FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-07-26

Dévai Gyerektábor Keszthelyen meglátogatta a Vadászati Múzeumot

Az állami erdészeti társaságok idén nyáron is több határon túli gyerekcsoportot látnak vendégül. A Dévai Gyerektábor vendéglátója a Zalaerdő Zrt., s szervezésükben a gyerekek kedden meglátogatták Keszthelyen a Vadászati Múzeumot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az állami erdészeti társaságok az eddigiekhez hasonlóan idén nyáron is számos határon túli gyerekcsoportot látnak vendégül. A gyerekek különböző erdei és egyéb programokon vehetnek részt. Az erdőgazdaságok központi szervezésben 5 csoportot fogadtak: kettőt Kárpátaljáról (Nyírerdő Zrt., Északerdő Zrt.) a cserkészszövetségtől hármat pedig (Zalaerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Verga Zrt.) Erdélyből a Dévai Szent Ferenc Alapítványtól, ezen túl más erdőgazdaságok (Szombathelyi Eg. Zrt., Bakonyerdő Zrt.) korábbi kapcsolataik alapján táboroztattak további vajdasági és edélyi csoportokat is. Az egy-egy hetes táborozás költségeit a fogadó erdőgazdaságok saját forrásukból állják, valamint a belföldi vasúti utazások esetén a MÁV nem számítja fel a díjait e csoportoknak és a múzeumok és más helyek sem kérnek belépti díjat.

 

Megérkeztek a gyerekek Keszthelyre.

 

A Zalaerdő Zrt. a Dévai Szent Ferenc Alapítványtól érkezett Dévai Gyermektábort látta vendégül, s ez a 19 fős gyermekcsoport részére kedden Keszthelyre szerveztek programot. Meglátogatták a Vadászati Múzeumot, s az ugyanabban az épületben a tetőtérben lévő modellvasút termet. Ez alkalommal Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója is részt vett a gyermekek programján.

 

A program a kisvasúton utazással kezdődött.

 

A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozik a Festetics Kastély, a Helikon Könyvtár, az Amazon Ház Látogatóközpont, a Pálmaház, a Hintókiállítás és a Vadászati Kiállítás.

A Vadászati Kiállítás alapját Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye képezi, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái - melyek között több világrekord is található - szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A múzeum emléket állít a hazai legismertebb vadászoknak is, a kiállított Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviákkal és trófeákkal, valamint ismerteti Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltját is. A vadászati múzeum egyik alapítója, Hidvégi Béla igényes és elhivatott munkájának köszönhetően gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával a kiállítás leglátogatottabb része. A múzeum anyaga a külön teremben elhelyezett képző- és iparművészeti alkotásokkal teljesedik ki, melyek között fegyverek, festmények, szobrok, különféle porcelánok mutatják be a vadászat és a természetvédelem egységét.

 

Nagy érdeklődéssel nézték végig a gyerekek a sokféle vadat, melyekhez az érdeklődők számára jó ismertetéseket lehetett olvasni a falakon.

 

A Vadászati Kiállításnak helyt adó épület padlásterében pedig történelmi vasútmodell kiállítás van, mely Európában az egyik legnagyobb ilyen terepasztal. Ennek több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1.800 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre H0 (1:87) méretarányban. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült.

 

A gyerekek nagyon élvezték a modellvasút bemutatót, melyet még éjszakai üzemben is meg lehetett nézni.

 

Végül a program e részétől búcsú következett, amikor Ugron Ákos Gábor is szólt néhány szót a kis csoporthoz.

 

A Hazai Erdész interjúja Ugron Ákos Gáborral az FM helyettes államtitkárával:

 

 

A Hazai Erdész interjúja Rosta Gyulával, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatójával:

 

 

Forrás: A helyszíni program,
helikonkastely.hu
Hazai Erdész
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.