FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-15

Noé bárkája - fából - életnagyságban!

Noé bárkájának a másolata lett a legnagyobb favázas épület a világon, amelyet modern fafeldolgozási módszerekkel építettek: 155 m hosszú, 26 m széles és 28 m magas!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Noé bárkájának az építése 2016. július 7-én fejeződött be. A Colorado Timber Frame az egyedüli vállalat, amely képes volt egy ekkora favázat megtervezni és létrehozni egy kis vízszintes szalagfűrész és egy ácsipari CNC gép segítségével.

A Noé bárkája projekt elismerten a legnagyobb favázas szerkezet: az építéséhez 7.300 köbméter fára volt szükség. A másfél focipálya hosszúságával a Bárka bibliai mérete megegyezik 500 standard teherautóval, három szinten vannak kiállítások, a legfelső szinten pedig van egy 1.500 férőhelyes étterem. A bárka (napi!) 10.000 látogató befogadására alkalmas, de a szervezők úgy tervezik, hogy csak 3000 személy lehet bent egyszerre, amikor a Bárka nyitva van a nyilvánosság előtt.

A 100 millió dolláros projekt kb. másfél év alatt készült el. Az építési határidő betartása érdekében a Colorado Timber Frame további segítséget vett igénybe, és áttért a három műszakos munkarendre heti 6 napban egy egész évre. 25 alkalmazott a denveri műhelyben dolgozott a szerkezeti elemek kialakításán, míg további 10 munkás a helyszínen dolgozott Kentucky-ban a favázas projekt összeszerelésén 75 Amish ácsmesterrel együtt, akik segítettek a munkában.

Az egyedülálló épület megépítéséhez két modern faipari technológia került felhasználásra. Először is a Wood-Mizer LT15 szalagfűrész, ami a fafeldolgozó cég legkisebb gépe. A fűrészgép 60 cm x 60 cm-es és 12 m hosszú gerendákat tud fűrészelni, amelyekből elég sok volt szükséges a bonyolult szerkezethez. A gerendák többségét ezután egy K2I Hundegger CNC gép vette át további megmunkálásra. Ez a gép készíti el a nútolásokat és a csap vágásokat, valamint a fúratolásokat, a különféle szükséges bevágásokat, és bármilyen szerkezeti kialakítást, amelyek a további faelemek vagy az acéllemezek illesztéséhez szükségesek. Volt még egy másik Wood-Mizer LT40 mobil fűrészgép is az építés helyszínén, amelynek az volt a célja, hogy az épitkezés területén méretre vágja a faanyagot, ha arra szükség volt.

A bárka egyik legimpozánsabb eleme faipari szempontból a 15 méteres rönkökből álló középső blokk, amelyek közül sok oszlopnak 1 méteres átmérője van alul. Az itt felhasznált rönkök 30%-a Engelmann luc, amelyeket az USA-ba időközben behurcolt invazív bogár károsítók pusztítottak el, kitermelésükkor már elhaltan álltak.

A vidámpark Bárka részlege 2016. július 7-én lett megnyitva a nyilvánosság részére Williamstown-ban, Kentucky-ban. A várakozások szerint legalább egymillió személy fogja meglátogatni már az első évben.



 

Forrás: faipar

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.