FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-12-06

Mátraparkett beruházásainak ünnepélyes átadása volt december 2-án

A Mátraparkett PAR-FILLER felületjavító és felületkitöltő gépet és nagy teljesítményű Weinig többfejes gyalugépet vásárolt, központi porelszívását az új gépelrendezéshez igazította és korszerűsítette kazánját és annak kiszolgálását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Mátraparkett 1969. óta több évtizedes tapasztalata és munkássága alapján mára Magyarország egyik elismert parkettagyártója. Termékpalettáját a hazai és nemzetközi trendeknek megfelelően folyamatosan fejleszti.

 

2016. októberében új technológiai rész készült el, amelynek segítségével a svédpadló alapanyag előkészítési technológiája újult meg.

Az újdonságok:

- a központi porelszívás hozzáigazítása az új elrendezéshez és

- a több fejes nagy teljesítményű gyalugép vásárlása, valamint

- vadonatúj fejlesztésű PAR-FILLER felületjavító és felületkitöltő gép vásárlása. Ez utóbbi berendezést 2014. óta gyártják Belgiumban és ez a belga cég 11. üzembe helyezett gépe a világon.

Ezen átalakítások és beruházások következtében javult az üzemen belüli logisztika, megszűnt a korábban szűk kapacitás és felgyorsult az alapanyag előkészítés folyamata. Már most észrevehető, hogy az új rendszernek köszönhetően az üzem jelentős munkaerő megtakarítást ért el, a kibocsájtott termékek minősége javult. A javítóanyag környezetbarát és költséghatékony.

 

Az üzem egy másik része is megújult, hiszen a hőenergiát biztosító kazánházat is korszerűsítették. Bár a MÁTRAPARKETT a kezdetektől fogva megújuló energiaforrásokat használt, hulladék fát és erdei aprítékot, de a hatékonyság emeléséhez automatizálásra volt szükség. A meglévő kazánházban modern vezérléstechnikát építettek be. Így kevesebb elektromos energiát használ a cég, kevesebb fűtőanyagra van szüksége. A korábbi négy kazánfűtő helyett egy fővel és távfelügyelettel is vezérelhető a rendszer. A kazánház gépészeti felújítását a BIOLINE Kft. végezte.

 

A két beruházás önerőből valósult meg, összértéke eléri a kb. 130 millió forintot.

 

A megnyitó ünnepség a Mátraparkett csarnokai közül a klimatizáló térben volt, melynek szerepe, hogy a szabad térről beérkező alapanyag átvegye a gyártótér hőmérsékletét és páratartalma alapján beálljon a fa megfelelő nedvessége tulajdonképpen a leendő lakószobai körülményekre. Így nagyon kellemes volt a klíma kabát nélkül is az eseményhez.

 

 

Az ünnepséghez Szádeczky Kornélia, az Egererdő közjóléti és turisztikai előadója kérte fel a az avatás szereplőit: dr. Jung Lászlót, az Egererdő Zrt. vezérigazgatóját, Trombitás Zoltánt, a Mátraparkett Gyáregység igazgatóját és Horváth László országgyűlési képviselőt.

 

 

Dr. Jung László emlékeztetett arra, hogy a Mátraparkett 1990-ig több más céggel közös vállalat volt, melyek az alapanyagot adták a termeléshez. Az Egererdő így az akkori Felnémeti Fűrészüzeméből szállított be fűrészárut, de Petőfibányán, Gyöngyösön, Recsken, Szilvásváradon is voltak kisebb fűrész-, illetve fagyártmányüzemek. A parkettagyárban pedig készül a jól eladható mozaik, lamella és csaphornyos parketta. A '90-es évek elejei privatizációkkal a parketta üzemen kívül minden más faipar "elment" az Egererdő-től. Így a parketta alapanyagot a továbbiakban csak idegenből lehetett beszerezni. Majd jött a 2008. végi válság, s az építőipar "padlót fogott", ami nagyon kellemetlenül érintette a parkettagyárat. 2010-től az Egererdő vezetése a Parkettagyárral közösen kibontakozási, termékszervezet váltási utat keresett, valamint racionalizációba fogtak. Cél a stabilitás, kiszámíthatóság, nyereséges gazdálkodás. A beruházás (kazán és parkettaüzemi részek együtt), amit most átadnak, mintegy 130 millió Ft-ba került. Viszonyításként az Egererdő Zrt. 2016-ban összesen mintegy 700 M Ft-ot ruház be. A parkettagyár az árbevételben kb 15%-ot jelent, tehát jelentős. Végül megköszönte a hozzáállását minden kolléganőjének és kollégájának, aki részt vett ebben a munkában.

