FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-03-06

Fókuszban a zöld energia

A megújuló energiaforrások sorában hazánkban a biomassza hasznosításában rejtezik a legtöbb ténylegesen kiaknázható energia. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara a GINOP keretében 423,67 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyert el kutatólaborokra és korábban feltáratlan területek átfogó vizsgálatára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

FÓKUSZBAN A ZÖLD ENERGIA - Átfogó kutatásokba kezdenek A FÁS BIOMASSZA TERMESZTÉSI FELTÉTELEIről A SOPRONI EGYETEMEN

 

A megújuló energiaforrások sorában hazánkban a biomassza hasznosításában rejtezik a legtöbb ténylegesen kiaknázható energia, alkalmazási lehetőségeire viszont nem csak gazdasági, de ökológiai szempontok alapján is komplex megoldásokat kell találni. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 423,67 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyet kutatólaborok létrehozására, és korábban feltáratlan területek átfogó vizsgálatára fordítanak a témában.

A GINOP-2.3.3-15-2016-00039 "Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" pályázati konstrukció keretein belül "Fás biomassza termesztési feltételeinek vizsgálata" című projekt megvalósításához nyert támogatást 2017 és 2020 közötti időszakra a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara. A projekt elsődleges célja, hogy infrastrukturális hátteret biztosítson olyan új módszerek kidolgozásához, amelyek lehetővé teszik a fás biomassza hatékony termelését oly módon, hogy ezzel egy időben környezetvédelmi, természetvédelmi és társadalmi igények is kielégítésre kerüljenek.

Prof. Dr. Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki Kar dékánja elmondta: "A magyar energiamérlegben gazdasági és ökológiai okok miatt is növekszik a biomassza szerepe. Megtermelésére hazánkban kedvezőek a természeti adottságok, és ezzel termelése hozzájárul a tiszta és megújuló energiák ágazati prioritás megvalósulásához. A biomassza termelés közel "CO2-semleges", azaz falhasználása során csak annyi széndioxid keletkezik, amelyet a növény a növekedése során a levegőből elnyelt. Másrészt termelése nagyban hozzájárul a termőföld védelméhez (pl. eróziós és a deflációs károk csökkentése), a talajba kerülő szerves anyag pedig javítja annak fizikai és kémiai tulajdonságait. A fás biomassza termelése fokozza és megőrzi a biodiverzitást, emellett fontos az agrár-innováció (különösen az erdő- és vadgazdálkodás) szempontjából is, hiszen a terület fejlesztése, az új módszerek kidolgozása jelentősen növeli az agrárium, benne az erdőgazdálkodás innovációs képességét. A fás biomassza termelés fejlesztése nagyban hozzájárulhat a vidékfejlesztési célok és a vidék megtartó erejének megvalósításához, alapanyagot szolgáltat a fa- és bútoripar számára is."
A projekt során - kapcsolódva az Erdőmérnöki Kar meglévő kutatási infrastruktúrájához - négy kutatólaboratórium fejlesztése valósul meg, amelyek munkájukat szoros együttműködésben végzik egymással.
A biomassza termelés ökológiai alapjait vizsgáló laboratórium feladata az ökológiai feltételekhez való alkalmazkodási módszerek kidolgozása. A vizsgálatok lehetővé teszik a talaj és a növények kémiai összetételének, illetve a növényekben lezajló biokémiai folyamok jellemzését, a növényeket érő stressz hatások előrejelzését, a talajtulajdonságok, a talajokban lejátszódó vízforgalom jobb megismerését, amelynek különösen nagy jelentősége van az időjárás szélsőségei esetén.

A biológiai alapokat vizsgáló laboratórium kiemelt célja a rövid időn belül hasznosítható faültetvények felmérése, illetve erdővédelmi vizsgálata. Itt kutatják az állományokat károsító rovar-, gomba- és  gyomfajokat, de arra is keresik a válaszokat, hogy a biomassza termelés hogyan hat a hazai nagyvadfajok viselkedésére és élőhely-használatára.

A projekt egyik súlypontja a térinformatikai laboratórium bővítése, amely lehetővé teszi, hogy nagy területekre kiterjedően pontos felméréseket végezzenek a növény- és a vadállományról. A keletkező részletes 3-dimenziós adatokat olyan geoinformatikai adatbázisba illesztik be, amelyet több felhasználó, egy időben több számítógépen képes elemezni, feldolgozni, új feldolgozási módszereket kifejleszteni, valamint a feldolgozási módszereket oktatni. A laboratórium bővítése hozzájárul az Erdőmérnöki Karon tervezett földmérő- és földrendező képzés eszközparkjának bővítéséhez is.
A biomassza termelés technológiai és feldolgozási laboratórium célja a kombinált fakitermelő gépekkel végzett fakitermelés vizsgálata, illetve ezen módszerek szimulátoron történő oktatási lehetőségének megteremtése.

 

Mivel a jelenlegi hazai ökológiai feltételek - a klímaváltozás miatt - nagyban hasonlítanak a környező országok jövőbeni feltételeihez, ezért kiemelt nemzetközi érdeklődés övezi a hazai kutatási eredményeket. A tervezett vizsgálatok tovább bővítik annak lehetőség, hogy közös nemzetközi kutatási programokba (pl. COST, H2020) kapcsolódjon be a Kar. A nemzetközi kapcsolatok mellett a beruházás hozzájárul a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetével, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjával, illetve több hazai felsőoktatási intézménnyel már jelenleg is folyó kutatások bővítéséhez. Az eredmények közvetlenül megjelennek az oktatásban és a kutatói utánpótlás nevelésében is elsősorban tudományos közlemények, PhD dolgozatok, diploma- és szakdolgozatok formájában.

Forrás: Soproni Egyetem

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.