FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-09-13

Uniós jóváhagyás a magyar EUTR rendszer működéséhez

Az uniós elvárásoknak való megfelelést a Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának hivatalos honlapján megjelent tájékoztatás is egyértelműen megerősíti.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A faanyag kereskedelemi lánc ellenőrzési rendszerének kiépítését az Európai Unió Bizottsága kötelezettségszegési eljárás keretében kérte számon Magyarországon. Az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében ki kellett építeni egy hatékony ellenőrzési rendszert, amelyet a NÉBIH működtet a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek közreműködésével, azzal a céllal, hogy csak jogszerű fakitermelésből származó faanyagok kerüljenek kereskedelmi forgalomba hazánk területén.

 

A NÉBIH kidolgozta az ellenőrzési rendszer elemeit, végül 2016. június 27-én elfogadta és honlapján is közzétette a hazai faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzésére vonatkozó 2016. évi ellenőrzési tervét. Hazánk ezzel az utolsó kötelezettséget is teljesítette, amelyet az uniós jogszabályok végrehajtása érdekében a Bizottság határozott meg a kötelezettségszegési eljárás során.

 

Az uniós elvárásoknak való megfelelést a Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának hivatalos honlapján megjelent tájékoztatás is egyértelműen megerősíti. Ezt követően a NÉBIH feladata a közzétett ellenőrzési tervben foglaltak mielőbbi, hatékony végrehajtása, és az eredményekről a nyilvánosság, valamint a Bizottság rendszeres tájékoztatása.

 

Tájékoztatás a nyomtatványtömbök beszerzésével és felhasználásával kapcsolatban

 

A nyomtatványboltokban az adószámmal rendelkező gazdasági szereplők mellett az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek is jogosultak az EUTR követelményeknek is megfelelő Szállítójegy, Műveleti lap és Pótlap nyomtatványok megvásárlására. A számlán a vevő adataiként így a nyomtatványokat megvásárló magánszemély neve, címe és adóazonosító jele szerepelhet, illetve a számlán megjelenik a tömbhöz tartozó sorszámtartomány is. A vonatkozó jogszabály erről szóló bekezdései a cikk végén olvashatók.

A nyomtatványtömb felhasználásával kapcsolatban a nyomtatvány kiállítására jogosult személynek haladéktalanul bejelentést kell tennie, mind a tömb megkezdése előtt, mind annak befejezését követően.  A szükséges adatok elektronikus úton adhatók meg, Műveleti lap és Pótlap esetén itt, Szállítójegy esetén pedig ezen a linken.

 

"26/2016. (IV. 11.) FM rendelet a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól

11. § (1) A műveleti lapot és a szállítójegy nyomtatványt (a továbbiakban együtt: nyomtatvány) - a 13. §-ban meghatározott kivétellel - folyamatos sorszámozással, az adott sorszámtartományba illeszkedő sorszám kihagyása vagy ismétlése nélkül, nyomdai úton vagy nyomtatványkiállító programmal kell előállítani.

(5) A nyomdai úton előállított nyomtatvány értékesítéséről kibocsátott számlán fel kell tüntetni

a) az értékesített nyomtatvány megnevezését és sorszámtartományát az első és az utolsó sorszám megjelölésével, továbbá

b) a nyomtatvány beszerzőjének adószámát vagy adóazonosító jelét.

 

12. § (1) A faanyag kereskedelmi lánc azon szereplője, aki az Evt. 90. §-a, illetve 101. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja alapján a 11. § (1) bekezdésében meghatározott nyomtatvány kiállítására jogosult, - elkülönítve egymástól a műveleti lapot és a szállítójegyet - sorszám szerinti bontásban nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a nyomtatvány:

a) sorszámtartományát az első és az utolsó sorszám megjelölésével,

b) nyomdai úton előállított nyomtatvány esetén a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát és beszerzésének időpontját, továbbá

c) az első és az utolsó felhasználás időpontjának megjelölését.

(2) Nyomdai úton előállított nyomtatvány felhasználása esetén a nyomtatvány kiállítására jogosult személy az (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott adatokat a nyomtatványtömb felhasználásának megkezdése előtt, valamint a nyomtatványtömb felhasználásának befejezését követően haladéktalanul, az erdészeti hatóságnak elektronikus úton bejelenti."

 

Forrás: NÉBIH EI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.