 

Ezt követően Trombitás Zoltán a gyáregység igazgatója köszöntötte a vendégeket. Fontos nap ez a Parkettagyár életében, hiszen e beruházások hosszú távon befolyásolják az itteni munkát, annak sikerét. A kazánházi rekonstrukciótól azt várja, hogy annak működési költségei sokkal kedvezőbbek lesznek, mint korábban. A csarnoki technológiai átrendezés által bővült a kapacitás, sőt javult a termék minőség. Köszönetet mondott a kollektívának kitartásukért, munkájukért. Megköszönte az Egererdő Zrt. vezetésének, hogy bíztak és bíznak a Parkettagyárban. A beruházásban részvevő vállalkozásoknak is megköszönte munkájukat. Különösen a Cattinair (Cattin Filtration) cégnek képviselőjének Zilai József úrnak, akik a porelszívást építették át az új elrendezéshez az első fázisban. A Bioline Kft-nek Kéri László úrnak és munkatársainak köszönte a kiváló kazán rekonstrukciós munkát. A PAR-FILLER gép szállítójának a CSP Engineering cég ügyvezetőjének Jan Peeters úrnak is az együttműködést. Reméli, hogy eredményesek lesznek és újabb beruházásokra is sor kerül majd.

 

Végül saját kérésére harmadikként szólalt fel Horváth László országgyűlési képviselő. A köszöntés mellett köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt ebben a folyamatban. Mindig a biztonságra törekszünk, melynek egyik legfontosabb eleme a munka, a munkahely biztonsága. Gyöngyösön és környékén nagyon sok olyan esemény van, ami a helyben lévők, közösségek, családok biztonságát tudja garantálni. Örül azoknak a gazdasági szereplőknek, melyeknek tetszik ez a vidék. Jöjjenek továbbra is. Nagyon meg kell becsülni azokat a szereplőket, melyek nem csak jó, de rossz időben is itt voltak. Különösen meg kell becsülni azokat a fejlesztéseket, melyek a helyi adottságokból, tudásból táplálkoznak. Ezek a legstabilabb kezdeményezések. Itt a Mátra lábánál szervesen illeszkedik a gazdaságba ez az üzem. A helyi természeti kincsből szerzi az alapanyagát, hagyománya van, helyi tudása, tapasztalata van. Maradjanak sokáig a parketten! Ez a svédpadló soha ne fogjon padlót!

 

Az avatóbeszédek után a részvevők átmentek a kazánházba, ahol a Kolbach kazán maradt, viszont annak minden kiszolgáló berendezését felújították, kicserélték, vezérlését modernizálták. Midezen munkálatokat Kéri László ismertette.

A hőtermelés és hőelosztás valamennyi elemét cserélték, illetve felújították. A csaknem 30 éves KOHLBACH 3500 kW kazán tüzelőanyag beadagoló rendszerét, a tűztéri falazat egyes részeit, a hidraulikusan  mozgatott mechanikákat, a motorokat, a műszereket és a vezérlést is cserélték. A kazán védelmét önálló kazánkör kiépítése erősíti. Az új tűzvezető program állandó kezelő nélküli üzemet tesz lehetővé a GSM alapú távfelügyelet kialakítása után. A megtermelt hőenergiát elosztó valamennyi szivattyú, szelep, és műszer cseréje után elmondható, hogy a legtöbb villamos-meghajtás fokozatmentes. A fejlesztések révén jelentős önköltség csökkenés lesz: az élőmunka ráfordítás kevesebb, mint a felére csökken, a tüzelőanyag felhasználás 35-40%-kal lesz kevesebb, míg a villamos energia fogyasztás a negyedére esik. A takarékosságon túl fontos, hogy az üzembiztonság is megerősödött. Ezt a szép munkát a BIOLINE Kft.  végezte el, melynek vezetője a Biohő Kft-hez hasonlóan Kéri László.

 

A kazánház után átmentünk a gyártó csarnokba, ahol Horváth László országgyűlési képviselő ünnepélyesen elindította az új PAR-FILLER felületjavító és felületkitöltő gépet.

 

 

E technika lényege, hogy minden beérkező svédpadló alapnyagaot beszkennel, felismeri annak minden hibáját, majd a kitöltő fej automatikusan a hibahelyek fölé áll (menet közben!), és feltölti a hibákat. Gyors és pontos eljárás. Az így javított alapanyagot azután félreteszik, hogy a kitöltőmassza megkössön, majd pontos méretre csiszolják végül következhet az új, nagy teljesítményű többfejes WEINIG marógép.

 

 

Így lényegesen nagyobb hatékonysággal lehet gyártani a manapság divatos rusztikus tölgy svédpadlót, mint korábban.

 

 

Itt pedig a beruházás avatásának 31 fotója tekinthető meg a kapcsolóra vagy a képcsoportra kattintással:

 

Forrás: Egererdő Zrt. Mátraparkett és a helyszíni élmények
Szerkesztette és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.