FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-09-21

Bútoripar: az ágazat hasít, de a bérek vánszorognak

Tavaly a bútoripar adta Románia teljes exportja 7 százalékát, ám hiába a fejlődés, az ágazati bérek 620 lejjel maradnak el az országos átlagtól. Tíz éve még csak 303 lej volt a lemaradás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mintegy 3000 faipari cég működik Romániában a pénzügyminisztérium adatai szerint, ezek összesített tavalyi árbevétele megközelítette az 5 milliárd eurót, a bruttó hazai termék 3 százalékát. A fás vállalatok még jobban teljesítettek az export terén, a teljes kivitel 7 százalékát adták. A bútorgyártás súlypontja egyértelműen a Kárpátok ívén belül van, a harminc legnagyobb cég közül 23 erdélyi.

 

A listavezető a nagybányai Aramis, amelynek tavalyi forgalma 148,3 millió euró volt. A máramarosi cég nagyrészt külföldre dolgozik, a legnagyobb belföldi tőkéjű exportőrnek számít. Az alkalmazottak számának tekintetében szintén az Aramis vezeti a mezőnyt, 3240 embernek ad munkát. A második legnagyobb bútorgyártó a Kolozs megyei Zsukménesen működő Ecolor, 65 millió eurós 2015-es árbevétellel, a harmadik pedig a borkúti (Máramaros megye) Taparo 63,6 millió euróval.

 

Az ágazaton belül akkora az erdélyi dominancia, hogy a legnagyobb regáti cég, a Prahova megyei Lemet csak 13-ik a maga 24,2 millió lejes forgalmával. A legtöbb nagyvállalat, szám szerint négy, Szatmárban működik, Arad, Bihar, Kolozs és Máramaros három-három céggel szerepel a listán.

 

Egyetlen székelyföldi cég az első 30 között

Némileg meglepő módon az első 30 között egyetlen székelyföldi cég van, a csíkszeredai Iris Service, mely 16,6 milliós forgalmával a tizenhetedik a rangsorban. Bagoly Miklós Levente, faipari vállalkozó, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (Asimcov) elnöke szerint ez az ágazat régióbeli specifikumának tudható be.

 

"A volt rendszerben létesült nagy bútorgyárak közül egyedül az udvarhelyi Famos maradt meg, a szentgyörgyi és a szeredai befuccsolt. 20-80 fős üzem ellenben sok van, ami részben előny, részben hátrány. Az előnyt az jelenti, hogy ezek a vállalkozások rugalmasak, jobban tudnak alkalmazkodni a piaci igényekhez, mint a nagyok. A termelékenység szempontjából ellenben a nagyvállalatok vannak előnyben, mivel a sorozat növekedésével a termelékenység is nő" - nyilatkozta a Maszolnak a háromszéki üzletember.

 

A bérek lemaradnak az országos átlagtól

Az elmúlt években a bútoripar teljesítménye és az export volumene folyamatosan nőtt, s ezekkel párhuzamosan a bérezés is javult. 2007-ben 638 lej volt a nettó átlagbér a bútoriparban, ami napjainkra megduplázódott, 1330 lejre nőtt. Ez látványos fejlődés, ám az ágazati bérszínvonal még mindig messze van az országos átlagtól, sőt, a lemaradás nagyobb, mint 10 évvel korábban. Akkor 303 lejjel kerestek kevesebbet a bútoripari dolgozók az országos nettó átlagfizetésnél, míg jelenleg 620 lejjel vannak hátrányban.

 

Bagoly Miklós Levente szerint az ok a termelékenységben keresendő, ami a bútoripar esetén alacsonyabb, mint más iparágakban. Bár termelékenység tekintetében a bútorgyártás sosem veheti majd fel a versenyt az informatikai szektorral, a helyzet javulhatna, ha a cégeken kisebb volna az adóteher, ami elősegítené a technológiai fejlesztéseket.

 

Forrás: maszol.ro

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.