FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-15

tapio az erdők istene, ipar 4.0 megoldás a faiparnak

tapio - a digitális platform a faipar számára. tapio = tap (megérint), input, output, az északi mitológiában pedig az erdők istene. A tapio faipari alkalmazásának bemutatása a LIGNA szakvásáron, a HOMAG Csoport standján a 14. csarnokban lesz megtekinthető Hannoverben a jövő héten.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Érdemes a böngészőben a képek között a "tapio in nordic mythology"-re rákeresni, s az erdőisten számtalan ma elképzelt változatával találkozhatunk. Most viszont nem mitológiáról, hanem faiparról lesz szó, talán annyi hasonlósággal, hogy felhő vezérelt, avagy a felhőben összehangolt faiparról van szó. Sőt a képek találati listájában a tapio mobiltelefonos vezérlőfelületének képe is látható.

 

 

Németország letette a garast az ipar 4.0 mellett, ami a gyártás, a termelés, a szolgáltatások és az internet lehetőségeinek eddiginél is szorosabb összekapcsolása. A Német Szövetségi Kormány finanszírozásában 21 partner részvételével megvalósuló tapio projektet, mely nemzeti (német) IT-biztonsági referenciaprojekt a HOMAG koordinálja, s olyan cégek vesznek részt benne, mint a Siemens, a Bosch, a Fraunhofer, ..., szoftver oldalon pedig a Microsoft és a Software AG.

 

 

A tapio tehát a világra kiterjedő digitális platform a faipar javára. A tapio egyesít majd faipari digitális termékeket termelő gépek ezreivel, sokféle anyaggal és szerszámmal egy IoT-platformon (Internet of Things - a dolgok internete). Lefedi majd a faipar teljes értékteremtési folyamatát. Kis, közép és nagy, bármely méretű cég csatlakozhat hozzá, hogy egyszerűsíthesse munkáját, növelje termelékenységét és a minőséget. Az eredmény sok egyedi megoldás.

A tapio működtetéséhez létrehozták a tapio GmbH-t Münchenben. A tapio-ban valós időben láthatóak a gépek állapotjellemzői. A felhőkész gépek mellett a régebbieket is integrálni lehet a rendszerbe és ez érvényes a különböző szoftver megoldásokra, más gyártók termékeire is. Mindegy, hogy a gép mellett vagy attól távol, hogy üzleti vagy termelési folyamatról van szó, ma mindennél fontosabb, hogy minden adat és ismeret az értéklánc mentén egymással összehangolt legyen. Ezt teszi a tapio.

Adatbiztonság: Németország az USA-val együtt az ipari digitalizációban élen járnak a világon. Ezzel együtt jár a felelősség az adatokért. A tapio a legszigorúbb szabványokat alkalmazza az adatbiztonság terén.

 

A tapio startja a LIGNA-n lesz.

Minden a HOMAG Csoporttól a LIGNA-tól kezdve rendelt gép "felhőkész" gép lesz (CloudReady), azaz alkalmas arra, hogy adatokat küldjön a tapio felhőbe. A felhőkész gépekbe eleve beépítik az IoT-platformhoz csatlakozáshoz szükséges technológiát.

Az első tapio termékeket a LIGNA-n működés közben lehet látni: a gép élő állapotjellemmzői és a gép más jelentései. Ehhez szabadon letölthető applikáció áll majd rendelkezésre minden látogató részére a LINGA-n.

Forrás: HOMAG Csoport

 

A HOMAG Csoportot Magyarországon a LIGNOMAT Kft. képviseli. Ha a jövő héten ellátogat Hannoverbe a LIGNA-ra, ott a 14. csarnokban a HOMAG Csoport standján velük is találkozhat, hogy megismerje a tapio-t. A tapio.one helyen pedig bármikor kaphat részletesebb tájékoztatást erről az új lehetőségről angolul vagy németül.

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.