FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-02-03

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a közös agrárpolitika 2020. utáni jövőjéről

Milyen legyen a KAP 2020. után? Ennek az akkori magyar erdőgazdálkodásra is jelentős hatása lesz. Február 2-tól május 2-ig lehet kitölteni az EU 34 kérdéses kérdőívét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az EB az alábbi sajtóközleményt adta ki tegnap, február 2-án. Az összes tagország nemzeti nyelvén (így magyarul is) február 8-tól lesz elérhető az online kérdőív, mely ma még csak németül, angolul és franciául olvasható.

 


 

A közös agrárpolitika (KAP) korszerűsítése és egyszerűsítése lehetővé fogja tenni, hogy ennek a hosszú múltra visszatekintő uniós szakpolitikának a keretében jobb intézkedések szülessenek korunk társadalmi, politikai, környezeti és gazdasági kihívásaira válaszul.

A közös agrárpolitika (KAP) korszerűsítésének és egyszerűsítésének nyitányaként az Európai Bizottság a mai napon nyilvános konzultációt indít a témában. A konzultációban három hónapig lehet majd részt venni. Az ennek során beérkező válaszok segíteni fogják a Bizottságot abban, hogy a jövőre vonatkozóan meghatározza az agrárpolitika legfontosabb céljait. A korszerűsítés és az egyszerűsítés azt a célt szolgálja, hogy a KAP képes legyen megbirkózni a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben jelentkező legfontosabb kihívásokkal, ezzel egyidejűleg pedig hozzájáruljon a Bizottság szakpolitikai prioritásainak megvalósításához (elsősorban a foglalkoztatás és a növekedés fellendítéséhez), a fenntartható fejlődéshez, az eredményorientált költségvetési gazdálkodáshoz, a szabályozás egyszerűsítéséhez és a szubszidiaritás elvének érvényre juttatásához.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős uniós biztos a következő szavakkal hirdette meg a konzultációt: "Ma megtesszük a soron következő lépéseket a közös agrárpolitika korszerűsítése és egyszerűsítése felé annak érdekében, hogy a KAP meg tudja állni a helyét a 21. században. Azért indítunk nyilvános konzultációt, hogy felkérjük az érdekelt feleket és azokat, akik érdeklődéssel viseltetnek az Európában folyó élelmiszer-termelés és gazdálkodás jövője iránt, vegyenek részt a szakpolitika alakításában, hogy az a jövőben minden európai polgárnak a javát tudja szolgálni. A nyilvános konzultáció eredményét közvetlenül fel fogjuk használni a jövőbeli közös agrárpolitika kialakítására vonatkozó ütemtervnek a kidolgozása során, melyet Juncker elnök jelentett be decemberben. A közös agrárpolitika már most is óriási előnyöket biztosít minden európai polgár számára az élelmezésbiztonság, a vidéki térségek életképessége, a vidéki környezet megőrzése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem előmozdítása tekintetében. Bízom abban, hogy az ütemterv kidolgozása megsokszorozza majd a jövőben ezeket az előnyöket. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy a közös agrárpolitikát áramvonalasítsuk, fejlődésének új lendületet adjunk, és - természetesen - működését megfelelően finanszírozzuk."

A nyilvános konzultáció 12 hétig fog tartani. Ez alatt az időszak alatt a mezőgazdasági termelők és más polgárok, az érdekelt szervezetek és más érdekelt felek megoszthatják a Bizottsággal a közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat. A konzultáció során beérkező válaszokat a Bizottság fel fogja használni a témában 2017 végén kiadni tervezett közleménye megírásakor. A közleményben következtetéseket fog megfogalmazni a közös agrárpolitika jelenlegi teljesítményét illetően, és a rendelkezésére álló megbízható és megalapozott tények alapján lehetséges szakpolitikai megoldásokat vázol majd fel a jövőre vonatkozóan.

Phil Hogan biztos egy 2017 júliusában Brüsszelben megrendezésre kerülő konferencián fogja ismertetni a konzultáció eredményét, melyet a Bizottság az interneten is közzétesz.

 

Háttér-információk

Az EU 1962-ben hívta életre a közös agrárpolitikát, mely az egyik leghosszabb ideje működő uniós szakpolitika. A KAP az évek folyamán továbbfejlődött, hogy meg tudjon birkózni az agrárpiacokon jelentkező új kihívásokkal. Noha legutóbb alig néhány éve, 2013-ban került sor reformokra, az azóta eltelt időszakban több területen is olyan alapvető változások mentek végbe, amelyekre válaszul a közös agrárpolitikának hathatósabb intézkedéseket kell hoznia. Példaként említhető a bizonytalan piaci helyzet és az árcsökkenés, de kihívást jelentenek az éghajlatvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban vállalt új kötelezettségek is.

Ezek és más fejlemények is szükségessé teszik, hogy a közös agrárpolitikát modernizáljuk, a járulékos adminisztratív terhek további csökkentése érdekében egyszerűsítsük, illetve hogy még jobban összehangoljuk más uniós szakpolitikákkal. Mindez azt szolgálja, hogy a KAP maximálisan hozzá tudjon járulni a Bizottság 10 politikai prioritásának, a fenntartható fejlesztési céloknak, valamint az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodásban foglaltaknak a megvalósításához.

 

További információk

A konzultáció internetes elérhetősége

"Kérdések és válaszok" a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság honlapján

További információk a közös agrárpolitikáról

Az európaiak, a mezőgazdaság és a közös agrárpolitika: 2016. évi Eurobarométer felmérés

 


 

A KAP 2020. utáni jövőjére vonatkozó online kérdőív.

 

Február 8-tól magyarul is és május 2-ig lehet kitölteni. A kérdőívet előre végig lehet lapozni és megismerni így annak egészét a kitöltés megkezdése előtt. A válaszadó adatait kötelező megadni, a többi 34 kérdésre lehet részlegesen is válaszolni. A válaszadás az előre összeállított lehetőségek közüli választást jelenti, illetve az utolsó pont segítségével kiegészítő véleményt is lehet küldeni csatolt (max 1 MB) fájlban.

A nyitólapon aszerint, hogy a magánszemélyként vagy szervezetként (annak nevében) kitöltést választja valaki, további adatmezők nyílnak meg a személy, illetve a szervezet azonosítására. A még csak részben kitöltött kérdőívet el lehet menteni tervezetként, majd később befejezni. A nyitólapja tetején az alapértelmezett beállítás, hogy elküldéskor a kitöltő gépére másolatot ment a kitöltött kérdőívről.

Edőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak különösen a 26. és 27. kérdések az érdekesek.

 

A kitöltési időzak lezárása és a kiértékelés után 2017. júniusában teszik majd közzé e közvélemény kutatás eredményét.

Forrás: Európai Bizottság

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.