FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-01-18

Mostoha tél, fokozott vadetetés az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdeiben

A fagyos, de hó mentes időszakot követően Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő erdőkbe is megérkezett a várva várt hó. Ha már nem sikerült karácsonyra, vagy legalább a téli szünetre, az eddigi elmaradást egyszerre pótolta az időjárás, mivel 2 nap alatt változó vastagságú, a Bükkben 20-30, míg a Zemplénben 30-50 centiméteres hóréteg képződött.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az erdészek várták már a havat egyrészt a szépsége miatt - ellentétben a ködös, nyirkos időjárással-, másrészt a természet is igényli a hótakarót és a hideget is egyaránt.

Tekintettel a jelenlegi -10 fok alatt éjszakákra, illetve a hirtelen lehullott extrém mennyiségű hóra, beszélnünk kell a téli időjárás jelentette többletfeladatokról is. A jó vadgazda ilyenkor nem feledkezhet meg a vadászterületén élő vadállományról. Nagyon fontos, hogy a vadetetők ebben az időszakban mindig fel legyenek töltve elegendő, jó minőségű szemes és szálas takarmánnyal, valamint az ásványi anyagok pótlását lehetővé téve, nyalósóval. A téli vadetetés azért is fontos, mivel a születendő vadmalacoknak és muflonbárányoknak egy elnyúló hideg időjárásban igencsak lecsökkenhetnek a túlélési esélyei. Ez a május-júniusi időszakban születendő őzgidák és a szarvas borjak esetében már nem várható - tájékoztatott Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője.

Sajnos, a magas hóállás rendkívül veszélyes a vadállományra, főleg a kisebb testűekre, az őzekre, muflonokra. Mivel a hasuk állandóan a hideg hóban van, könnyen felfáznak, és ez a vad pusztulásához vezethet. Ez a hó mennyiség szinte teljes mértékben ellehetetleníti a vad természetes, földön található (makk, fű, stb.) takarmányhoz való jutását.  A nagy hóban képtelen sokat mozogni, a távolabbi etetőkhöz csak nagy erőfeszítések árán képes eljutni.

Az erdészeti munkálatokra tekintettel is elvégzett erdei utak takarítása a vad közlekedését is nagyban elősegíti. Ugyanazon a nyomon közelíti meg az etetőt, amit a vadetetést végző erdészeti személyzet autója hagyott hátra. Ilyenkor a vadetetők körül koncentrálódik a vad, ahol a gondos vadgazda jóvoltából minden esetben jó minőségű és kellő mennyiségű takarmányt találhat. A nagyvadak részére kijuttatott takarmány az egyéb erdei állatok, elsősorban a madarak, kisemlősök számára is jelentős segítséget jelent a tél megpróbáltatásainak túlélésében.

Az erdészek ilyenkor nem feledkeznek meg az erdőgazdálkodási munkálatok zökkenőmentességét biztosító-, valamint a közjóléti létesítményekkel kapcsolatos munkálatok (utak síktalanítása, hó eltakarítása, stb.) haladéktalan elvégzéséről sem - hívta fel a figyelmet Szentléleki Tibor.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.