FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-02-01

Sikeres volt az Agromashexpo 2017.

Röviden: bővülő mezőgazdaság, növekvő kiállítás.45.000 látogató, 350 kiállító (36 külföldi), 9 pavilonban + szabadterületen, összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépeit, fejlesztéseit. | Erdészeti gép és eszköz kiállítók és termékei.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Minden idők egyik legsikeresebb agrárkiállítását zárta szombaton a Hungexpo. A Budapesti Vásárközpontban január 25-28. között megrendezett 35. AGROmashEXPO-n és 7. AgrárgépShow-n, valamint a velük egy időben rendezett Magyar Kert és Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

 

 

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítás megnyitóján. A tárcavezető kiemelte az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére - közölte. Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017. a gépgyártók és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke a megnyitón elmondta: a mezőgép gyártás és kereskedelem most már évek óta több mint 160 milliárdos piac, és ez idén akár 5 milliárd forinttal bővülhet is.

 

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hazai mezőgazdaság kihívásai növekvő szakmai elvárásokat támasztanak a gazdálkodókkal szemben, így mind inkább előtérbe kerül a "gondolkodó - gondoskodó gazda" fogalma, és egyre szembetűnőbb a mezőgazdaságban bekövetkező generációváltás.

 

Csúcstraktorok a traktorcsúcson

A MEGFOSZ tulajdonában lévő AgrárgépShow-n a gyártók és forgalmazók minden eddiginél több traktorújdonságot vonultattak fel. Szinte minden traktorgyártó elhozta legújabb szériáit. Ugyanez a sokszínűség volt jellemző a többi mezőgazdasági nagygépre is: ez eddiginél jóval több és elérhető árú, egyszerűbb kivitelű, de mégis nagy teljesítményű, jó munkaminőségű, korszerű típusok is jelen voltak az AGROmashEXPO-n.

A legnagyobbaktól a legkisebbekig input, gépesítés és logisztika témában széles választékkal mutatkoztak be a cégek. A gépek mellett jelen voltak a speciális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.  A vetőmagokat és egyéb szaporító anyagokat, növényvédő szereket, műtrágyákat, kártevő mentesítő anyagokat bemutató kiállítók mellett a tavalyinál is többen voltak itt az agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében.

Idén ismét önálló sátorban mutatta be az Agrármarketing Centrum a fejlesztési és piaci lehetőségeket, a szakmai újdonságokat.

Találkozott a szakma

Idén is változatos szakmai programok várták az AGROmashEXPO látogatóit. A kiállítás négy napja alatt lehetőség volt a véleménycserére, a legfrissebb újdonságok megismerésére, az állami döntéshozók, a döntés előkészítők és a piaci szereplők találkozására. A kiállítás szervezésében partnerként közreműködő szervezetek, szerkesztőségek által rendezett találkozók, fórumok mindegyike telt házas volt. Különösen nagy siker volt a MezőgépÉSZek verseny döntője (a MEGFOSZ és az Agro Napló szervezésében). Ezen mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos diákok közönség előtt mérték össze tudásukat. A fődíjat - a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából egy tanulmányutat a párizsi SIMA kiállításra - az 5. ütem Hajdúböszörmény csapata nyerte.

A HAZAI és NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ pályázatra ismételten nagy volt az érdeklődés. A pályázatra 37 pályamű érkezett. A kétfordulós elbírálás után a zsűri 4 Termékfejlesztési Nagydíjat és 9 Különdíjat ítélt oda. A díjakat a kiállítás ünnepélyes megnyitóján adták át.

Társkiállítások

Az agrárium legnagyobb hazai kiállításához ezúttal is csatlakozott a MAGYAR KERT (parkok, kertek fenntartásának gépei, eszközei) valamint a SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET (borászati technológia szakkiállítása).

Forrás: Hunexpo

Nos a fenti beszámolóban az erdészet nem került szóba. A 4 nagydíjas és 9 különdíjas mellett még 13-an kaptak prémium oklevelet, tehát a 37 pályázóból 26-an kaptak valamilyen díjat. Közöttük egy erdészetben is alkalmazható gép volt, az Agrolánc Kft. nagydíjas Antonio Carraro Tony 9800 TR traktora.

A 350 kiállítóból közel 20 olyan cég volt, mely az erdőgazdálkodás számára is kínált valamilyen gépet, eszközt megoldást.

 

Amúgy régen láttam ekkora kiállítást a Hungexpo területen: minden csarnok tele volt, a hideg ellenére kültéren is voltak kiállított gépek, sőt az AMC és egy gépkereskedő jelentős méretű fűtött sátrat állított fel, hogy legyen hol kiállítania.

