FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-07-10

Horvátország: tölgy és egyéb hengeresfa kiviteli tilalma növényegészségügyi okból

A horvát hatóság intézkedésének célja a tölgy csipkéspoloska terjedésének megakadályozása. A következő 2 évben különböző tölgyek és néhány más fafaj hengeresfáját mielőbb Horvátországon belül kell feldolgozni. Kivinni csak 20% alatti nedvességgel, feldolgozott állapotban lehet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Horvátország Mezőgazdasági Minisztréiuma 2017. június 1-vel tette közzé határozatát a Corythucha arcuata (tölgy csipkéspoloska) nevű károsító szervezet terjedése megelőzése céljából. A határozat eredeti szövege a Horvát Közlönyben.

Mostantól az elkövetkező 2 évben tehát a horvátországi

- különösen a konyányos és a kocsánytalan tölgy, valamint

- a csertölgy, a molyhostölgy, a vörös tölgy, a gyertyán, a vadalma és a szelídgesztenye

hengeresfa csak Horvátországon belül szállítható, lehetőleg a kitermeléséhez legközelebbi feldolgozó helyhez. Tovább szállításuk csak eredeti formájuk elvesztése (feldolgozásuk) után és nedvességtartalmuk 20% alá csökkenése után engedélyezett.

 

A károsító első hazai előfordulását leíró cikk (lásd lejjebb) összefoglalása ezzel zárul:

"A fajt sem az őshazájában, sem Olaszországban nem tekintik jelentős kártevőnek, ennek ellenére terjedését és népességének alakulását szükséges nyomon követni."

Szerkesztőségünkhöz eljutott vélemény szerint lehet, hogy a horvát intézkedés mögött az ottani faipart segítő, rönkexportot korlátozó szándék húzódik, de ez lehet hogy csak egyes magyarországi importőrök vélekedése. (A Horvátországból Magyarországra tölgy hengeresfa import mennyiségi adatok lejjebb a kiegészítésben láthatóak.)

 

A FAGOSZ egyik tagjától megkaptuk a horvát határozat magyar fordítását:


Határozat

Károsító szervezet (Corythucha arcuata) terjedésének megelőzése céljából

 

1.

Ez a határozat előírja a károsító szervezet Corythucha arcuata (a továbbiakban: károsító szervezet) terjedésének azonnali megakadályozását.

2.

A határozat célja a közérdek védelme és azon erdők védelme, melyek honként szolgálnak az érintett fajok számára Horvátország kontinentális részén, Horvátország megóvásának és a további terjedés és károk megakadályozásának céljából.

3.

1. A fő érintett fajok Horvátország területén a határozatra vonatkozóan: Quercus robur, illetve Quercus petraea.

2. További érintett fajok a határozatra vonatkozóan: Quercus cerris, Quercus pubescens, Quercus rubra, Carpinus betulus, Malus sylvestris és Castanea sativa.

4.

1. A határozat értelmében, azok a területek számítanak fertőzöttnek. ahol a 3. pont 1. cikkelyében feltüntetett fajok termesztése zajlik: Vukovarsko-srijemske és Brodsko-posavske megyék.

2. A határozat értelmében azok a területek számítanak veszélyeztetettnek, ahol a 3. pont 1. cikkelyében feltüntetett fajok termesztése zajlik: Viroviticko-podravske. Pozesko-slavonske, Osjecko-baranjske, Koprivnicko-krizevacke, Bjelovarsko-bilogorske, Varazdinske, Medimurske, Krapinsko-zagorske, Sisacko-moslavacke, Zagrebacke i Karlovacke megyékben és Zágráb városában. A határozat értelmében kiemelt figyelmet igénylő területek: Mirna folyó völgye, Isztria megye és Senj megye.

5.

A jelenség felfedezése és terjedése érdekében, minden tulajdonos, illetve közvetítő köteles figyelni és folyamatosan vizsgálni a növények állapotát és bármilyen észrevétel esetén értesíteni az erdészeti felügyeIőket.

6.

1. A károsító szervezet terjedésének megakadályozása érdekében, ideiglenesen két évre korlátozza minden olyan fa szállítását és átadását Horvátország területén, melyek teljes egészében, vagy részben meglartották eredeti, kerek formájukat (kéreggel vagy, anélkül) illetve a 3. pont 1. cikkelyében említett fajok palántáit.

2. A 3. pont 1. cikkelyében említett fajok a kivágás helyszínétől a feldolgozás helyszínéig szállíthatók kizárólag Horvátország területén belül, a lehető legrövidebb útvonalon.

