FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-04

Átadták az erdei vasutat a Márianosztra és Nagyirtás közötti szakaszon

Újjáépült Magyarország legvadregényesebb hegyvidéki erdei vasútja a Börzsönyben. A Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, csaknem 7 km hosszú pályaszakaszt új állomás- és fogadóépületek, illetve vasúti járművek teszik turisztikai célállomássá.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A beruházás kiemelt uniós pályázati összegből, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásából, valamint az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásaiból valósult meg.

 

A felső állomás Nagyirtáspusztán.

 

 

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében a természeti és kulturális értékek fenntartásának, a közösségi élet fellendítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. "A környezet adta lehetőségeket ki kell használni, erre a Börzsönyben rengeteg lehetőség rejlik. A kisvasút-hálózat fejlesztésén túl a közeljövőben tervezzük további kerékpározható utak építését, a pálos kolostor felújítását, valamint a turistaház-hálózat fejlesztését is" - tette hozzá a vezérigazgató.

"A teremtett világ szépségét meg kell őrizni, ugyanakkor tovább is kell gazdagítani azt" - fogalmazott beszédében Dr. Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője. A politikus felhívta a figyelmet az ember és a természet elválaszthatatlan kapcsolatára, majd kiemelte az idegenforgalom fejlesztésének szükségességét, ami a helyi lakosok számára a legfőbb megélhetést biztosítja.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a magyarországi kisvasút-hálózat egyedülálló nemzeti örökség. A Szob-Nagybörzsöny vonal összehangolásával hazánk leghosszabb kisvasút-hálózata jött létre, elősegítve a régió környezetbarát közlekedésének fejlesztését.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában megvalósult, Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, 6477 méter hosszú, keskeny nyomtávú erdei vasút felújításával megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között. Az 1,1 Md Ft-ot meghaladó értékű fejlesztéshez az EU kiemelt pályázata 600 M Ft, a Földművelésügyi Minisztérium 300 M Ft összegű támogatást nyújtott, amit az erdőgazdaság a saját forrásaival egészített ki.

 

 

A beruházás során kiegészítették és megerősítették a vasúti pálya földművét, elkészültek a vízelvezetést biztosító műtárgyak, új ágyazati kőrétegre új sínpár került. Akadálymentes peronok, kitérők épültek a megállóhelyeken. Zöldmezős kivitelezésben készültek el az állomás- és fogadóépületek Márianosztrán és Nagyirtáspusztán. Az új, célzottan a pályára tervezett gördülőállományt egy személykocsi, egy korszerű diesel motorkocsi, majd később egy zéró helyi kibocsátású elektromos motorkocsi fogja alkotni.

 

 

Az új pálya műszaki tartalma, vonalvezetése és tájesztétikai értéke egyaránt különleges. A 203 méter szintemelkedés, a 32 ezrelék átlagos, valamint a 46 ezrelék legnagyobb lejtés igazi kuriózum. A nyomvonal 108 ívvel illeszkedik a tagolt terephez, melyekből 22 igen szűk - a megengedett legkisebb, 40 méter sugarú. A már üzemelő két kisvasút (Szob-Márianosztra és Nagybörzsöny-Nagyirtás) összekötésével Szob és Nagybörzsöny között Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki erdei vasútvonala jött létre, összehangolt menetrenddel.

 

Az alsó állomás Márianosztrán. Az épületben szállás lehetőség is van.

