FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-11-10

Porrobanás volt a FALCO-nál

A FALCO Zrt. üzemi területén 2016. november 7-én a forgácslap üzemhez tartozó, külön ezt a célt szolgáló tűzvédelmi silóban porrobbanás történt, melynek következményeként rövid időre tűz keletkezett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ennek oltását a vállalat önkéntes műszaki mentőegysége megkezdte. A rendszerbe beépített tűzvédelemi rendszerek automatikusan működésbe léptek. Aktiválva lettek továbbá az érintett területek kézi oltó rendszerei is. Az oltás a riasztásra kiérkezett Katasztrófavédelem helyi és környékbeli egységeinek segítségével lezárult.

 

Sem a dolgozókat, sem a lakosságot nem veszélyeztette a robbanás, személyi sérülés nem történt. Hibátlanul működtek a tűzvédelmi berendezések, így a porrobbanás a külön ezt a célt szolgáló tűzvédelmi silóban keletkezett és a vállalat tűzvédelmi egysége haladéktalanul megkezdte a tűz oltását. A tűz oltásával kapcsolatosan sem a levegőbe, sem a gyár csapadékelvezető árkaiba egészségre káros illetve veszélyes anyag nem került.

Forrás: FALCO Zrt.

 

Az ombudsman a Falco Zrt.-nél bekövetkezett robbanás körültekintő kivizsgálását kéri

 

A szombathelyi Falco Zrt.-nél november 7-én bekövetkezett robbanás és az ezt követő tűzeset mindenre kiterjedő vizsgálatát kéri a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint annak tisztázására törekszik, hogy a hatóságok mindent megtettek-e a Falco Zrt. működésével kapcsolatban felmerült aggályok orvoslására.

 

A Falco Zrt. hétfői közleménye szerint reggel a forgácslapüzemhez tartozó tűzvédelmi silóban történt porrobbanás, amelynek következményeként rövid időre tűz keletkezett. Az automata tűzvédelmi rendszerek jól működtek, az oltást a vállalat önkéntes műszaki mentőegysége kezdte meg és a katasztrófavédelemmel közösen fejezték be - tették hozzá. Leszögezték: sem a dolgozókat, sem a lakosságot nem veszélyeztette a robbanás, nem sérült meg senki, sem a levegőbe, sem a gyár csapadékelvezető árkaiba egészségre káros, illetve veszélyes anyag nem került.

 

Szabó Marcel szerdai közleményében megjegyezte: közvetlenül ugyan senki sem sérült meg, ám a robbanás és az azt követő tűz a környéken élők egészségével kapcsolatos további kockázatokat is felvethet. Ipari balesetek kivizsgálásakor szerinte szükségszerűen fel kell vetődnie, hogy az érintett gazdasági és hatósági szereplők működésük során az elvárható mértékben alkalmazták-e a környezetvédelem alapvető elveit, az elővigyázatosság és a megelőzés elvét.

 

A jövő nemzedékek szószólója hangsúlyozta, az üzem jövőbeli működését úgy kell szabályozni, hogy a hasonló belesetek elkerülhetők legyenek, a szabályok betartásával pedig garantálni tudják a gyár környezetében élők egészséges környezethez való alkotmányos jogát. Emlékeztetett arra, hogy a gyár közelében élő polgárok és az ott működő vállalkozások visszatérő panaszai alapján az ombudsmani hivatal által korábban lefolytatott vizsgálatok is felvetették, hogy a faipari cég a gyártási folyamatok során a jogszabályok által megkövetelt legjobb elérhető technikát alkalmazza-e.

 

A kétségeket szerinte megerősítették azok az értesülések, amelyek arról szólnak, hogy a cég más országokban működő üzemeiben már évekkel ezelőtt elvégezték a környezetterhelés számottevő csökkentését eredményező műszaki fejlesztéseket, Szombathelyen viszont ezeket össze kívánják kötni a gyártókapacitás jelentős bővítésével. Ennek kapcsán viszont az ombudsman felvetése szerint tisztázni kell, hogy a potenciális fajlagos szennyezőanyag-kibocsátás remélt csökkenését nem mérsékli-e vagy oltja ki a kapacitásnövelés ellentétes hatása.

 

Az MTI érdeklődésére Egyed László, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta: tűzvizsgálati eljárást indítottak, amelynek lefolytatására 35 nap áll rendelkezésükre, ennek eredményéről írásban értesítik a céget.

 

A Falco Zrt. idén augusztusban jelentette be, hogy nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre szombathelyi üzemében, amelynek során 2017 szeptember végéig egy teljesen új, korszerű szárító- és szűrőberendezést szerelnek fel. A beruházáshoz szükséges építési engedélyt október 20-án kapták meg, október elsejétől pedig már működik az a 65 millió forintért a gyár területén létesített mérőállomás, amely folyamatosan méri és regisztrálja a gyár kibocsátását.

 

Lapértesülések szerint a vállalat újabb, jövőbeni kapacitásbővítésre vonatkozó kérelmét elutasította a megyei kormányhivatal, ugyanakkor a cég legmodernebb laminálási technológiával működő új felületkezelő üzemét a tervek szerint november 22-én adják majd át. Jelenleg 250 embert foglalkoztatnak Szombathelyen.

 

Forrás: MTI

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.