FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-09-04

XI. Vadgasztronómiai Fesztivál volt Soponyán

A soponyai vadgasztronómiai találkozó történetében új időszámítás kezdődött, hiszen az idén már Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivállá bővült az évek óta sikeres esemény.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

XI. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál zajlott a Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban, Soponyán. A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete rendezésében.

 

Majoros Gábor vezérigazgató lengyelül, románul és szlovákul is köszöntötte a külföldről érkezett versenyzőket, hiszen idén a 11 éve, 2007-ben útjára indított Országos Vadgasztronómiai Fesztivál nemzetközivé, Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivállá vált.

A VADEX Zrt. vadhús és a vadételek fogyasztásának területén kifejtett propaganda tevékenysége igen sokrétű. Folyamatosan részt vesz a társaság a legkülönbözőbb, hazai, és külföldi élelmiszeripari kiállításokon, világkiállításon, Kölnben, Hamburgban, Milánóban, Salzburgban, Párizsban, Budapesten. Részt vállalnak és támogatják a gasztronómiai bemutatókat, találkozókat, versenyeket. A VADEX Mezőföldi Zrt. gímszarvasborjú termékeit választották pl. alapanyagnak a 2016-ban Budapesten megrendezett Bocuse D'or szakács Európa bajnokság döntőjében, mely különleges elismerés a vállalat számára, de az egész erdész szakma számára. Termékeik az OMÉK-on különdíjban is részesültek.

Az évek alatt nem csak a rendezvény, hanem az annak helyet adó Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ is folyamatosan fejlődött, épült és szépült. A fesztiválra látogatók szinte minden évben találkozhatnak valami újdonsággal, melyek közül kiemelendő az Erdészeti-vadászati múzeum, a Kemencetér, a Martonvásári világrekord őzbakról készült bronzszobor, az Erdei szentély, harangláb és emlékoszlop. Ezen látnivalókat az év többi részében is érdemes megtekinteni!

 

 

A fővédnöki felkérésnek dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr, és dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr évek óta örömmel tesznek eleget.

 

A napot fúvószenekar által kísért majorett bemutatóval nyitotta meg, majd 10-től látványos vásári produkció, néptáncbemutató és szarvasbőgő stand up fokozták a hangulatot. A kisebbek a Játszó-tér programjain vehettek részt, a nagyobbak kipróbálhatták vagy tesztelhették a legújabb terepjáró modelleket. Volt kisállatbemutató, kalandpark, erdei iskolai és kézműves foglalkozás, vadászpróba, arcfestés, lovas kocsizás, óriáskirakó, trófea és preparátum kiállítás.

 

Az Ökocentrum közelében, a sportlőtéren zajlott le a Fácánoskupa koronglövő verseny is.

 

Sőt, most és itt rendezték meg a XVI. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét is.

 

A rendezvény célja a hazai vadhús fogyasztás népszerűsítse, valamint a hazai feldolgozású vad megismertetése és megszerettetése az emberekkel.

A vadhús jelentős többletértéket magában hordozó keresett export árucikk, egyben az élelmiszeripar egyik jelentős, speciális alapanyaga, igazi delikát és prémium termék. A jövőben az ágazat szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a vadhús-értékesítés elsősorban az országon belül legyen, és hogy a fogyasztó a feldolgozott vadhúst a magyar vad fogalmával tudja azonosítani - hangsúlyozta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a rendezvényen.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az államtitkár felidézte: A módosított jogszabályi rendelkezések új és a mai korhoz jobban igazodó, de az évszázados vadászati hagyományokat fenntartó és megőrző vadgazdálkodás alapjait teremtik meg, ahol a vad a természet része, megújuló természeti erőforrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. Az új jogszabályi rendelkezések a gyakorlati életben szilárdabban helytálló vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet tesznek lehetővé, mindemellett segítik hivatásos és a természetszerető sportvadászokat - folytatta a tárca államtitkára.

 

 

A magyar vadhús kiváló minőségű és a kor élelmiszerek iránt támasztott elvárásainak is megfelel. A hazánkban vadászható apró- és nagyvadak húsa magasabb tápértékkel és telítetlen zsírsav tartalommal bír, mint a többi húskészítmény, mégis a rendelkezésünkre álló statisztikákból az derül ki, hogy a magyarok hozzávetőleg 0,3-0,4 kg/fő vadhúst fogyasztanak évente, míg más európai országokban 0,7-1 kg az egy főre eső vadhúsfogyasztás.

 

Beszédet mondott dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke is.

 

A megnyitó beszédek végén jött a meglepetés: Jámbor László, a Magyar Vadászkamara elnöke Majoros Gábor vezérigazgatónak Kamarai Aranyérem kitüntetést adott át, amelyet a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájának elismeréséül kapott.

 

 

 

 

A Fesztivál jól ötvözte a könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok hangulatát, programkínálatát. A rendezvény fő vonalát a hazai vadhúsfogyasztás népszerűsítését szolgáló főzőverseny adta, amelyen 60 csapatban 300 szakács és kukta versengett az Erdei Ételek Mestere címért, melyet a legjobb bográcsos vadétel elkészítésével lehetett kivívni. A versenyzők a reggeli sorsoláson kapták meg az elkészítendő vadhúst. A vadételek között egyaránt megtalálhatók voltak a klasszikus és a reform konyha finomságai.

