, az erdei vasutak, az erdészeti erdei iskolák, az erdei éléskamra, és többek között az idén újraindult Erdei Vándortábor program is mind-mind kiemelkedő szerepet kapott.

A szervezők örömmel hívják fel az érdeklődők figyelmét, hogy az Erdővarázs az elkövetkező hetekben is folytatódik: 2017. szeptember 20-24. között a Kincsem Parkban megrendezendő 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretein belül ingyenes programokkal várják a magyar erdők iránt érdeklődőket, továbbá 2017. október 2-8. között rendezik meg az Erdők Hetét, amikor a város költözik az erdőbe és országszerte, erdei programok széles választékával várják a látogatókat.

Forrás: FM Sajtóiroda, erdovarazs.hu, oee.hu, Hazai Erdész

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.