FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-23

Életeket menthet a tisztább fűtés

Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés, égetés okozta levegőszennyezés. A megoldási lehetőségekről volt "Tiszta fűtés" címmel 2016. november 22-én nemzetközi konferencia. (+ MM szösszenet)

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A konferenciát Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szervezte a Levegő Munkacsoport a német Deutsche Umwelthilfe és a Dán Ökológia Tanács közreműködésével.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében. Gyerekeink élethosszát átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet már 2010-ben kimutatta, hogy a kisiskolások 30 százaléka szenvedett olyan légúti megbetegedésben, amely közvetlen kapcsolatba volt hozható az elavult lakossági fűtési berendezésekkel, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, a hibás fűtési technikákkal.

 

Fotó: Francz Ilona

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vizsgálatának megállapítása szerint napjainkra a légszennyezés fő előidézője, az hogy a lakosság széles rétegei fát, lignitet, barnaszenet, illetve hulladékot égetnek. Ezeknek a környezetre kifejezetten káros égetéseknek az aránya jelentősen növekedett az elmúlt években. Míg 2000-ben a lakossági fűtésből származó egészségkárosító részecske-kibocsátás (PM10) az összkibocsátás 24 százalékát tette ki, 2013-ra ez az arány 45 százalékra nőtt. Ezen belül pedig az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért volt felelős a lakossági égetés. A környezeti és egészségi szempontból rendkívül ártalmas tüzelőanyagokat gyakran elavult berendezésekben, nem megfelelő tüzelési technikával égetik el, ami tovább fokozza a károsanyag-kibocsátást. Gyakran fordul elő, hogy nyílt téren égetnek avart vagy hulladékot. "A szilárd tüzelőanyagokkal történő égetés sokkal többe kerül a társadalomnak, mint amennyit ezeknek az anyagoknak megvásárlói fizetnek. Egy fával fűtő átlagos magyar háztartásnak (amennyiben legálisan veszi a fát) a tűzifa évente mintegy 250 ezer forintjába kerül, ha viszont az emiatti légszennyezés okozta megbetegedések és halálozások költségeit is hozzáadjuk, akkor ez az összeg a legszerényebb számítások szerint is 500 ezer forintot tesz ki. A lignit esetében pedig a vásárláskor kifizetett összeg 150 ezer forint, a valódi költség viszont 650 ezer forint. A műanyag és egyéb hulladékok égetése - ami egyébként jogszabályokba ütköző cselekmény - még ennél is sokkal többe kerül a társadalomnak" - fejtette ki Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke.

Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent a szálló por (PM10 és PM2,5) szennyezettség. Ennek hátterében elsősorban a nagy ipari és energetikai kibocsátók légszennyezés csökkentése áll, mely jogilag és technológiailag jól szabályozott terület. Napjainkban - bár a köztudatban nincs benne - a szállópor szennyezettség kétharmad részben a lakossági fűtésből ered. Hazánkban a lakossági tüzelő berendezések kibocsátása még nem szabályozott, erre kötelezettségünk az Európai Uniós szabályozás alapján a 2020-as évek elejétől lesz. A környezetvédelmi tárca fontos feladatának tekinti a lakossági tüzelési módokkal kapcsolatos tudatformálást, ezért indította a "Fűts okosan" kampányt. A kampány célja megismertetni a szélesebb lakosságot a légszennyező fűtési módok egészségügyi veszélyeivel, felhívni a figyelmet a helyes fűtési technikákra és a hulladékkal való tüzelés veszélyeire. A kampánynak része a nyomtatott és elektronikus médiában való megjelenés: kisfilm, rádió spotok, plakátok, újsághirdetések és riportok formájában.

Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője szerint a felméréseik azt mutatják, hogy a rossz fűtési szokások elsősorban az ismerethiány és a felelőtlenség következményei, bár helyenként kétségkívül hozzájárul a lakosság rosszabb anyagi helyzete is.

"A részecskeszennyezés nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez is" - hívta fel a figyelmet Axel Friedrich, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség "Környezet, Közlekedés és Zaj" Főosztályának korábbi vezetője. "Az északi félteke országaiban kibocsátott kormot ugyanis a szél elviszi az Északi-sarkvidékre és a gleccserekre, ahol leülepszik, így a fehér jég és hó szürkévé válik, és sokkal inkább elnyeli a hőt. Az Északi-sarkvidék állandó jégtakarója mára már 94 százalékkal csökkent a 40 évvel ezelőttihez képest."

Patrick Huth a Deutsche Umwelthilfe projektvezetője elmondta, hogy a lakossági fűtés Németországban is a részecskeszennyezés fő forrása. Bár elvben szigorú előírások vonatkoznak a kályhákra és kazánokra, túl sok a kiskapu. Például - hasonlóképpen, mint az az autók esetében történik - a gyári tesztek alapján kimutatott adatok sokszor köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Mivel a probléma minden országot érint, nemzetközi összefogás szükséges a megoldására. Ezért is indított közös kampányt "Tiszta fűtés" címmel több civil szervezet az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával. Egy ilyen kampány szükséges azért is, mert nagyon erős a lakossági tüzelőberendezéseket gyártók lobbija, amely azt állítja, hogy jelenleg nem létezik gazdaságos technológia a szennyezés megszüntetésére. Ezzel szemben például a konferencián több előadás is arról szólt, hogy léteznek kifizetődő módszerek a lakossági tüzelés okozta károk jelentős csökkentésére.

Forrás: kormany.hu FM Sajtóiroda

Kapcsolódó:

 

2016-ban is folytatódik a FŰTS OKOSAN! társadalmi célú kampány FATÁJ 2016-10-24

E cikkből részletesen megismerhető a "Fűts okosan" kampány.

 

Észrevétel:

 

Ez érdekes, hiszen a biomasszával - ami ismereteim szerint pl. Magyarországon többnyire fát jelent - hőenergia, sőt elektromos energia előállítása CO2 nulla potenciálúnak és kifejezetten kívánatosnak számít. Számos ilyen projekt, működő üzem ismert. A hazai fakitermelés erdei apadék részaránya éppen azért csökkenhetett az elmúlt 20 évben, mert megszületett a koronaapríték piaca az e terméket befogadó fűtőművek által. Ugyanakkor a fakitermelés választékösszetételében a kereslet és ehhez kötődő árváltozások által megnőtt a tűzifának értékesített hengeresfa részaránya. A faiparban mára gyakorlatilag nincs hulladék, hiszen a gyártási fa melléktermékekből semmi sem megy a hulladék lerakókba, hanem termékként értékesítik az üzemek vagy a falemezgyáraknak, vagy fűtési célra, illetve önmaguk használják fel az üzem fűtésére vagy technológiai hő előállítására.

S mindez a környezettudatosság és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében örömteli és támogatott folyamat.

Most pedig beszámolót olvashattunk egy konferenciáról, ahol sok egyéb mellett a lakossági fával fűtést szinte elátkozzák. Továbbá arról értesülünk, hogy a 2020-as évek elejétől a lakossági tüzelő berendezésekre valamilyen EU szabályozás alapján Magyarországon is megjelenik majd a szigorkodás. Igaz, a német előadó szerint náluk már most vannak elvben ilyen előírások, de ez náluk még nem vezetett sok eredményre.

Ki tudja mihez fog vezetni ez a folyamat 10-20 év alatt. Minden esetre a tűzifa és általában a fűtési, energia célú fa eladóknak és felhasználóknak érdemes lesz erre odafigyelniük, sőt netán bekapcsolódni e folyamatba, nehogy egyszer csak felkészületlenül érje ezen vállalkozói és lakossági kört valami meglepetés.

Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.