3. Ezen pont 2. cikkelyében említett fák további szállítása, illetve forgalomba hozatala csak akkor engedélyezett, ha teljesen vagy részben elveszítik eredeti formájukat és a nedvességtartalmuk nem éri el a 20%-ot.

4. A 6. pont 3. cikkelyében említett fák feldolgozása során keletkezett hulladék csak zárt vagy fedett szállítási eszközzel végezhető, kizárólag Horvátország területén.

5. A palánták szállítása kizárólag egy vetőmag zónán belül szállíthatóak.

6. A tulajdonosok kötelesek korlátozni a termesztés helyszínéhez való hozzáférést, amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja vagy a fertőzés bizonyított és kötelesek olyan módon eljárni, ahogyan azt az erdészeti felügyelő megszabja.

7.

Az eljárások költségei a tulajdonosokat terhelik.

8.

Az eljárások ellenőrzését az erdészeti biztosok, a Pénzügyminisztérium munkatársai és a Nemzeti Vámhivatal munkatársai végzik.


 

Forrás: Horvát Közlöny és
egyik FAGOSZ tag fordítási segítsége

Kiegészítés:

 

A KSH külkereskedelmi adatai szerint Horvátországból Magyarorzágra érkező tölgy (Quercus) hengeresfa import m3-ben az alábbiak szerinti. (Ehhez adódott még a 4401 VTSZ alatt érkezett tölgy (Quercus) tűzifa, de azon belül a külker statisztika nem tartalmaz fafaj bontást, így annak mennyisége a statisztikából nem olvasható ki.)

A vizsgált időszak egészében tölgy hengeresfa export Horvátorszába egyszer volt: 2015-ben 591 m3 VTSZ 44039110 szerinti tölgy fűrészrönk.

 

2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. jan-ápr
44039100 (MTQ) Más gömbfa tölgyfából "Quercus spp" (kiv. fűrészrönk), tartósítószerrel nem kezelve nyersen kérgezetten háncsoltan vagy durván szögletesre alakítva is (kivéve: gömbfa sétapálcákhoz, esernyőkhöz, szerszámnyélhez és hasonlókhoz, vasúti talpfákhoz,deszkákhoz és gerendákhoz stb., festékkel, páccal, kreozottal vagy más tartósítószerrel kezelve) 1.996
44039110 (MTQ) Fűrészrönk tölgyfából "Quercus spp", tartósítószerrel nem kezelve 235 2.052 2.016 1.451 2.173 3.997 6.408 6.950 7.330
44039190 (MTQ) Más gömbfa tölgyfából "Quercus spp" (kiv. fűrészrönk), tartósítószerrel nem kezelve 16.563 2.852 24.184 13.265 5.549 564 21.361
összes tölgy hengeresfa 16.798 4.904 26.200 14.716 7.722 4.561 6.408 6.950 28.691 1.996

 

Grafikonban (mértékegység: m3) még jobban látható, hogy a tölgy fűrészrönk mennyisége az időszakban enyhén, egyenletesen növekvő, amihez esetlegesen kisebb, vagy jelentős mennyiségű más tölgy hengeresfa import is adódott. Ugyanakkor a 2017. január-április időszakban tölgy fűrészrönk nem érkezett és a "más" kategóriában (mely új VTSZ számot kapott) sem volt jelentős a behozatal.

 

 

E károsítóval kapcsolatban gazdag szakirodalom található a neten. Az alábbi kép forrása: pbase.com.

 

Csóka György, Hirka Anikó és Somlyai Márta 2013-ban publikálták cikküket: A tölgy csipkéspoloska (Corythuca arcuata Say, 1832 - Hemiptera, Tingidae) első észlelése Magyarországon

A cikk összefoglalása:

Az Észak-Amerikában honos tölgy csipkéspoloska (Corythuca arcuata Say, 1832) első európai észlelése 2000-ből, Észak-Olaszországból származik. Néhány évvel később Svájcból is jelezték előfordulását. Fő tápnövényei a tölgyek, a hazánkban őshonos tölgyfajok mindegyike alkalmas tápnövény a faj számára. Erős fertőzése korai lombhullást okozhat. Több hazai szerző is előre vetítette várható délnyugat-magyarországi megjelenését. Ezzel szemben első példányai  2013. május 8-án a Békés megyei Szarvasi Arborétumból kerültek elő egy Quercus macranthera és egy Quercus petraea egyedről, 6 nappal később pedig a Vácrátóti Botanikus Kertből egy Quercus albaról. Megjelenésének eredeti időpontja, illetve a bekerülés módja egyelőre tisztázatlan. A fajt sem az őshazájában, sem Olaszországban nem tekintik jelentős kártevőnek, ennek ellenére terjedését és népességének alakulását szükséges nyomon követni.

A fentieket összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.