FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-03-14

Kitüntetések március 15. alkalmából

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15-e alkalmából kitüntetéseket adományozott.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A vidék gyarapodása, a magyar gazdák teljesítménye az ország fejlődésének biztosítéka. Nélkülözhetetlen ahhoz, hogy - miközben Európában nagy erők dolgoznak azon, hogy az unió népei alávetett nemzetiségek szintjére süllyedjenek - Magyarország megmaradjon olyan nemzetnek, amely képes saját életét, sorsát irányítani - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Emlékeztetett: március idusán múltunk egyik legfontosabb sorsfordulója előtt tisztelgünk. A világ magyarsága azokra a hősökre emlékezik, akik megteremtették a polgári modern Magyarországot és bátran vállalták a harcot az idegen önkénnyel szemben. Bizonyságot tettek arról, hogy a magyarság életrevaló nemzet, megvédi értékeit és érdekeit. Így volt ez 1848-ban és így van ma is - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden tiszteletet megérdemelnek azok a hazafiak, akik olyan Magyarországról álmodtak, amely független és nem idegen hatalmaknak alárendelten létezik.

 

 

A tárcavezető kiemelte, a március 15-i tizenkét pontban foglaltak nagy része most is aktuális, ma is azt szeretnénk, hogy Magyarország a magyaroké legyen és dolgainkba ne szólhassanak bele távoli hatalmak politikai erői.

 

 

Azon a tavaszon, 1848 márciusában a nemzeti ügy összekapcsolódott  a társadalmi változások iránti igénnyel - fogalmazott a földművelésügyi miniszter. Mint mondta, megszületett a nemzetállam, a vidéki, jobbágysorban élő földművesek számára megnyílt a lehetőség a polgárosodásra, a felemelkedésre. Megszabadultak az elavult feudális kötöttségektől, szabad kisbirtokossá válva földtulajdonhoz jutottak, önállóan dönthettek arról, mit és hogyan termeljenek. Gazdák milliói előtt nyílt meg az anyagi gyarapodás, a művelődés lehetősége.

Fazekas Sándor hangoztatta: 1848 maradandó, visszafordíthatatlan hatásokat idézett elő a magyar társadalom szövetében, ami érvényes a gazdálkodásra és a vidéki tájra is, amely nagyrészt akkor nyerte el jelenlegi formáját. Új területeket fogtak művelésre, lecsapolták a mocsarakat, legelőket szántottak fel, a folyószabályozási munkálatokkal együtt több millió hektár földet tettek használhatóvá. A városok nagyvárosokká fejlődtek, 50 év alatt a magyarság lélekszáma megduplázódott, hiszen a megnövekedett mezőgazdasági termelés nagyobb lakosságot volt képes eltartani, élelmiszerrel ellátni.

A földművelésügyi miniszter szerint a magyar vidéket, a gazdatársadalmat, illetve a mezőgazdaságot ma érintő változások az 1848/49-eshez mérhetőek, elég csak arra gondolni, milyen feladatot jelent az Európai Unió piaci viszonyaihoz, támogatási rendszeréhez való alkalmazkodás. Széchenyi István földbirtok-politikával kapcsolatos gondolatai is időszerűek - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy a gróf ideája az öntudatos, gazdaságilag erős magyar földműves volt. Ebbe a kijelölt útvonalba illeszthető a jelenlegi kormány több intézkedése is, így például a családi gazdaságokat érintő állami földbérbeadási és értékesítési program, amely a földművesek mintegy harmadát segítette birtoka gyarapításában, avagy a földtörvénynek a gazdákat védő, és segítő rendelkezései is.

 

 


A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át 8 személynek, köztük:

 

Oláh Csabának, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökének, az ember és a természet harmonikus viszonyán alapuló magyar vadászati kultúra nemes hagyományainak ápolását és népszerűsítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

 

 


A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át 11 személynek, köztük:

 

Beliczay Istvánnak, a Kelebiai Erdészet nyugalmazott vezetőjének, több évtizedes, magas szintű erdészeti szakmai munkája, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolását szolgáló tevékenysége elismeréseként.

 

 

Sashalmi Miklósnénak, a Kaszó Zrt. kerületvezető erdészének, az erdőterület gondos művelése és bővítése érdekében több évtizede lelkiismeretesen végzett munkája elismeréseként.

 

 

Szalay Sándornak, a volt Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott kormánytisztviselőjének, erdészeti és vadgazdasági szakmérnöknek, a tartamos erdőgazdálkodás és a természetvédelmi célú erdőkezelés összehangolásában, valamint a természetvédelmi elvárásoknak megfelelő körzeti erdőterv rendszer kialakításában végzett szakmai munkája elismeréseként.

 

 


Az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata kitüntetést adományozta 5 személynek, köztük:

 

Muth Endrének, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott személyzeti vezetőjének, hosszú, eredményes erdészeti, személyzeti vezetői és szakoktatói pályafutása elismeréseként.

 

 


Az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozta 11 személynek, köztük:

 

Genáhl Mátyásnénak, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott vadászházi gondnokának, öt évtizedes magas színvonalú szakmai tevékenysége, a Hajósszentgyörgyi Vadászház sikeres működtetésében végzett munkája elismeréseként.

 

 

Pálmai Istvánnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatóság nyugalmazott erdészeti igazgatójának, 25 éves kimagasló színvonalon végzett szakmai, vezetői tevékenysége elismeréseként. (A kitüntetést később veszi át.)

 

 

Rengert Istvánnak, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, több évtizedes kiváló színvonalon végzett  erdészeti tevékenysége elismeréseként. (A kitüntetést később veszi át.)

 

 

Szakács Lászlónak, a Zalaerdő Zrt. 5. számú Zalaegerszegi erdészete kerületvezető erdészének, a zalai erdőgazdálkodás múltjának egyedüli kutatójaként, a Zalaegerszeg életének színteréül is szolgáló különleges helyzetű erdőtömb gazdájaként végzett kimagasló munkája elismeréseként.

 

 

Szélessy Györgynek, a Földművelésügyi Minisztérium volt Erdőrendezési Szolgálat, Zalaegerszegi Erdőtervezési Iroda erdőtervezőjének, a tartamos erdőgazdálkodásban, erdőtervezésben és a vadgazdálkodásban végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

 

 


 

A FAGOSZ, FATÁJ gratulál minden kitüntetettnek!

 

A kitüntetettek teljes listája a marcius15.kormany.hu helyen, illetve itt doc-ban érhető el.

 

A csoportkép nagyítható.

 

Az alábbi képre kattintva az esemény 132 felvétele tekinthető meg. (Az albumban a személyek neve a fájlnévben szerepel ékezetek és szóköz nélkül.)

 

Forrás: kormany.hu,
Fotó: FATÁJ, Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.