FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-02-10

Közbeszerzési kötelezettség a támogatásból megvalósuló beszerzések esetén

Fontos, hogy a közbeszerzési kötelezettség kérdéséről való teljeskörű tájékoztatás meghaladja jelen írás kereteit, így minden esetben érdemes arról szakemberrel egyeztetni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


"Az Európai Uniós támogatások által nyújtott tőke jelentősen megnöveli a vállalkozások kapacitás-növelésének, fejlődésének lehetőségeit: a támogatásoknak köszönhetően nagyobb mértékben képesek gépparkjuk fejlesztésére, vagy más infrastrukturális beruházások megvalósítására, mint ahogyan azt saját forrásokból tudnák megvalósítani."- jelezte megkeresésünkre a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, Tóth Ádám Ferenc.

 

A 2015. november 1. napjától hatályos 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) szabályozása értelmében számos támogatásból megvalósuló beszerzés közbeszerzési kötelezettség alá esik, ami korábban nem volt közbeszerzés köteles. Ebből az okból kifolyólag gyakorlatilag bármely személy, vagy szervezet szembesülhet eme kötelezettséggel, aminek maradéktalan teljesítéséhez elengedhetetlen bizonyos mértékű tájékozódás. Jelen cikkben a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet területi vezetője ebben a kérdésben ad iránymutatást. "Fontos, hogy a közbeszerzési kötelezettség kérdéséről való teljeskörű tájékoztatás meghaladja jelen írás kereteit, így minden esetben érdemes arról szakemberrel egyeztetni."-emelte ki a tanácsadó.


Tóth Ádám Ferenc, ügyvezető, European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

1. Mi a közbeszerzés?

 

A közbeszerzési eljárások szabályozásának célja a közpénzek hatékony felhasználásának átláthatóságának és nyilvános ellenőrizhetőségének biztosítása, továbbá a közbeszerzések során a tisztességes verseny feltételeinek megteremtése a közbeszerzések eljárási szabályainak részletes meghatározásával.

 

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) szabályozza a közbeszerzési eljárásokat. Közbeszerzési eljárás lefolytatására abban az esetben kötelesek egyes szervezetek, ha az adott beszerzés (mely lehet árubeszerzés, szolgáltatás megrendelés, vagy építési beruházás) nettó becsült értéke eléri, vagy meghaladja a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott mértéket (közbeszerzési értékhatár).

 

2. Mely esetben kötelezett közbeszerzés lefolytatására egy támogatott személy (egyéni vállalkozó), vagy szervezet?

 

Közbeszerzésre kötelezetté válhat bármely személy (egyéni vállalkozó), vagy gazdálkodó szervezet, amely valamely beszerzését valamely támogatás felhasználásával valósítja meg az alábbiak szerint.

 

A. Egyik esetkör, ha a közbeszerzési értékhatárokat meghaladó értékű, meghatározott építési tevékenységre, vagy ahhoz tartozó szolgáltatásra irányuló beszerzéseket többségben támogatásból kívánják megvalósítani:

 

Uniós közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését többségi részben, uniós értékhatárokat el nem érő, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését 75%-ot meghaladó mértékben egy, vagy több szervezet közvetlenül támogatja.

 

B. Másik ilyen esetkör, ha bármely tárgyú beszerzést 40.000.000,- Ft összegű, vagy azt meghaladó támogatási összeg igénybevételével valósítják meg. Ebben az esetben a jogszabály számos, a támogatásokra vonatkozó kivételt határoz meg, például nem közbeszerzés köteles a 40.000.000,- Ft összeg feletti támogatásból megvalósuló beszerzés, ha 2015. november 1-jét megelőzően nyújtották be a támogatásra vonatkozó igényt, vagy ha kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásból valósul meg.

 

A fentiek alapján tehát például amennyiben vállalkozása egy 2016-ban benyújtott pályázaton 80.000.000,- Ft értékű beruházásra 50%-os támogatási intenzitással, 40.000.000,- Ft támogatási összeget nyert el, vagy a pályázat elbírálása még folyamatban van, de a beszerzés adminisztrációs részét már el kívánja kezdeni (ún. feltételes közbeszerzés), úgy a közbeszerzési kötelezettség mindenképpen, még a beruházás megkezdését megelőzően vizsgálandó. Érdemes ilyenkor a helyes következtetések megállapítása érdekében szakember szolgáltatását igénybe venni, mivel amennyiben a támogatás felhasználását követően derül ki, hogy jogellenesen nem folytatott le a kedvezményezett közbeszerzést, legjobb esetben is pénzügyi korrekcióra (a támogatási összeg egészének, vagy részének visszakövetelésére) lehet számítani.

 

3. A közbeszerzésre kötelezett szervezet járulékos kötelezettségei

 

A közbeszerzésre kötelezett szervezeteknek a közbeszerzési eljárás lefolytatásán túl - annak során - számos egyéb kötelezettsége is van, melyek teljesítése érdekében a megfelelő szaktudás nem hiányozhat, melynek hiányában az esetleges jogellenes cselekmények következtében az ajánlatkérő szervezetek pénzbírságot és egyéb szankciókat is kaphatnak, ezért ismételten kihangsúlyozzuk a szakember igénybevételének lehetőségét. A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt elérő, építési beruházás esetén az ötszázmillió forintot elérő értékű közbeszerzési eljárásba az ajánlatkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót bevonni.

 

Sikeres beruházást Kívánunk!

 

European Conformity Check

Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

- alapítva 2003-ban -

pályázatírás :: tanácsadás :: finanszírozás

1138 Budapest, Danubius u. 16. (Marina Part)

Tel: +36 (1) 422-0700 | Fax: +36 (1) 422-0699

e-mail: info@european.hu | http:// www.european.hu

 

 

FATÁJ

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.