FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-10-04

Ha minden marad a régiben, nem lesz min aludnunk

Nem csak az építőipart, a mezőgazdaságot, vagy az autóipart sújtja a munkaerőhiány, de a faipari ágazatot is. Több ezer emberre lenne szükség ugyanis a szektorban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Stulwerk Kft előadótermi bútorai a CERN-ben.

Gyártás-előkészítő mérnökből minden üzemben hiány van, de nagy igény volna asztalosra és kárpitosra is. A végzett diákok hatoda pedig külföldön próbál szerencsét. A cégek nyitottak a tanműhelyek kialakítására, de támogatás híján falakba ütköznek.

 

Pár héttel ezelőtt egy egyszerű sarokpolcot szerettünk volna rendelni az egyik áruháztól. Ám a cég egy hónapra vállalta el a munkát. Ha ennyi időre van szükség egy szimpla bútor elkészítésére, mennyi időbe telik kivitelezni egy konyhaszekrényt? Adódhat-e a hosszú várakozási idő a munkaerőhiányból? A kérdésre egyszerű a válasz: sajnos igen. 

 

Aggasztó méreteket öltött ugyanis a hiány a faipari ágazatban is, több ezer ember tudna elhelyezkedni a szektorban, leginkább felső vagy középfokú szakképesítéssel rendelkező mérnökre, technikusra volna szükség - tudtuk meg Cselényi Krisztinától, a Bútorszövetség főtitkárától. Mint mondta, sokkal többen vállalnak külföldön munkát, mint amennyien végeznek az egyetemen vagy a technikusi képzéseken.

Hogyan orvosolható a probléma?

A szakember véleménye szerint az utánpótlást három módon lehetne megoldani. Egyrészt átképzéssel szakmunkásokat, betanított munkásokat lehetne kinevelni, másrészt ráférne egy népszerűsítés is a szakmára, harmadrészt pedig a béremelés csábíthatná haza a külföldön szerencsét próbáló szakembereket. Ám mindenképpen szükség volna arra is, hogy az iparág olyan jövőképet mutasson a fiataloknak, mely szerint érdemes és van miért Magyarországon dolgozni. Tapasztalataik szerint a végzettek mindössze fele vállal ugyanis munkát itthon - hangsúlyozta Cselényi Krisztina.

A kivándorlással kapcsolatban a Bútorszövetség főtitkára tényszerű adatokkal azonban nem tudott szolgálni, mivel a kormány már két éve nem biztosít forrást a szakmai kutatásukra. Hiába pályáztak ugyanis a kabinetnél támogatásra, anyagi segítség nem érkezett.

 

Ha nincs forrás, nincs semmi

Wilheim Gábor Magyarország vezető bútorgyártójának ügyvezető igazgatója és a szövetség elnöke szerint nemcsak asztalosból van kevés, de cége kárpitosból és varróból is hiányt szenved. A Kanizsa Trend Kft. vezetője abban látná a megoldást, ha a duális képzés kapcsán a kormány több pénzt és energiát fordítana a cégeken belüli képzőműhelyek felépítésére. Habár a faipari vállalatok felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, forrás híján azonban falakba ütköznek.

Babanecz Csaba is a tanműhelyekben látja a vállalkozások munkaerő-problémájára a megoldást. A BKSZC-Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola gyakorlati oktatás vezetőjének tapasztalatai szerint főleg a nyugat-magyarországi cégek szenvednek a szakemberhiánytól, mivel a végzett diákok Ausztria felé kacsintgatnak. Véleménye szerint, ha a cégeknek lehetőségük lenne a vállalkozáson belül kinevelni és oktatni a diákokat, akkor sikeresen maguknál tarthatnák a munkaerőt.

A szakiskolában egyébként öt új faipari osztály indult, és szó sincs arról, hogy ne lenne érdeklődés a szakma iránt. Babanecz úgy látja, annak ellenére, hogy az asztalos hiányszakma ma Magyarországon, a képzés kitermeli a megfelelő létszámú munkaerőt, a helyeket azonban nem töltik be. A probléma a végzett diákok körében abból adódik, hogy a tapasztalatok szerint felük leérettségizik vagy technikusi képesítést szerez, ám akik nem tanulnak tovább, azoknak a harmaduk egy-két év itthoni munka után, külföldön keres állást. A cégek általában jó bérezéssel kecsegtetik a fiatalokat, ám egyes vélemények szerint képzettségükhöz képest eggyel lejjebb lépnek a feladatkörben. A leérettségizettek nagy része pedig egyetemen tanul tovább. Habár óriási a kereslet a faipari mérnökökre, kevesen vannak az országban.


Stulwerk bútorok Esztergomban

Nem akarnak kétkezi munkát végezni

Ám a legfőbb problémát igazán az jelenti, hogy az a generáció, amelyik szakiskolába menne, egészen más világban él - értékeli a helyzetet Wilheim Gábor. A fiatalok ugyanis nem kaptak példát azzal kapcsolatban, hogy kétkezi munkából éljenek meg. Nem hajlandóak ugyanis beállni egy olyan nagyvállalati struktúrába, ahol megmondják nekik, mit kell csinálniuk, hogyan kell dolgozniuk. A fiatal generációnak nem áll szándékában kétkezi munkából megélni. És ez nem csak a bútoriparra igaz - vont mérleget a szakember.

 

Forrás: mno

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.