 

A Nyírerdő Zrt. a Magyar Kert társkiállításon szerepelt akác kertépítő, szőlőtámanyag és hasonló termékeivel.

 

 

A JG-MAX Bt. a Posch hasítók mellett számos más céget is képviselt, és egészen új termékként mutatta be a HERDER marótárcsás tuskómaró adaptereket. Ezek működtethetőek saját dízelmotorral (32-72-110 LE), avagy traktor adapterként is. A jármű teljesítménye 65-260 LE között megfelelő. A marófogakat csak háromszori elfordítás után kell cserélni.

 

 

A Huniper Kft. bemutatta a cserebogár pajor elleni talajfertőtlenítő HUNIPER-100 injektáló adapterét, melyet a Soproni Egyetem Erdészeti-Műszaki és Környezettechnikai Intézete (Prof.Dr. Horváth Béla) fejlesztett ki.

 

 

Igaz, hogy STIHL gépek számos kiállításon láthatóak az év során, de maga az Andreas STIHL Kft. egyedül az Agromashexpo-n jelenik meg mint kiállító. A többi helyeken mindig valamelyik viszonteladója képviseli e termékeket. Már korábban megjelentek a profi gépek piacán akkumulátoros gépeikkel, most pedig a hobbi szegmensben is bemutatták akkumulátoros gépeiket, ez volt az idei újdonság.

 

 

A Valkon 2007 Kft. a gumikerekes traktorok mellett bemutatta a Challenger 775E hevederes traktort, mely kiválóan alkalmas gyökérszaggatásra és mélyszántásra, valamint a SEPPI MIDIFORST 225 DT erdészeti zúzó adaptert is, melyet alapesetben lengőkalapáccsal, de erdészeti célra fix késekkel szerelnek, ami ideális megoldás a vágástéri apadék aprítására, zúzására is.

 

 

Ott volt a Belarus Traktor Kft. új dizájn szerint öltöztetett MTZ traktoraival.

 

 

Az Agrolánc Kft. standján láthattuk az erdészeti munkákban is jól alkalmazható Antonio Carraro Tony 9800 TR traktort, mely megkapta a vásár nagydíját.

 

 

A Magtár Kft. átvette a STEYER traktorok képviseletét. Így a képviseletet ellátó előző cég standján volt ugyan még egy STEYER traktor, de a teljes kínálatot a Magtár Kft-nél lehetett látni.

 

 

A HUSQVARNA Kft. kiállított szabadtéren, ahol a hóeltakarító gépei voltak láthatóak, láncfűrésszel és jég-, illetve faszobrászkodást mutattak be. Bent pedig a motorfűrészeik és kertápoló gépeik robbanómotoros és akkumulátoros változatai voltak láthatóak. Sőt a standon játszani lehetett a Limberjack virtuális gallyazó játékkal, amit tavaly szeptember elejei FATÁJ cikkben már bemutattunk. A Husqvarna cég elindult az építőipar beton-megmunkálási feladatai felé is, tehát nagyon profi beton vágó, fúró és más gépeiket is bemutatták. Ennek az új üzletágnak Nagy Örs Levente a specialistája a Husqvarna Kft-nél.

 

 

Az IG+JM Kft. saját gyártású erdészeti közelítő pótkocsijait, daruit és rönkvonszolóit mutatta be. Ezek mellett hasonló célokra Pfanzelt eszközöket és Krpan erdészeti gépeket is árusít.

 

 

A Clear-Globe Kft. a szlovéniai Krpan családi erdészeti gép gyártó vállalkozás gépeit forgalmazza: kisebb és egészen nagy hasítógépeket és sok egyebet, s legújabban e cég rönkkiközelítő pótkocsiját is bemutatták. Ugyanakkor képviselik az észt Palms céget is, melynek már hosszabb ideje forgalmazzák erdészeti közelítő pótkocsijait és daruit. Ezek mellett üzemanyag és motorolaj adalékokat is forgalmaznak, valamint császárfa szaporítóanyagot is.

 

 

Jelen volt az Oxytree Europe Zrt. is, mely Oxifa, avagy oxitree márkanév alatt árusítja a császárfa egyik klónját. A standon a feldolgozott, nagyon könnyű faanyag is látható volt.

 

 

Nos, a FATÁJ tudósítója egy napjába ennyi erdészet közeli cég megtalálása fért bele, s úgy tűnt, hogy a korábbi Agromashexpókhoz képest most több, az erdészet számára is érdekes kiállító volt. Kár, hogy még nem jelent meg az erdészeti géptámogatási kiírás, akkor ugyanis még sokkal élénkebb lett volna az érdeklődés ezen kiállítóknál.

Fotó és összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.