FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-08

A világ legmagasabb faépülete Vancouverben lesz

Vancouver belvárosában épül majd a világ legmagasabb, többségében fából készülő épülete.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A képen az előtérben Arthur Erickson Örökzöld épülete éll, mögötte pedig a PortLiving Terasz Házának látványterve látható.

 

Shigeru Ban, a díjnyertes japán építész tervei alapján készülnek felépíteni Vancouver belvárosában a világ legmagasabb hibrid faépítményét. Ha készen lesz fából, üvegből és betonból az épület, 19 emeletes és 71 m magas lesz, ami egy emelettel magasabb, mint a fa-hibrid Brock Commons épület Britt Kolumbia Egyetemén - mondta Tobi Reyes, a projekt mögötti vancouveri fejlesztő cég, a PortLiving ügyvezetője (CEO).

Ban a lakótornyot, a Terasz Házat Arthur Erickson szomszédos épülete az Örökzöld mellé tervezte a Jervis és a West Hastins utcák sarkánál. Ha elkészül az új, a két épület 40 éves eltérésben, de partnerségben állnak majd egymás mellett, az új kiegészíti a régit.

Cél volt az új épületnek a régihez igazítása, ezért alkalmazott a tervező háromszög alakokat, természetes anyagot és teraszt és kérte fel a tervező Cornelia Oberlandert, az Örökzöld épület tájépítészét az együttműködésre.

Ben Albertson, a Shigeru Ban Architects project építésze szerint a 19. és 20. században elsősorban betont és acélt használtak építőanyagnak, mivel a fát gyengének tartották a masszív épületekhez, azonban ez változik. Újabban a környezet és a tartamosság iránti figyelemmel, valamint hogy természetes anyagokat használjanak, az építészek és a befektetők visszatérnek a fa használatához.

Ezen a projekten dolgozik Hermann Blumer faszerkezeti mérnök is, aki együtt dolgozott korábban Bannal a párizsi Centre Pompidou-Metz-en, Franciaországban. Ban elnyerte az értékes Pritzker Díjat, részben ezen épület tervezésének köszönhetően, ami által a világ néhány legelismertebb építészei közé került.

Bár Reyes szerint nem volt tervezési cél hogy magasabb fa épületet készítsenek, mint bárki korábban, mégis létezik ez a verseny. Egyelőre a UBC-n (Britt Kolumbia Egyeteme) álló Brock Commons a rekorder. A diák szállás (kollégium) 18 emelet (53 m) magas és tavaly szeptemberben készült el.

Időközben az építészek dolgoznak a Bordeauxban (Franciaország) felépülő 57 m magas, valamint az Amsterdamban (Hollandia) felépülő 73 m magas és a Londonban (Anglia) felépülő 304 m magas felhőkarcolókon, melyek mindegyike fából lesz.

Reyes szerint annak ellenére, hogy sok kezdeményezés van magas faépületek létrehozására, ezek közül csak keveset engedélyeznek az övéhez hasonlóan. A PortLivingnek már megvan a fejlesztési engedélye a Terasz Házhoz és most folyamodnak az építési engedélyért.

Forrás: vancouversun.com
Az eredeti cikk szerzője: Matt Robinson
Fordtömör: MM

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.