FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-10

Fókuszban a faipari szakmák népszerűsítése és a tehetséggondozás

Együttműködési megállapodást kötött az NYME és a BKSzC. A megállapodást május 9-én írta alá Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Alpár Tibor dékán, illetve a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum részéről Valló Péter főigazgató a soproni Ligneum NymE Látogatóközpontban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Hatékonyságot jelent a közép- és felsőfokú oktatás összekapcsolása.

A tavaly alakult BKSzC tizenegy fővárosi szakképző tagintézménnyel működik, köztük több faipari szakképzést kínáló iskolával. Azoknak a tanulóknak, akik később felsőoktatási intézményben folytatnák a szakma elsajátítását, számos pozitívummal jár a megállapodás, mellyel hosszú távú együttműködési szándékukat nyilvánították ki az intézmények vezetői.

 

A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben eszközeit és lehetőségeit egyesítve dolgozik azon, hogy hatékony tehetséggondozás és pályaorientáció valósulhasson meg a tagintézményekben. A tervezett programok között közös szakmai konferenciák szervezése, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyekre való felkészítés is szerepel, emellett az Egyetem vállalja a Centrum tagintézményeiben dolgozó pedagógusok továbbképzését, mind módszertani, mind pedig szakmai vonatkozásban.

 

 

Vonzó életpályát kínálnak a faipari foglalkozások

"Az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, sok szakemberre, mérnökre van szükség. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a képzéseinket, igényt tartanak a hallgatóinkra." - nyilatkozta korábban Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja, aki elmondta, hogy a most megköttetett öt bázisiskolai megállapodással már tizenötre gyarapodott azoknak a száma, amelyek a faipari képzés minőségének fejlesztéséről gondoskodnak.

 

 

A Kar és a Centrum között létrejött megállapodás célja, hogy a BKSZC tagintézményeiben, a Simonyi Károly Kar közreműködésével megvalósulhasson a szaktanárok továbbképzése, biztosítottá váljon az egyetemi hallgatók számára a szakmatanulási lehetősége és közös programok alakuljanak ki a faipari szakmák népszerűsítésére.

 

 

A Simonyi Károly Kar és a Szakképzési Centrum a közeljövőben létrehoznak egy közös internetes oldalt a faipari szakképzés népszerűsítésére, ahol tájékoztatják a diákokat és egymást az aktuális képzési hírekről, valamint összehangolják a beiskolázási stratégiájukat. Az egyetem a jövőben általános és középiskolás diákokat is fogad szervezett tanulmányi kirándulás keretében, és a tanulóknak lehetőségük nyílik mélyebben megismerkedni a faipar több aspektusával, az egyetem inspiratív, alkotói közegével.

Megállapodás született továbbá arról is, hogy a BKSZC, az SKK képviselőinek a bevonásával, az egyetemi hallgatók részére szakmatanulási programot dolgoznak ki. A Simonyi Károly Kar megszervezi a faipari szaktanárok továbbképzését, hogy ezzel is növelje a szakképzés minőségét, és a továbbtanuló diákok elméleti felkészültségét. A szakmai továbbképzéshez szükséges tematikát és az ehhez szükséges akkreditációt az egyetem a közeljövőben fogja benyújtani.

 

 

Diákok is ellátogattak az Egyetemre

Az aláírási ceremónián több mint ötven budapesti, jelenleg informatikai, mechatronikai és faipari szakmát tanuló középiskolás is részt vett, akik megismerkedtek a Simonyi Károly Karon folyó szakmai és tudományos munkával, a képzésekkel, majd ellátogattak az IKEA soproni gyárába, a Tanműhelybe és az NRRC Kutatóközpont laborjaiba is.

Írta: Iszak Noémi
Fotók: Szeles Péter

FATÁJ kiegészítés:

 

Találatok a BKSzC-nél az "asztalos" szóra, az "asztalosipari szerelő"-re, a "műbútorasztalos"-ra, az "ács" [sajnos a tényleges ácsokon kívül olyan más szakmák is megjelennek a találati listákban, melyek nem ácsok, de az ács betűsor szerepel bennük, pl, a szakács esetében], az "épületasztalos" szóra. Sajnos a faesztergályos szóra a találat = 0 (nulla), kár, hogy megszűnt e szép szakma oktatása.

Valóban érdemes lenne a faipari szakképzésről áttekintést adó honlapot elindítani.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.