FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-04-05

A Pilisi Parkerdő a magyar gyümölcsfák megőrzéséért

Áder János köztársasági elnök meglátogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Tündérkertjét. Az eseményen szakmai előadásokkal és bemutatókkal a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, a biológiai sokféleségre és az agro-biodiverzitásra hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Jelenleg a Kárpát-medencében mintegy 150 Tündérkert található. Több száz közösség, önkormányzat, iskola és plébánia állt a mozgalom mellé az őshonos gyümölcsfák megőrzése érdekében. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológus által életre hívott országos Tündérkert-mozgalomhoz, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését, ahol jelenleg 285 fafajtát őriznek.

 

 

Már javában zajlik a gyümölcsfák szaporítását biztosító gyümölcsoltási szezon, mely apropóján Áder János köztársasági elnök is kilátogatott a Budakeszi Tündérkertbe, ahol közelebbről is megismerkedett az ott "megőrzött" gyümölcsfákkal, és a gyümölcsöskertben folyó munkálatokkal.

 

 

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: "Társaságunk tevékeny részt vállal az őshonos gyümölcsfajok megmentésében, mind a Kárpát-medencében, mind régiós szinten, például a Zsámbéki-medencében, továbbá eltökéltek vagyunk a gyümölcsgazdálkodáshoz kapcsolódó, helyi kulturális értékek megőrzésében is. A jövőben további beruházásokkal kívánjuk továbbfejleszteni a Budakeszi Tündérkertet, és még szélesebb körben, még többeket szeretnénk bevonni ez irányú szakmai tevékenységünkbe. Igazi közösségformáló feladat ez, ahol az erdei életközösség egészével foglalkozó erdész, hivatásánál fogva fontos szerepet tölthet be."

 

 

Ezt követően Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH-NKI témavezetője bemutatta a gyümölcsoltás fortélyait, majd a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház képviseletében Nádas Anna folytatta a szakmai programot, amit Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokának méhészeti bemutatója zárt.

 

A köztársasági elnök a program során a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület szakkönyvtárát is meglátogatta.

 

A Tündérkertek létesítése során a Pilisi Parkerdő Zrt. szoros kapcsolatot alakított ki nemcsak a térség önkormányzataival, hanem olyan helyi civil szervetekkel, mint Budakeszi Város Német Önkormányzata, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület, valamint a Budakeszi Szépítő Egyesület. Kialakult az együttműködés a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával is, amely keretében a hallgatók képzésének támogatása is biztosított a Budakeszi Tündérkertben. A Pilisi Parkerdő Zrt. a 2016 őszén megrendezett, nagysikerű V. Tündérkertek Találkozójának folytatását pedig a közeljövőben tervezi.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.