A nagy érdeklődést az is bizonyítja, hogy minden étkezési jegy elkelt. A látogatók megkóstolhatták az újdonságnak számító vadburgert, a versenyzők által készített ételeket, az óriásbográcsban készülő pörköltet, a tárcsás vadragut és a nyárson sült vadmalacot. Az ínyencségek mellett a vendégek kedvenc frissítőjüket, borukat, kézműves sörüket is megvásárolhatták a rendezvényen.

 

 

A fesztivált neves fellépők, színvonalas programok, kézműves kirakodó vásár és gasztroudvar színesítette.

 

Óriási érdeklődés övezte a fesztivál háziasszonyának, Gulyás Andreának és Csejtei Tamásnak közös műsorszámát, amelynek keretein belül az államtitkár asszony a sárréti saslik elkészítési módjába avatta be az érdeklődőket.

A közönség egy profi konyhájába és a forgatás kulisszáiba is beleshetett: a fesztiválon forgatták a nagysikerű Vadászok konyhája televíziós gasztrosorozat következő részét, melyben ez alkalommal Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkár asszonya ragad fakanalat Csejtei Tamás mellett. Gulyás Andrea - aki a VADEX Zrt. Felügyelő Bizottság elnöke - vállalta a rendezvény házigazdai feladatait is.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A főzőverseny nyertesei 2017-ben:

 

ŐZ kategória

1. Isaszegi vadászház

2. Nagy-Sár-Hant Vt.

3. Jüllich Glas

 

SZARVAS kategória

1. Magyar Honvédség Katonaszakács csapata

2. Kaszó Zrt.

3. Pálinka lovagok

 

VADDISZNÓ kategória

1. Kálozi sofőrök

2. Kotyvaszta-NAK

3. Karapancsa

 

MUFLON kategória

1. A Székelyek

2. Oryx Vadászbolt

3. Sárrét Kft.

 

ERDEI ÉTELEK MESTERE

Isaszegi vadászház

 

VADGASZTRONÓMIAI NAGYDÍJ

Pereputty

 

GASZTRODIZÁJN különdíj

Gyulaj Hütte

 

Legjobb KÜLFÖLDI csapat

A Székelyek

 

Gratulálunk minden főzőcsapatnak!

 

A bíráló bizottság pedig vezető gasztronómiai szakemberekből állt:

Hamvas Zoltán (a Magyar Bocuse D'or Akadémia elnöke, a Michelin csillagos Onyx étterem társtulajdonosa, Gundel Károly díjas séf),

Ruprecht László (a Stílusos Vidéki Éttermiség - SVET elnöke, kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó),

Cser Lajos (a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője, vendéglátó szakoktató),

Ferenczi István lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Danubius Hotels Aréna séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Állandó Grilltanácsának kancellárja),

Kelemen Endre szalagos lovag (Venesz-díjas mesterszakács, a Sándor-palota - Köztársasági elnöki palota séfje, a Szabadtűzi Lovagrend Bírálati Tanácsának tagja),

Zamody Gábor lovag (a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Borászati és Hungarikum sajtószakosztályának elnöke, a Habsburg Szent György Rend lovagja, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa borbírója, KCBS versenybíró, idegenforgalmi szakújságíró, a gasztroutazas.info portál tulajdonos főszerkesztője),

vitéz Szatmári János (a karcagi Lovagi udvar étterem tulajdonosa, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának borlovagja, mesterszakács),

Meszes István (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának elnöke, éttermi mester, mestertanár).

 

Hagyományosan ismét szerepelt az óriásbogrács is.

 

 

A múzeum épületében a látogatóknak lehetőségük volt megtekinteni a preparátum bemutatót, illetve a természetrajzi és vadászati kiállítást. A legjobban tetsző preparátumokra idén is várták a szavazatokat. A kiállított remekművek között a látogatók megcsodálhatták például a varacskos disznót, a pézsmatulkot, a siketfajdot vagy akár a jávorszarvast.

 

 

A Vadászház mögött terepjáró és quad bemutatón vehettek részt az érdeklődők, míg az előtte lévő területen trófeabemutatót tartottak.

 

 

A családok számára az évről évre gazdagabb programokkal készülő gyereksarok is remek lehetőséget nyújtott a hasznos kikapcsolódásra. A gyermekek és a játékos kedvű felnőttek örömére a szervezők élővad bemutatókkal, kalandparkkal, erdei iskolai foglalkozással, arcfestéssel, csillámtetoválással, erdőtűz megelőzési játékokkal, preparátor foglalkoztatóval, 3D puzzle-lel készültek.

 

 

A fesztiválon nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek is megmérettethették tudásukat. Az általános iskolások számára alsós és felsős kategóriában öt állomásos vadászpróbát szerveztek.

 

A visszajelzések és a számok azt mutatják, hogy az idei Vadgasztronómiai Fesztivál volt az eddigi legsikeresebb mind közül. Ez nem csak a rendezők és a versenyzők közös érdeme, hanem a látogatóké is, akiket az őszies idő sem riasztott el attól, hogy eljöjjenek a rendezvényre.

Forrás: VADEX, kormany.hu, FB,
forestpress.hu, Hazai Erdész
szerkesztő és fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.