FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-07-01

Kaszón volt az OEE 148. Vándorgyűlése

2015. után ismét Somogy adott otthont az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésének, amely a hazai erdőgazdálkodás legnagyobb seregszemléje. [398 fotó érhető el a cikkből.]

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Nemcsak Magyarországról, hanem a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek szakemberek Kaszóra, ahol az ünnepi közgyűléssel kezdődött a két napos program.

 

 

A mintegy 3500 fős tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület 150 éves múltjával az ország egyik legrégebben működő szakmai civil szervezete. Célja, hogy az erdélyi és felvidéki magyar szakemberek bevonásával megőrizzék a Kárpát-medence szakmai értékeit. Az évente megrendezésre kerülő vándorgyűlésüknek először adott otthont a Kaszó Zrt.

 

 

Mint dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: méltó helyszíne a programnak nemcsak Kaszó, hanem Somogy is, hiszen a megyének mintegy 32 százalékos az erdősültsége, ezzel pedig Somogy országos tekintetben a 2. legtöbb erdőterülettel rendelkező megye. Mint hatóság, a Somogy Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztálya több feladatot is ellát az erdészet, az erdőgazdálkodás területén. 9 erdőfelügyelője pedig napi szinten járja a megye erdőterületeit. Dr. Neszményi Zsolt hozzátette: az erdészek munkája hivatás is, amellyel a felnövekvő nemzedéket is tanítják az erdőkultúrára, a környezet védelmére. Erre jó példa a SEFAG Zrt. több beruházása és a Kaszó Zrt. által májusban átadott lombkorona tanösvény is.

Az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésének vendége volt dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és dr. Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár is. A két napos eseményen szakmai programok vártak a Kárpát-medence erdészeire, valamint ekkor díjazták az Év Erdésze verseny legjobbjait.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal
Fotó: Mőcsényi M.

Első alkalommal adott helyet Kaszó az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének, amely emlékére kopjafát avattak fel. "Kaszó számára ez a most felállított kopjafa olyan büszkeség, mely emléket állít a mai Vándorgyűlésnek és szótlanságával, mozdulatlanságával megmutatja az erdész szakma dicső múltját." - mondta Bitay Márton a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

 

 

Az Országos Erdészeti Egyesület évente tartott Vándorgyűlései a hazai erdőgazdálkodás legnagyobb seregszemléjének számítanak. Az 1866-os megalakulása óta most először adott otthont a magyar erdésztársadalom legnagyobb találkozójának Kaszó.

A pénteki ünnepélyes eseményen Bitay Márton államtitkár beszédében hozzátette, hogy Kaszó méltán érdemelte ki a "Somogy zöld szíve" elnevezést kiterjedt erdeivel, Európa-szerte híres vadállományával, valamint a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavával. "Úgy gondolom, hogy ilyenkor illik megállni egy kicsit, és visszagondolni azokra a valaha élt erdész szakemberekre, akiknek munkája és elhivatottsága nélkül, mi sem lehetnénk itt a mai napon." - hangsúlyozta az agrártárca államtitkára.Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, így az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ami az ország területének több mint 20 százalékát teszi ki - emelte ki az államtitkár.

A Kárpát-medence összes tájáról érkező 500-700 látogató minden évben az ország más-más tájegységében vesz részt terepi szakmai programokon. A Kaszón tartott két napos rendezvény első napján került sor az Egyesület ünnepi közgyűlésére, ahol ünnepi beszédek mellett átadták az ágazat rangos elismerésének számító egyesületi kitüntetéseket.

Forrás: FM Sajtóiroda
Fotó: Mőcsényi M.

FATÁJ kiegészítés:

 

Az alábbi képcsoportra kattintva az eseményről 398 fotó tekinthető meg:

 

 

Itt pedig az Hazai Erdész filmjei az OEE 148. Vándorgyűléséről:

 

Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatójának megnyitó beszéde.

 

 

Zambó Péter, az OEE elnökének megnyitó beszéde

 

 

Dr. Bitay Márton államtitkár megnyitó beszéde

 

 

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes megnyitó beszéde

 

 

Győrffy Balázs, a NAK elnökének beszéde

 

 

Az OEE kitüntetések átadása

 

 

A kopjafa leleplezése

 

 

Dr. Sárvári János megemlékezése az elhunyt egyesületi kollégákról

 

 

Koszorú elhelyezése a kopjafánál.

 

 

Győrffy Balázs, a NAK elnökének pohárköszöntője

 

 

Zambó Péter, az OEE elnökének pohárköszöntője.

 

 

Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatójának pohárköszöntője.

 

Forrás: Hazai Erdész

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.