FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-09

Roller Kálmán emléktábla avatása

2017. május 26-án dr. Roller Kálmán erdőmérnök tiszteletére emlékhelyet adtak át szülőfaluja, Borsodnádasd közelében egy erdei forrásnál.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az emléktábla kezdeményezője a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület volt. Támogatásával hozzájárult a megemlékezéshez a már 2001 óta városi rangot viselő Borsodnádasd város Önkormányzata, az Egererdő Zrt. valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottság. A Soproni Egyetemi hallgatóságát Grédics László erdész valétaelnök képviselte.

 

 

Az esemény a Polgármesteri Hivatalban kezdődött, ahol Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere köszöntötte az egybegyűlt emlékezőket, barátokat, rokonokat és erdészeket. Ezt követően Dr. Tóth Imre a Geo-Environ elnöke beszédében részletesen összefoglalta Roller Kálmán életét és munkásságát, amelyet Pintér László versének felolvasásával zártak, aki szintén Vancouverbe menekült és később erdőmérnöki oklevelét is ott szerezte.

 

 

Majd dr. Szikra Dezső erdőmérnök kapott szót, aki a soproni erdészek hatását emelte ki a kanadai British Columbia erdészetére. Tény, hogy az akkori időszakban az óriási erdőterületeknek köszönhetően nem folyt Kanadában olyan tudatos erdőgazdálkodás, mint Magyarországon. Az igazi tudatos erdőgazdálkodás kultúráját és tudományát a magyar erdészek ültették el az ottani erdészeti köztudatba, és ennek köszönhetően a későbbiekben sok magyar erdőmérnök került vezető pozícióba a tengeren túli országban.

 

 

Szót kapott Schmotzer András erdőmérnök is, az Egererdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, az OEE korábbi elnöke. Mondandójában kiemelte gyerekkori élményeit Roller Kámánnal kapcsolatban, és háláját fejezte ki, hogy a példáján ő is erdőmérnökké válhatott.

 

 

A polgármesteri hivatalban a megemlékezés utolsó előtti szólója Thúróczy Lajos a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke volt. Felszólalásában kiemelte az erdők, a természetjárók és az Ó-bükk egymással kölcsönös viszonyát, valamint hangsúlyozta a feledésbe merülő ösvények, útvonalak, természeti kincsek újbóli felkutatását.

Végül az eseményen dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjának gondolatait tolmácsolta dr. Vági Attila, a NEB kutatási osztályvezetője.

A megemlékezést követően gyalogtúra következett a dr. Roller Kálmán forrás és emléktábla felkutatására.

A forrásnál elhelyezték az emlékezés koszorúit, valamint néhányan szót kértek és kiemelték gondolataikat Roller Kálmán életét és munkásságát illetően, ezeken felül pedig mély tiszteletüket fejezték ki az irányába. Zárásként a jelenlévő erdészek elénekelték az öreg diák dala című nótát, valamint az erdész himnuszt.

Forrás: SoE EMK FB-oldala

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.