FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-06-01

Az erdészeti együttműködés Kína és a közép- és kelet-európai térség országai között

Fa, mint a zöld gazdaság legfőbb megújuló energiaforrása. Ez lesz a közép- és kelet-európai régió országainak Kínával való erdészeti együttműködésének fő mottója az elkövetkezendő két évben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A május 23 és 24. közt a szlovéniai Brdoban (Brdo pri Kranju) tanácskoztak a hagyományosan 16+1-es formációban tevékenykedő országok erdészetért felelős állami vezetői. Az "I. Magas szintű találkozó Kína és a közép- és kelet-európai erdészeti együttműködési mechanizmus működtetéséről" elnevezésű rendezvényen hazánkat Ugron Ákos, a témáért felelős Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes-államtitkára képviselte. Az esemény keretében a résztvevő államok elfogadtak, egy az Erdészeti Koordinációs Mechanizmus létrehozásáról szóló Akciótervet. A deklarációban az államok fő célként a fenntartható, multifunkcionális erdőgazdálkodás, a zöld gazdaság és az "ökokultúra", továbbá az üzleti beruházási lehetőségek elősegítését tűzték ki a két régió között.

A magyar delegációvezető felszólalásában kiemelte, hogy az előrejelzések alapján a megújuló erőforrások, köztük a fa iránti igény a közeljövőben várhatólag növekedni fog. Ezáltal az erdő egyes funkcióinak megfelelő egyensúlya érdekében felértékelődik a fenntartható erdőgazdálkodás jelentősége, akárcsak a faanyag nemcsak elérhetősége, hanem hozzáadott értékének növelése is.

Elmondta, hogy a megállapodás együttműködési területei közül a tudományos intézmények közötti együttműködés kiszélesítése is különösen fontos, mely olyan globális kihívásokra is megoldást kínálhat, mint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás az erdőgazdálkodás területén.

Forrás: FM Sajtóiroda

Kapcsolódó és FATÁJ kiegészítés:

 

Közép- és Kelet-Európa tartalma a Wikipédia szerint. Itt a szócikk 18 országot sorol fel, köztük Koszovót, melyet az ENSZ nem minden tagállama ismer el. Továbbá megemlíti Fehéroroszországot, Ukrajnát, Moldovát és Oroszországot, mint olyan FÁK országokat, melyeket tágabb értelmezésben szintén e térségbe sorolnak. Sőt néha Ausztriát is e csoportban is említik.

 


Fotó: www.news.cn

 

A Xinhuanet is beszámolt az eseményről honlapján a 16 közép- és kelet-erópai ország és Kna (16+1) erdészeti együttműködéséről. A fenti képpáron az elnökség mögött középen a magyar zászló. A sajtótájékoztatót mutató képen Dejan Zidan Szlovénia agrár minisztere és Zhang Jianlong Kína Államerdészetének igazgatója látható.

 

A szlovén szervező oldalán pedig az esemény meghívója olvasható. E szerint az eseményen Albánia, Montenegró, Horvátország, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Csehország, Magyarország, Macedónia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Szlovákia, vendéglátóként Szlovénia és persze Kína vett részt.

Továbbá a szlovén Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmiszerügyi Minisztérium honlapján részletesebb beszámoló is olvasható az eseményről. Azonban sokkal többet ebből sem lehet megtudni, mint az FM közleményéből, azon kívül, hogy a hivatalos találkozó után mintegy 60 kínai és szlovén erdészeti és faipari üzletember találkozott egymással. Továbbá az esemény több fényképe is megtalálható az oldalon, melyek közül 2 az alábbi:

 

Ugron Ákos Gábor, helyettes államtitkár az országok képviselői közt.
(A kép nagyítható.)

 

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár és dr. Mózes Csaba főosztályvezető helyettes a tárgyalóteremben. (A képen bal oldalon, háttal. A kép nagyítható.)

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.