FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-20

A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben

A Parkerdő Zrt.-nél idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul. A denevérek és az egyéb állat- és növényfajok egyre gyakoribb és nagyobb számú megtelepedésében az örökerdő-gazdálkodás erényei is közrejátszanak, míg az ilyen jellegű kutatások eredményei az erdők természetvédelmi kezelése során bizonyulhatnak hatalmas értéknek.

A csaknem 30.000 hektáron elterülő Pilis és a Visegrádi-hegység a biológiai sokféleség megóvását, a természetes élőhelytípusok és vadon élő állatok természetvédelmi helyzetét segítő Natura 2000 hálózat része. A terület "zöld hidat" képez a Börzsöny és a Budai-hegység között, így ez az egyik legjelentősebb élőhely a Közép-Dunántúlon. A Natura 2000 élőhelyek alaposabb megismerése és feltérképezése érdekében - az élőhelyvédelmi EU-irányelvvel összhangban - a területeken folyamatos rendszerességgel kell célkutatásokat végezni, amelyek az élőhelyek és a területen előforduló fajok jobb megismerését, illetve EU-szintű átláthatóságát is megalapozzák.

Mivel számos hazai Natura 2000 területünk éppen a denevérfajok fokozott jelenléte miatt kerülhetett a hálózatba, azok tudományos és természetvédelmi szempontú feltárásában nagy a felelősségünk. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található térségek kutatását és az adatszerző munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával és segítségével az önkéntes alapon szerveződött Dunazugi Denevérkutató Csoport végzi 2010-től.

Hazánkban összesen 28 denevérfaj él, amelyből az elmúlt években 22 fajt a Pilis és a Visegrádi-hegység területén is sikerült kimutatni. Majdnem egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér felbukkanásával három új denevérfaj jelent meg a Pilisi Parkerdőben.

 

 

"A kutatások fő célja a területen előforduló denevérfajok elterjedésének és becsült állománynagyságának meghatározása, valamint az állatok gyűrűzésével a különböző szálláshely-kapcsolatok feltárása is. Az állományváltozások nyomon követése úgyszintén fontos, ezért a felméréseket folyamatosan végezzük, amelyben nagy segítségünkre van a Pilisi Parkerdő Zrt-vel megvalósuló, immár többéves múltra visszatekintő szakmai együttműködésünk" - mondta Kováts Dávid, a Dunazugi Denevérkutató Csoport szakembere.

"Az erdőgazdálkodó a kutatásnak köszönhető, például a denevérkolóniák elhelyezkedésével kapcsolatos információkat leginkább az erdők természetvédelmi szempontú kezelése során használhatja fel. Ez érintheti az adott erdőrészlet örökerdő-gazdálkodásba való átsorolását, az odvas fák és holtfák kíméletét, vagy épp egyes hagyásfa-csoportok visszahagyását. Az örökerdő-gazdálkodás rendkívüli módon támogatja a természetvédelmi törekvéseket, mivel ez a gazdálkodási módszer nagyon kíméletesen óvja és gyarapítja a természetes élőhelyeket. Az ilyen erdőkben a különböző állat- és növényfajok is sokkal könnyebben megtalálják az igényeiknek megfelelő élőhelyeket, ezért ezekben az erdőkben magasabb fajszámban fordulnak elő mind a növény-, mind pedig az állatvilág képviselői. Feltehetően ez az oka annak, hogy nagy örömünkre a hazai denevérfauna közel 80%-a élőhelyre találhatott a Pilisi Parkerdőben" - emelte ki Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka.

 

Mivel a területen előforduló erdei denevérfajok elterjedésére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elég információ, a kutatómunka a 2017-ben is tovább folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. Ez egyrészt az ismertebb erdei élőhelyeken, illetve az úgynevezett denevér nászbarlangoknál lesz majd, de a szakemberek a hegyvidékek eleddig ismeretlen részeit is folyamatosan, fokozatosan bevonják a felmérésbe.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.