 

Kiss László Márianosztra polgármestere így köszöntötte az alsó állomásra érkezetteket: Márianosztra Önkormányzata nevében nagy szeretettel köszöntök mindenkit. Most, hogy a ház fölépült - képletesen is és a maga valóságában is - ez mindannyiunk számára nagy öröm. Hiszen a vasút nyomvonala Szobtól egészen Nagyirtásig és Nagybörzsönyig 3 részre osztható. Az alap 2002-ben elkészült, amikor a Nagybörzsöny-Nagyirtás közti szakaszt megépítették. A Szobot Márianosztrával összekötő szakasz 2008-ban készült el. Ezt lehetne nevezni a ház falának. Ma pedig átadásra kerül a tetőszerkezet és így tető alá kerül a Szob-Márianosztra, Nagyirtás-Nagybörzsöny vasúti szakasz. Azt hiszem: sok vasútbarát és turista örömére és a mi örömünkre is. Köszönöm mindenkinek, akik ebben a munkában részt vettek és ez a kisvasút barátok körében Transz-Börzsönyi-Vasútként emlegetett vasúti pálya teljes hosszában megépülhetett és átadhattuk. Kívánom mindenkinek: szívesen jöjjön hozzánk. Szeretettel látunk mindenkit. Álljon meg Márianosztrán, nézze meg a gyönyörű bazilikánkat, a kálváriát és minden látogatásra érdemes helyet, kiállítóhelyet, múzeumot. Miután körülnézet Márianosztrán, üljön fel a kisvonatra és utazzon tovább. Aki úgy gondolja, hogy itt meg is kíván szállni, az Ipolyerdő Zrt. közreműködésével megépült fogadóépület és matracszállás lehetőséget ad 19 szállóvendégnek, európai, első osztályú körülmények között. Kívánom, hogy jöjjenek és vigyék a jó hírünket.

 

 

Kiss László, az Ipolyerdő Zrt vezérigazgatója eztán bemutatta Vörösné Varacsi Erzsébet tervező asszonyt (okl. faipari és építész mérnök), aki sorban tervezi a házakat, szállásokat az Ipolyerdő Zrt részére. Ennek az erdei vasútnak az alsó és felső állomását is ő tervezte.

 

Kiss László vezérigazgató eztán Bitay Márton államtitkárt kérte pohárköszöntőre, úgy is, mint aki a 300 millió Ft-os állami hozzájárulás "gazdája" volt. Bitay Márton Visszaemlékezett az esztergomi ferences gimnáziumi élményeire többek között Vilmos atyára, aki mindig mérte a beszédek hosszát, s nem szeretné, ha most itt valaki mérné az ő pohárköszöntőjét, melyet rövidre fogott. Van egy terve: arra szeretne külön pénzt találni, hogy a Dunakanyar megfelelő státusba kerüljön, ezt és a pilisi, visegrádi oldalt is figyelembe véve. Ennek nagyon fontos eleme lesz ez a vasútvonal. Nem tud  konkrétumokat ígérni, de nagyon komoly projektekre gondol, amiket szeretne véghez vinni, amivel a környék turisztikai lehetőségei tovább fognak fellendülni. Reméli, hogy sokan fogják használni ezt a szállást, sok család fog ellátogatni ide. Köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben részt vett, és emelte poharát e vasút sikerére.

 

A fejlesztés attrakció és szolgáltatás egyben: a környezettudatos erdei turizmus valamennyi válfaja számára utat nyit a Börzsöny belső régiójának egyedülálló értékei felé, növelve a térség turisztikai vonzerejét.

Pályázat kódszáma: KMOP-3.1.1/E-13-2013-0001, Pályázat címe: "Márianosztra - Nagyirtás közötti kisvasút teljes, turisztikai célú helyreállítása"

 

A beruházásról borzsonyvasut.ipolyerdo.hu oldal nyújt tájékoztatást. A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu vagy a www.facebook.com/ipolyerdozrt oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Ipolyerdő Zrt., s az elhangzottak, további tájékoztatás:
Lengyel László Zoltán közönségkapcsolati vezető +36-20/4687-032
Fotó: Mőcsényi Miklós

Az eseményről 85 fénykép látható az alábbi képcsoport-képre kattintva.

 

 

Kapcsolódó:

 

A kisvasutak megmentése a nemzeti örökség, a nemzeti vagyon megmentését jelenti kormany.hu, Pelsőczy Csaba (FM) 25 fényképével

 

Az Index (Jelenik Dóra, Tenczer Gábor) videója az erdei vasútról.

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.