FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-11

Lombkorona tanösvényt adtak át Kaszón május 10-én

A mintegy 50 millió forintból megvalósuló beruházás keretében 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan a fák koronái között futó lombkorona tanösvényt adtak át Kaszón.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A beruházás a Kaszó Zrt. elmúlt években megkezdett közjóléti turisztikai fejlesztéseinek részeként valósult meg, s a társaság saját forrásaiból finanszírozta.

Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepségen tartott köszöntőbeszédében elmondta: a tárcának továbbra is kiemelt célja az állami erdőgazdasági társaságok közjóléti és turisztikai aktivitásának növelése. A közjóléti funkció hangsúlyos szerepét igazolják az állami erdészeti társaságoknál sorra megvalósuló létesítmények, beruházások: az országszerte fellelhető kilátók, turistautak, pihenőhelyek, vadasparkok és tanösvények, melyek mind-mind remek lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, a természetjárásra, az erdő megismerésére - tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: a lombsétány nem csupán a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megcélozva, hatalmas turisztikai vonzerőt jelent, kiváló célpontja lehet a térségbe érkező kirándulócsoportoknak, természetjáróknak.

 

 

 A pilléreken nyugvó hídszerkezetekből, függőhidakból és "láthatatlan" vadlesből álló tanösvény a madarak szemszögéből igyekszik bemutatni a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát annak növény és állatvilágát. 

 

Forrás: FM Sajtóiroda
Fotó: Kovács Zoltán

Kapcsolódó:

 

Az OEE beszámolójában Nagy László fotói láthatóak a most átadott kaszói lombkorona tanösvényről.

 

(Fotó: Nagy László)

 

Az MTI beszámolója:

A Hent László építész tervei szerint 200 köbméter faanyag felhasználásával készült 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található - írta a beruházás saját forrásból finanszírozó Kaszó Zrt. az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.
     A térségben 22 ezer hektáron gazdálkodó erdészeti társaság kitért rá, hogy a tájba illő tanösvénybe pihenőket, a látogatók izgalmát növelő függőhídelemet, valamint egy "láthatatlan lest" is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni.
     Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik - tették hozzá.
     A cég kitért rá, a kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon. Tudomásuk szerint az állami erdőgazdaságok között jelenleg csak a Gyulaj Zrt.-nek van lombkoronába vezető tanösvénye, emellett az érdeklődők Makón és Gyomaendrődön ismerkedhetnek hasonló módon az élővilággal.

 

A sonline.hu így számol be az eseményről:

Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a belső-somogyi erdők legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest tudják bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig.

A lombkorona tanösvényt Hent László építész tervezte.

A tájba illeszkedő, faszerkezetes kialakítású tanösvény a lehető legkevesebb fém alkatrész felhasználásával készült, s harmonizál a KASZÓ Zrt. korábban átadott más közjóléti létesítményének megjelenésével, illetve a Társaság üzemi területén több helyen is előforduló "filagóriákkal". A felső szintben a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 méter magasságban, s mintegy 124 méter hosszan. A hídszerkezet 12 méter fesztávú hídelemekből áll. A hidat hosszában több helyen "megtöri" egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy "láthatatlan" lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik.

Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülő élővilágra. A célközönség nem csupán a gyerekek csoportjai, hanem a felnőttek is, erre figyelemmel készültek az interaktív tájékoztató táblák is.

Eddig Magyarországon csak néhány lombsétányról van tudomása a Társaságnak, ám a Kaszón készült lombkorona tanösvény úgy hosszában, mint magassági méretében, valamint szerkezeti megoldásában is egyedülálló Magyarországon. A megvalósítást a Társaság saját forrásból vállalta - mondta Galamb Gábor a KASZÓ Zrt vezérigazgatója.

 

Az erdeiprogramok.hu részletesen beszámolt az eseményről, összefoglalva a beszédeket.

Az erdeiprogramok.hu fényképgalériája az eseményről. (A galéria a képcsoportra katintva nyílik meg.)

 

Végül az erdeiprogramok.hu videója a lombkorona tanösvényről:

 

 

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.