FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-11

innoLignum beszámoló

Szeptember 7-8-9-én volt az innoLignum erdészeti, faipari szakvásár Sopronban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségén Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora az innováció, az erdő és a fa között meglévő, erős kapcsolatra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy akkor vonzó egy szakmai kiállítás, ha mindig valami előre mutatót tud adni a szakma számára. Köszöntőjében külön kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a hallgatók a rendezvényen első kézből kaphatnak információt a technológiai előrelépésekről, újításokról.

 

Fotó: Erdő Mező

 

A vásárt és rendezvénysorozatot Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A szakvásár célja, hogy az erdészek, fakitermelők és faipar szereplői 2017-ben is a legújabb gépészeti technológiákkal - többek között a természet közeli erdőgazdálkodás eszközeivel - ismerkedjenek meg. Ugron Ákos Gábor hangsúlyozta, hogy a magyar faipar erőssége a kis- és középvállalkozásokban rejlik, és ennek motorja kell legyen az innováció, valamint a jól képzett szakemberek jelenléte. Ehhez nagyon jó lehetőséget nyújt az immáron 9. soproni találkozó, ahol az innováció mellett az üzleti kapcsolatok kiépítése is főszerepet kap - folytatta a helyettes államtitkár.

A klímaváltozásra nagyon jó megoldást kínál, hogy minél több fát ültessünk, és használjuk a faanyagot is, hiszen mind az élő fa, mind a megmunkált faanyag élethosszig fogja a megkötött szenet tárolni. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése mindannyiunk érdeke, így minden felértékelődik, amivel ellene tehetünk - emelte ki Ugron Ákos Gábor.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő szerint az évről évre egyre színvonalasabb kiállítás az ország és a gazdaság erősödését bizonyítja. Beszédében kiemelte a Sopronban végzett hallgatók hűségét, ami erősíti a kiállítást, a hagyományokat és a várost is. Hangsúlyozta; a vállalkozóknak a siker érdekében naprakésznek kell lenniük, éppen ezért fejlett technológiákra van szükségük, amit a vásáron megtalálhatnak.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere szerint nagyon fontos, hogy a vásáron megjelenjen az oktatás és a hallgatóság, hiszen a rendezvény során rengeteg információhoz juthatnak a jövő szakemberei. A kutatás, a fejlesztés, az innováció elengedhetetlen része a gazdasági növekedésnek. Itt új utakat, inspirációkat lehet találni - fogalmazott a polgármester, aki hozzátette; ezután is támogatni fogják az innoLignum Sopron rendezvényt, hiszen a vásár az egyetem és a város közötti együttműködés egyik legfontosabb pontja.

 

Fotó: faipar.hu

 

Idén 80 kiállítóval közel 8500 négyzetméteres területen várták a látogatókat, ahol a 2016-ban visszatérő 22 állami erdészeti társaság közös standján az érdeklődők megismerkedhetnek Magyarország vadfajaival, kirándulóhelyeivel, kóstolhatnak erdei termékeket, de betekintést nyerhetnek az erdészek munkájába.

Az innováció és a klímaváltozás tekintetében a fa feldolgozása és a tüzeléstechnika, a megújuló energiaforrások és kazánok is kiemelt helyet kaptak a rendezvényen, akárcsak az esemény ideje alatti folyamatosan beadható erdészeti géptámogatási pályázatok.

 

Az Erdő Mező filmje az innoLignumról:

 

 

Az innovációs díjat kapta:

 

Kiskorpád Gépker Bt.

 

Fotó: Erdő Mező

 

Idén a vásárdíjakat kapták:

 

Forest Power Kft.

 

JG-Max Bt.

 

Holz & Metal Kft. (9 éve, a kezdettől kiállító az innoLignumon!)

 

Sopron város különdíját kapta:

 

Profil Motor Kft.

 

A Soproni Ipar és Kereskedelmi Kamara különdíját kapta:

 

Kiss BVM Kft.

 

Érdekes színfolt volt a vásári forgatagban a Magyar Faesztergályos Egyesület standja, ahol az egyesületi tagok igyekeztek bemutatni e szép szakma lehetőségeit, az elkészíthető tárgyakat, sőt magát műveletet is, hiszen mindhárom nap pörgött az eszterga és repült a forgács.

 

fotó: Mőcsényi Miklós

 

Továbi 61 fotó az innoLignum-2017-ről:

Forrás: kormany.hu, innolignumsopron.hu, faipar.hu, mafae.hu
Összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.