FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-01-30

Hiánycikk a tűzifa - sok az adminisztráció

Sok helyen hiánycikk lett a tűzifa - erről szólnak legalábbis az országos hírek. A SZOLJON körülnézett Szolnok megyében, hogy ott mi a helyzet. Szakemberek szerint a túlbonyolított adminisztráció is az oka a hiány kialakulásának.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

- Magyarországon a tűzifa egy jelentős része külföldről származott, származik: Romániából, Szlovákiából, egy időben pedig még Ukrajnából is jött be fa - mondta egy neve elhallgatását kérő szolnoki férfi, aki jól ismeri ezt a fajta üzletágat. Hogy hogyan jött be? Hát nagy részben illegálisan, azaz nem hivatalosan érkezett be az országba. Megrendelték, a kamion meg házhoz vitte a szállítmány tűzifát, amit lehet, hogy a származási helyén is engedély nélkül termelhettek ki. Csakhogy most megszigorodott a közúti szállítási rendszer, belépett az EKÁER, azaz az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer.

 

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke megerősítette, hogy valóban nagy a tűzifahiány. Szerinte az ország ellátottsága egyértelműen biztosított lehetne, hiszen rendelkezésre áll az erdőben a megfelelő mennyiségű faanyag. Azonban a fakitermelések folyamatos elvégzését egyre több időbeli és területbeli korlátozás akadályozza, melyhez kapcsolódnak az igen bonyolult, kizárólagosan elektronikus úton üzemelő ellenőrzési rendszerek. Az erdőtervezés a térségünkben több éves késésben van, nem készülnek el időben az erdőtervek, sok helyen csak üzemtervtől eltérő engedéllyel lehetne fát vágni. Ez azonban sok papírmunkával jár, a hatóság nem tudja határidőre elbírálni a kérelmeket, ami elveszi a kedvet a gazdálkodástól.

A másik befolyásoló tényezőt abban látja, hogy az EKÁER mellett megjelent az EUTR, ami többek között a fa nyomon követésére is szolgál. Ez szintén megnövelte az adminisztrációt, ezért sok magántulajdonos nem is termel, mert nem tud ennek a rendszernek megfelelni. A roppant bonyolult és drága eszközigényű GPS és az erdőben is működő internet-kapcsolattal rendelkező számítógépek nélkül napjainkban a túlbonyolított, egymást szinte teljesen lefedő ellenőrzési és hatósági követelmények miatt nem lehet fát kitermelni. A MEGOSZ elnöke hozzátette: a falusi emberek elzárták a gázcsapokat, mert a gázt nem tudják megfizetni. Az utóbbi öt évben duplájára emelkedett azoknak a száma, akik fával fűtenek, illetve egyre több a mélyszegénységben élő ember, aki kimegy az erdőbe fát lopni.

- Az EUTR-rendszer nem alkalmas arra, amire szánták, nem akadályozza meg a falopásokat, kizárólag a jogszabálykövető erdőgazdálkodók büntetési lehetőségeit teremtette meg. Az erdők tulajdonosait, az erdőgazdálkodókat naponta sújtja a falopások terhe - mondta.

 

- Hónapok óta tapasztaljuk a tűzifa hiányát - erősítette meg Szőllősi Zoltán, a Téba Tüzép vezetője is. A jászsági vállalkozó kiemelte, a hiány oka, hogy a hazai erdőgazdaságoktól nem érkezik tüzelőanyag az értékesítő telepeikre. Próbáljuk a kapcsolatot tartani az erdőgazdaságokkal, de a tüzelő mégsem érkezik tőlük. Korábban a kistérségi vásárlói igényeket a jászsági erdőkből kitermelt fával is jórészt meg tudtuk oldani, de ez a lehetőség mostanra kiesett. A kialakult helyzet miatt kénytelenek vagyunk viszonteladóktól, esetenként magánerdőkből fát rendelni, azonban a tapasztalat rendkívül kedvezőtlen. A megrendelt áru érkezése bizonytalan még akkor is, ha előleget fizettünk egy-egy vállalkozásnak - mondta Szőllősi Zoltán. A jászsági tüzépekre kénytelenek esetenként külföldről is árut rendelni, ami viszont a tűzifa árát emeli meg nagymértékben. Az, hogy végképp nem omlott össze a piac, nagyrészt annak köszönhető, hogy Erdélyből érkezett, érkezik fa, ennek hiányában nagy gondban lennénk - mondta.

Forrás: szoljon.hu

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.