FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-02-24

BIOEAST együttműködés a mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fejlesztése érdekében

A tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére - mondta Feldman Zsolt a BIOEAST konferencián, amelyet Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezett február 21-22-én, Budapesten.

 

Fotó: Francz Ilona

 

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a "BIOEAST" kezdeményezéssel Magyarország célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban, valamint hogy ez a régió az Európai Kutatási Térségben nagyobb súllyal jelenjen meg, növekedjen részesedése az európai uniós kutatás-fejlesztési célú források felhasználásában.

Gabriel Csicsai, a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára beszédében ismertette a 2016-os szlovák EU-elnökség eredményeit és törekvéseit, egyértelműen kihangsúlyozva a kutatási tevékenység meghatározó szerepét és súlyát.

A rendezvényre 7 országból - a visegrádi együttműködés négy országából, valamint Szlovéniából, Romániából és Horvátországból - több mint 100 szakértő érkezett annak érdekében, hogy a biomassza-alapú gazdaság mezőgazdasági vonatkozásában a közép-kelet-európai régió közös kutatási céljai azonosításra kerüljenek. Ez az első nemzetközi szakértői szintű egyeztetés és közös munka, amely ebben a témában segíti az együttműködés elmélyítését a közép-kelet-európai régió országai között.

A programon az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és a Kutatási Főigazgatósága szakértői is részt vettek, akik üdvözölték a régiós összefogást és bátorították az együttműködést. A rendezvény második napján a résztvevő országok felkért szakértői ismertettek néhány eredményes példát (jó gyakorlatot) a biomassza-alapú gazdasághoz kapcsolódóan.

Forrás: FM Sajtóiroda

Kiegészítés:

 

A 2017. február 21-22-én Budapesten megrendezésre került BioEast konferencián a mezőgazdasági és erdészeti melléktermék eredetű biomassza felhasználás-fejlesztésével foglalkozó AgriForValor projekt részéről három előadás hangzott el.

Elsőként a hazai projektpartnerek koordinátora, Kurucz Katalin (Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.) ismertette a projekt szerkezeti felépítését, célkitűzéseit, a projekt keretében felállított Biomassza-hasznosítási Innovációs Hálózat működését. A koordinátor külön felhívta a megjelent hazai és külföldi szakemberek figyelmét a projekt honlapján elérhető, több szempont alapján szűrhető jó gyakorlat adatbázisra.

Ezt követően a Pilze-Nagy Kft. részéről dr. Somosné Nagy Adrienn ügyvezető mutatta be a biogáz termeléssel kapcsolt gombatermesztés folyamatát. A Kft. által folytatott ökotudatos termesztés szinte zárt anyagforgalmat valósít meg; a gombatermesztés melléktermékeként keletkező használt szalma képezi a biogáz-termelés alapanyagát, ami a fermentációs folyamatokat követően tápanyagutánpótlásra alkalmas anyagként jut vissza a termőföldre.

Dr. Benke Attila a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet részéről néhány hazai, erdészeti és faipari melléktermék eredetű biomasszán alapuló jó gyakorlatról tartott előadást. A biomassza források értékelése során kitért az erdőhasználatok során keletkező vékonyfa felhasználhatóságának mértékével kapcsolatos ökológiai kutatások fontosságára.

Dr. Borovics Attila

A BOEAST kezdeményezés részletes bemutatása

 

 

 

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.