FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-26

Bemutatkozott a Magyar Faesztergályos Egyesület

Az alakulóban lévő MaFaE, a Magyar Faesztergályos Egyesület bemutatkozási lehetőséget kapott a 2016. évi Lignonovum szakvásár szervezőjétől április elején.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Construmával egy időben és helyen, Budapesten a Hungexpón, most a "B" csarnokban volt a a Lignonovum faipari és asztalosoknak szóló szakvásár. Ennek kiállítói között kapott lehetőséget a Magyar Faesztergályos Egyesület, hogy bemutatkozhasson.

 

 

 

A MaFaE bár annyira új szervezet, hogy a bírósági bejegyzése még folyamatban van, akik e szervezetben összegyűltek már régóta ismerik egymást, sőt ők és más amatőr/hobbi faesztergályosok már számos kiállításon, falunapon, majálison és más eseményen tartottak már bemutatót e szép mesterség fortélyaiból. Nem iparos vállalkozók, hanem e kézművesség amatőrjei, hobbistái, megszállottjai, akik szabad idejük egy részét sok más kedvtelésük mellett erre áldozzák. Ha bármely további hobbista, sőt ha ebből élő faesztergályos iparosok közül bárkinek kedve támad csatlakozni, lépjen kapcsolatba az elnökség valamely tagjával.

 

Április 6-10. között egymást váltva, illetve hol többen, hol kevesebben a Lignonovum MaFaE standján forgácstársak voltak:

- Balogh Sándor - Demeter László - Gajárszky Péter - Hoffmann József - Karacs Lajos és családja - Kosaras György - Kovács György - Kovács József - Köpf Jenő - Szabó Dezső - Medvegy János - Mőcsényi Miklós- Peresztegi-Nagy István - Pozsgai István - Szabó János, és fia Milán - Szalai Csaba - Szalay József - Takács Béla - Túri Alfréd - Vági Tibor (Ha valaki kimaradt: szóljon.)

Jó kiállítás volt, igaz lehetett volna több kiállító is. A "B" épület adottságai ehhez megfelelőek voltak. Ugyanakkor a többi kiállítót végigjárva: lényegében mindenki azt mondta: megérte ott lenniük, elegendő új üzleti kapcsolatra tettek szert, illetve érzésük szerint meg fog térülni a jelenlét befektetése. Sőt voltak kifejezetten sikeres, elégedett standok, kiállítók is.

Hasonló volt a vélemény a MaFaE standon is: nagyon sok látogató csudálta meg a forgácsgyártás e módját. Sok érdeklődő ismerőssel és ismeretlennel lehetett találkozni. Sokakról kiderült (már a nézésük is gyanús volt :-)), hogy maguk is e hobbi gyakorlói, vagy e mesterség iparosai. Így széles körben lehetett bemutatni Magyar Faesztergályos Egyesületet. Öröm volt látni, hogy - talán a véletlen hozta - a közeli standokon olyan cégek is szerepeltek, melyek vagy faeszterga gépet, vagy faesztergályos szerszámokat, illetve e munkához jól felhasználható anyagokat is bemutattak, vagy árusítanak.

 

A stand létrejöttét, működését támogatta:

az Alba Bútor Stúdió Kft., az AIKSZ Zrt. és az X-Meditor Kft.

 

Az esemény médiatámogatója pedig a FATÁJ.

 

A bemutatón az Egyesület elnöksége is alaposan kivette a részét a munkából. Szalai Csaba (elnök) egy érdekes felületkezelő anyaggal kapcsolatos tapasztalatait osztja meg. Demeter László (alelnök) gombát esztergál, Pozsgai István (alelnök) pedig egyik kedvencével, a több-tengelyes, külpontos esztergálással foglalkozik éppen.

 

 

Volt aki rengeteg forgácsot gyártott, volt aki nagyon hatékony és praktikus, de talán a munkavédelmi szabályoknak nem mindenben megfelelő megoldást választva élezte vésőjét, sőt volt hogy asztalos iskolai történelem tanárnő érdeklődését is felkeltettük, s ő is beszállt, hogy kipróbálja. (Hű, de lelkesen magyaráznak a fiúk!)

 

 

Tehát volt sok látogató, sok szép kiállított tárgy, sőt a helyben készültek is érdekesek voltak.

 

 

Jól sikerült a MaFaE bemutatkozása.

 

Aki kedvet kapott, hogy ismét találkozhasson faesztergályosokkal, élő bemutatót láthasson, kipróbálhassa e mesterséget, tapasztalatokat oszthasson meg, itt a következő alkalom: 2016. július 2-3. Székesfehérváron az Alba Bútor Stúdió Kft. ad otthont a nyári, IX. Országos Faesztergályos Találkozónak, melyen a MaFaE tagok és sokan más faesztergályos hobbisták és amatőrök is részt vesznek. A fenti vagy az alábbi kép kapcsolójával érhető el az esemény FB oldala, ahol megismerhetőek a további részletek, s lehet jelezni a részvételi szándékot.

 

 

S hogy erről se feledkezzünk meg, a MaFaE kezdetek és célok az Egyesület honlapjáról:

 

"Történt még a 2016-os esztendő elején, hogy néhány jó baráttal arra az elhatározásra jutottunk, ha már többek között az alkotásvágy és a faesztergályozás szeretete is összeköt bennünket, valamint évek óta időt, energiát nem kímélve próbáljuk ennek a csodálatos szakmának a sok-sok nemzedéknyi esztergályos által összegyűjtött tapasztalatát, és tudását elsajátítani, megőrizni, és a következő generációknak továbbadni, akkor alapítsunk egy egyesületet, és próbáljuk meg a hozzánk hasonló elhivatott faműveseket is magunk köré gyűjteni.

Célul tűztük ki a faesztergályos szakma életben tartását, valamint a hagyományos módszerek és technikák megőrzését és továbbadását.
Keressük, és megőrizzük, az egyre kevesebb helyen fellelhető öreg gépeket, szerszámokat, régi szakirodalmat.

Kapcsolatokat építünk a faipari oktatás résztvevőivel, hogy szakmai bemutatók révén megismertessük e régi szakma szépségeit a fiatalokkal, és megpróbáljuk legalább szakköri szinten újraindíttatni a képzést.

Részt veszünk különféle szakmai és művészeti kiállításokon, hogy mind a faipari szakemberek, mind a laikus szemlélők megismerhessék a fából készített tárgyaink ezernyi arcát.

Megismertetjük ezen alkotásokat, alkotói módszereket a képzőművészeti oktatást végző intézményekkel, mert hisszük, hogy a fából esztergályozással, és egyéb technikákkal csodákat lehet/lehetne alkotni.

Találkozók, bemutatók szervezése révén rendszeres lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek, hogy belekóstolhassanak a fa esztergályozásába, fejleszthessék egymás segítése révén már megszerzett tudásukat, vagy csak megcsodálhassák a munkafolyamatokat.

Ezen céljaink megvalósításához szívesen fogadunk mindennemű támogatást, így, ha Ön, kedves Látogató, kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon hozzánk, vagy egyszerűen csak információkat szeretne kapni arról, hogy legközelebb hol és mikor volna lehetősége találkozni velünk, avagy egyetértvén céljainkkal, támogatni kívánja egyesületünket, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!"

Forrás: MaFaE,
írta, fényképezte: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

VIII. Országos Faesztergályos Találkozó volt dec. 28-29-én Fehérváron FATÁJ 2016-01-04

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.